null Totuus taiteesta

Tämäkö muka taidetta?

Tämäkö muka taidetta?

Totuus taiteesta

Aika usein kuulee jonkun pahoittelevan, ettei hän ymmärrä nykytaidetta. Aika usein se sama joku jatkaa ulostetta tarkoittavalla sivistyssanalla ja muistaa lopuksi isän tai äidin ylpeydellä kertoa, että hänen tarhaikäisensä pystyisi parempaan.

Nyt taiteesta keskustelemisen taitojaan voi päivittää kätevän käsikirjan avulla. Ruotsalaisen Ernst Billgrenin kirjoittama Mitä on taide ja sata muuta tositärkeetä kysymystä (Teos 2010) käy oppaaksi sekä taiteen tekijöille että kokijoille.

Billgren on sitä mieltä, että monet sekoittavat jonkin asian ymmärtämisen siitä pitämiseen. He sanovat, etteivät ymmärrä jotakin silloin, kun eivät pidä jostakin. Billgren muistuttaa, että nykytaiteessa ylipäätään on harvoin mitään ymmärtämistä, koska siinä on oikeastaan kyse uuden kielen keksimisestä.

Billgrenin teos kelpaa myös elämän oppikirjaksi. Hän lohduttaa elämässään pettyneitä toteamalla, että ihmiset ovat pettyneimmillään 32–34-vuotiaina, jolloin he huomaavat, että kaikki nuoruuden haaveet eivät taidakaan toteutua. "Myöhemmällä iällä, kun ihminen on oloutunut ja alkanut tyytyä, hän antaa arvoa pienille myötäkäymisille, kuten vaikkapa sille että vatsa toimii, ja selviää eteenpäin iloitsemalla sentapaisista jutuista", Billgren lupaa.

Billgrenin oppeja voi testata Helsingissä Galerie Anhavassa ja Ateneumissa 6.5. avautuvissa näyttelyissä, joissa Billgren esittää omat versionsa Suomen taiteen merkkiteoksista kuten Taistelevista metsoista ja Haavoittuneesta enkelistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.