null Treenihullu Palestiinan maratonilla – seuraa suoria lähetyksiä

Urheiluhullu Outi Hänninen treenaa joka päivä. Repertuaariin kuuluu juoksun ja crossfitin lisäksi muun muassa uintia ja joogaa.

Urheiluhullu Outi Hänninen treenaa joka päivä. Repertuaariin kuuluu juoksun ja crossfitin lisäksi muun muassa uintia ja joogaa. "Tykkään treenaamisesta. Tällaiselle levottomalle sielulle harjoittelu on sopivan terveellinen pahe." Kuva Sari Saaristo

Treenihullu Palestiinan maratonilla – seuraa suoria lähetyksiä

Valomerkki seuraa Palestiinan maratonia juoksevan somekirjeenvaihtajan silmin. Maratonille osallistuva pastori Outi Hänninen lähettää suoria Periscope-lähetyksiä Palestiinasta koko viikon.

https://www.youtube.com/watch?v=e8HiKITYnQc&feature=youtu.be

Crossfit-salissa Sörnäisissä haisee hiki. Ähinän ja puhinan säestämänä ryhmä treenaajia soutaa, hyppii, juoksee ja seisoo käsillään.

”Parasta tässä on, että treenatessa unohtaa kaiken muun. Ei pysty esimerkiksi työasioita vatvomaan tässä samalla”, huikkaa hiestä märkä Outi Hänninen.

Jonkin sortin treenihulluksi tunnustautuva Hänninen tähtää Palestiinan maratonille, joka juostaan Betlehemissä huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Lepopäiviä on pari kertaa kuussa, muuten päivät täyttyvät paitsi crossfitistä ja juoksemisesta, myös muun muassa joogasta ja uimisesta.

Musiikki lyö tahtia, kun Hänninen loikkii puoli metriä korkealle laatikolle ja alas, tekee välissä punnerruksen ja hyppää taas ylös laatikolle. Valmentaja huutaa aikoja: Kymmenen sekuntia vielä! Viisi! Ja vaihto!

”Treenaaminen on tällaiselle levottomalle tyypille ihan pelastus. Urheilu on nähdäkseni suhteellisen terve tapa vetää överit”, Hänninen nauraa.

Outi Hännistä viehättää crossfitissä treenaamisen ohella yhteisöllisyys:  "Minulle tämä on ollut jonkinlainen sosiaalisen elämän pelastaja. Aikuisiällä kaverisuhteiden luominen ei ole ollut missään muualla niin helppoa ja luontevaa kuin täällä."

Periscopella Betlehemiin

Lähetysseuran maratonmatkalle Outi Hänninen lähtee paitsi juoksemaan, myös ilahduttaakseen seurakuntaansa. Kehitysvammaistyön pastorina työskentelevän Hännisen seurakunta on hajallaan laajalla alueella Etelä-Suomessa erilaisissa vammaispalvelulaitoksissa ja työkeskuksissa.

”Samalla vien ikään kuin heidät nojatuolimatkalle Palestiinaan, niille paikoille, joissa Raamatun tutut kertomukset tapahtuivat”.

Juoksutossujen lisäksi matkan tärkeimmät varustusteet ovatkin Go pro –kamera, puhelin ja Periscope.

”Tarkoitus on lähettää suoria lähetyksiä paikan päältä, joita he voivat kotoaan käsin seurata ja kommentoida. Myös itse maratonjuoksu lähetetään suorana, jos tekniikka vain koko ajan toimii.”

 

Urheilu on nähdäkseni suhteellisen terve tapa vetää överit”

 

Hänninen toimii myös Valomerkin somekirjeenvaihtajana ja lähettää Valomerkin Periscope-kanavalle suoraa videokuvaa pitkin matkaa.

”Minua kiinnostaa nähdä millaista on paikallinen juoksuharrastus kaupungissa, jossa liikkumista on rajoitettu. Aion tutustua myös kehitysvammaistyöhön ja ihmisoikeustilanteeseen.”

Kotimaasta käsin Hänninen saa lähetyksiinsä mukaan juoksuvalmentaja Simo Wannaksen, joka on lupautunut antamaan viime hetken valmistautumisvinkkejä maratonia varten. Historiallisia paikkoja ja kaupungin halkovaa muuria tutkailtaessa liittyy lähetykseen Hännisen isä, alueen tilanteeseen hyvin perehtynyt emerituspiispa Wille Riekkinen.

Ja koska treenihullun matkassa ollaan, päästään Periscopen välityksellä myös jerusalemilaiselle crossfitsalille.

”Voi olla, että crossfit-treeni vain kaksi päivää maratonin jälkeen vie aika hapoille.”

Läsnäolon liturgia

Kaksi vuotta sitten papiksi vihityllä Hännisellä ei ollut paljoakaan kokemusta vammaistyöstä ennen nykyistä työtään.

”Siitä on ollut sekä hyötyä että toki haastetta. Paljon on ollut uutta opittavaa, mutta toisaalta on mahdollisuus tavallaan nähdä työalaa tuorein silmin.”

Luottamukselliset ja toimivat suhteet ovat työn keskiössä.

”Tämä on kohtaamista ja yhdessä tekemistä. Vuorovaikutus vie voiton kaikelaisesta liturgisesta tärkeilystä – pitää olla hetkessä läsnä ja valmis heittäytymään”, Hänninen pohtii.

Somekanavien hyödyntäminenkin lähti alun perin ideasta tuoda seurakuntalaisten nähtäväksi asioita, joista he ovat kiinnostuneita, mutta joihin heille on haastavaa päästä mukaan.

”Periscope-lähetysten idea on tuoda iloa sekä uusia ajatuksia ja uusia näkymiä heidän arkeensa.”

Hänninen lähettää Palestiinasta omalle seurakunnalleen lähetyksiä, joissa kotimaan katsojat saavat ohjata Hännisen tekemisiä Palestiinassa.

”Vuorovaikutuksen kautta he saavat ison roolin ja pääsevät muokkaamaan näkymiä ja tapahtumia.”

"Kehitysvammaistyön pastorin työssä saarnaaminen jää vähemmälle. Tärkeämpää kontaktit, kohtaaminen ja seurakuntalaisten osallistaminen." Kuva: Sari Saaristo

Kilpailuvietti koetuksella

Maratonille Hänninen ei ole asettanut erityistä tavoiteaikaa.

”Reitti on mäkinen ja ilma voi olla melko kuumakin, joten yritän pitää kilpailuvietin kurissa ja ottaa tavoitteeksi juoksusta nauttimisen.”

Crossfit ja maratonharjoittelu ovat solahtaneet mukavasti yhteen, vaikka niiden vaatimat ominaisuudet ovatkin osin hyvin erilaisia.

”Crossfitin kautta olen saanut kasvatettua sietokykyäni sinnitellä kovan rasituksen alueella. Tässä on hienoa myös yhteisöllisyys ja yhdessä treenaamisen perinne. Kaikkia moikataan ja kaikkia tsempataan”, Hänninen kertoo.

”Eikä se nöyrtyminenkään tee yhtään pahaa tällaiselle kilpailuhenkiselle ihmiselle. Täällä on aina joku, joka on jollain osa-alueella sinua vahvempi tai tekee liikkeet paremmin. Se tuo tervettä perspektiiviä.”

Urheilu haukkaa ison osan Hännisen arjesta, mutta elämää on sen ulkopuolellakin. Hännisen perheeseen kuuluu puoliso, neljä lasta ja koira, joten arjen hulabaloo on välillä "mielenkiintoista aikataulutettavaa".

"Kotona tulee käytyä lähinnä kääntymässä," Hänninen hymähtää.

Siksikin erityisen hauskaa on, että perhe on osin maratonreissussa mukana.

”Houkuttelin pikkuveljeni mukaan kuvaajaksi. On tosi kiva matkustaa yhdessä. Ja lisäksi isä tsemppaa vielä kotimaasta käsin. Tällainen perhematka tavallaan siis tämäkin.”

Seuraa lähetyksiä Palestiinan maratonilta

Valomerkin somekirjeenvaihtaja Outi Hänninen lähettää Lähetysseuran järjestämältä maratonmatkalta suoria Periscope-lähetyksiä ja kuvaterveisiä Valomerkin Instagramiin pitkin viikkoa.

Suorat lähetykset Periscopessa @valomerkkifi tai osoitteessa www.periscope.tv/@valomerkkifi Tallennetut lähetykset löytyvät osoitteesta: https://www.katch.me/ValomerkkiFi

Ke 30.03. klo 17 Juoksuharrastus Palestiinassa: aktiviteetit ja aktivismi

To 31.03. klo 16.30 Etävalmennus: Simo Wannaksen viime hetken valmistautumisvinkit

Pe 01.04. klo 17 Kaupungin halkovalla muurilla: historiallista tietämystä alueen tilanteeseen tuo emerituspiispa Wille Riekkinen

La 02.04. iltapäivällä Visiitti Ramallahin kaupungissa, jossa samaan aikaan vierailemassa myös piispa Younan.

Su 03.04. klo 16.30 Crossfit Jerusalem: Lisää treeniä! Millainen porukka löytyy paikalliselta crossfitboxilta?

Outi Hännisen muita lähetyksiä voi seurata osoitteessa www.periscope.tv/@outi_hanninen

Palestiinan maraton juostaan Betlehemissä tämän viikon perjantaina. Lähetysseura lennättää nyt neljättä kertaa järjestettävään juoksutapahtumaan myös joukon suomalaisia. Matka on osa oikeus liikkua vapaasti -kampanjaa, jossa nostetaan esille palestiinalaisten tilannetta pitkittyneessä konfliktissa. Kampanjassa kiinnitetään huomiota siihen, mitä seurauksia liikkumisrajoituksilla on palestiinalaisten elämään. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 3000 juoksijaa 50 eri maasta ja ensimmäistä kertaa myös juoksijat Gazasta pääsivät osallistumaan maratoniin.

Jaa tämä artikkeli: