null Toven muuttuva maailma

Muutakin kuin muumeja. Tove Jansson -näyttely on esillä Ateneumissa 7. syyskuuta saakka.

Muutakin kuin muumeja. Tove Jansson -näyttely on esillä Ateneumissa 7. syyskuuta saakka.

Toven muuttuva maailma

Kaikki on hyvin epävarmaa ja juuri se tekee minut levolliseksi, selvittää Taikatalven Tuutikki Muumipeikolle suhdettaan elämään.
Lause on kirjan ydinajatuksia, ja sen oivaltaminen, että maailma ympärillä muuttuu ja vaihtaa muotoaan koko ajan, oli kirjan kirjoittajan Tove Janssonin elämänfilosofian ydinajatuksia.
Tiedä sitten, saiko jatkuvan muutoksen ja epävarmuuden hyväksyminen Janssonin pyrkimään työssäänkin moneen suuntaan: hän oli taidemaalari, kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja, lavastaja.

Kun 80-vuotiaalta Janssonilta kysyttiin arviota eletystä, hän totesi eläneensä jännittävän ja värikkään, vaikkakin vaivalloisen elämän, josta hän oli onnellinen. Ensin oli ollut aina työ ja sitten rakkaus, mutta jos hän nyt saisi elää saman uudelleen, hän tekisi kaiken aivan toisin. Olisiko Jansson keskittynyt enemmän taidemaalarin työhön, jää arvoitukseksi.
Tuula Karjalaisen tuoreesta kirjasta Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta saa kiehtovan käsityksen ihmisistä Janssonin elämässä, taiteellisista pyrkimyksistä ja suhteesta omaan aikaansa. Kirja avaa erinomaisesti myös Ateneumissa parhaillaan olevaa Karjalaisen kokoamaa Tove Jansson -näyttelyä.

Vaikka monet yhdistävät Tove Janssonin ensimmäiseksi muumeihin, näkökulmaa on syytä reippaasti laajentaa. Hyvin mielenkiintoinen huone näyttelyssä on esimerkiksi se, johon on koottu Janssonin poliittisia pilapiirroksia. Sotaa käyvässä Suomessa vaati suurta rohkeutta esittää kritiikkinsä ja kertoa kotirintaman ahdistuksista omalla nimellään. Jansson uskalsi.
Karjalainen kertoo myös, kuinka taiteilija oli jyrkästi eri mieltä kuin sodan aikainen kirkko ja uskovaiset: ”Minusta sota on tiivistymä kaikesta pahuudestamme, eikä mitään mitä Hän on antanut meille ja se näkyy”, Jansson kirjoitti tuohtuneena ystävälleen taiteilija Ina Collianderille.

Ateneumin näyttely on hieno mahdollisuus nähdä töitä, joista monet ovat yksityiskotien seinillä. Maalaus­ten hehkuvat värit ja pensselinjälki, piirrosten hienot ja ilmeikkäät viivat, yhdessä elämänkumppani Tuulikki Pietilän kanssa rakennetut kolmiulotteiset ”muumimaailmat”, freskot ja kuvitukset kertovat monilahjakkaasta taiteilijasta ja kirjailijasta.
Karjalaisen kirja taas näyttää, millä tavalla Tove Jansson kyseenalaisti elämänsä aikana ajatus- ja moraalisääntöjä maassa, jossa vanhat, erityisesti seksuaalista käyttäytymistä koskevat ennakkoluulot olivat tiukassa.
Nämä vapauden, rohkeuden ja muutoksen ajatukset löytyvät myös tutuista muumikirjoista. Ehkä siksi rakkaus niihinkään ei haalistu.

www.tove100.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.