null Treffit Puotilaan

Pannu kuumana. Eeva Palje (vas.), Merja Totro ja Kyllikki Kalliokoski vastaavat vuorollaan Puotilan olohuoneen toiminnasta.

Pannu kuumana. Eeva Palje (vas.), Merja Totro ja Kyllikki Kalliokoski vastaavat vuorollaan Puotilan olohuoneen toiminnasta.

Treffit Puotilaan

Seurakunnan vapaaehtoiset perustivat Puotilan kappelille viihtyisän kohtaamispaikan.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Sirpa Päivinen

Puotilan kappelin pihamaalla tulee vastaan innostunut kolmikko, Kyllikki Kalliokoski , Eeva Palje ja Merja Totro . Naiset kuuluvat kymmenhenkiseen vapaaehtoisten ryhmään, joka on ryhtynyt pyörittämään kappelin alakerran Birgitta-salissa uutta kohtaamispaikkaa, Puotilan olohuonetta.

Ajatus olohuone- ja kahvilatoiminnasta syntyi Vartiokylän seurakunnan vapaaehtoisten tapaamisissa. Niissä kävi ilmi, että monen toiveena oli saada kappelin pari vuotta sitten uudistetut tilat enemmän käyttöön.

– Nyt ihmiset voivat viettää aikaansa näissä upeissa tiloissa. Olohuone on avoinna yhtenä päivänä viikossa. Jos kävijöitä riittää, toivomme, että se voisi olla auki useammin, Eeva Palje sanoo.

Olotila on tarkoitettu kaikenikäisille. Siellä voi juoda edulliset pullakahvit, tavata ihmisiä, pelata pelejä tai lukea sanoma- ja aikakauslehtiä. Lapsille on varattu leluja ja piirustusvälineitä.

Vapaaehtoisesta saa tarvittaessa juttukaverin ja kuuntelijan. Jos taas haluaa vetäytyä omiin oloihinsa, kappelissa voi käydä välillä hiljentymässä.

Naiset kehuvat kotilähiötään vehmaaksi ja kylämäiseksi paikaksi. Puotilassa asuu noin 5 000 ihmistä, joissa on paljon yksineläjiä ja eläkeläisiä mutta myös lapsiperheitä. Monet nuoret vanhemmat ovat palanneet viime vuosina takaisin lapsuutensa maisemiin.

– Olohuone tulee tarpeeseen, sillä Puotilassa ei ole juuri mitään kokoontumispaikkoja. Kun ihmiset tapaavat toisiaan, täältä saattaa löytyä luontevasti vaikka lenkkikaveri tai varamummo, sanoo Merja Totro.

– Pyrimme kuuntelemaan tarkasti ihmisten toiveita. Näin tiedämme, mihin suuntaan kehitämme toimintaa, Kyllikki Kalliokoski jatkaa.

Vinkkejä olohuonetoimintaan vapaaehtoisten ryhmä haki muun muassa Tikkurilan seurakunnasta Vantaalta, jossa on ollut jo pitkään tämäntyyppistä toimintaa.

Ennen Puotilan olohuoneen avaamista kaikki vapaaehtoiset allekirjoittivat yhteistyösopimuksen seurakunnan kanssa. He päättävät toiminnan sisällöstä ja kehittämisestä yhdessä diakoni Outi Korvan kanssa.

– Meillä on työvuorolista. Paikalla on aina vähintään kaksi vapaaehtoista, jotka vastaavat kaiken sujumisesta, Eeva Palje kertoo.

Puotilan kappeli oli alun perin viereisen Puotilankylän kartanon viljamakasiini. Helsingin kaupunki osti vuonna 1859 rakennetun pytingin 1930-luvulla. Pahasti rappeutunut rakennus siirtyi Helsingin seurakunnille 1950-luvun lopussa. Arkkitehti Tarja Salmio-Toiviainen suunnitteli siitä kappelin, ja sen korjaustyöt valmistuivat vuonna 1963. Ensi vuonna kappeli voi siis viettää 50-vuotisjuhlia.

Pari vuotta sitten kappelissa tehtiin iso remontti. Samalla sen alakerrassa sijainnut entinen perunakellari muutettiin kokoontumistilaksi ja nimettiin Birgitta-saliksi. Olohuonetoiminta keskittyy saliin, mikä on siitäkin hyvä tila, että sinne on esteetön kulku suoraan kadulta. Tarpeen tullen kappelin muita tiloja voi käyttää esimerkiksi olohuoneessa ideoitujen harrastuspiirien kokoontumisissa.

Kotikirkostaan ylpeät Merja Totro, Kyllikki Kalliokoski ja Eeva Palje ovat muiden vapaaehtoisten tavoin valmiita esittelemään kävijöille komeaa kivirakennusta ja sen kiinnostavaa historiaa. Kappeli on nykyään myös Helsingin suosituimpia vihkikirkkoja.

Kaikki kolme naista ovat olleet jo vuosia eri tavoin mukana Vartiokylän seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa. Seurakunta on panostanut siihen järjestämällä koulutusta.

– Meissä vapaaehtoisissa on monen alan ihmisiä, minkä vuoksi meiltä löytyy erityyppistä osaamista. Mukana on myös mukavasti miehiä. Porukkaan mahtuu vielä lisää vapaaehtoisia, jos tuntee kiinnostusta seurakunnan toimintaa kohtaan, Eeva Palje sanoo.

Puotilan olohuone avoinna torstaisin klo 12–16 Puotilan kappelin
Birgitta-salissa, Puotilantie 5.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.