null Tuhkalla merkitty

Tuhkaristi otsassa on katumuksen merkki.

Tuhkaristi otsassa on katumuksen merkki.

Tuhkalla merkitty

Tuhkakeskiviikon messu ke 5.3. klo 18 Hakunilan ja Korson kirkossa ja klo 19 Myyrmäen ja Rekolan kirkossa.


Laskiaistiistai tiedetään kyllä. Silloin syödään laskiaispullia. Tuntemattomampi on sitä seuraava tuhkakeskiviikko. Laskiaisena laskeudutaan paastoon. Tuhkakeskiviikosta alkaa paastonaika, joka kestää 40 arkipäivää, pääsiäislauantaihin asti.

Rekolan seurakunnassa on jo pitkään ollut perinteenä pitää tuhkakeskiviikkona tuhkamessu.

Tuhkamessun erikoisuus on tuhka. Kyse ei ole vain symbolisesta puheesta. Tuhkan käyttö vaatii valmistelunsa.

– Kirkolla on kaksi takkaa, yläaulassa ja lastensiivessä. Käyn kaivelemassa niistä tuhkaa ja sekoitan sitä veteen ja oliiviöljyyn. Parasta on koivutuhka, kertoo pastori Marja-Liisa Malmi.

Messun aikana voi mennä polvistumaan alttarikaiteelle. Siellä pappi piirtää jokaisen otsaan tuhkaristin ja sanoo: Ota vastaan katumuksen merkki.

Useimmat antavat tuhkaristin olla otsallaan ainakin messun ajan tai kotiin asti. Tuhka ja säkkiin pukeutuminen ovat jo Vanhan testamentin mukaan tapoja osoittaa katumusta.

– Jos arkipuheessa sanon, että kaduttaa, saatan tarkoittaa, että minua harmittaa jokin tietty asia. Varsinainen katumus tai katuminen on pitkäkestoisempaa ja kokonaisvaltaisempaa itsetutkistelua, Marja-Liisa Malmi pohtii.

– Paastonaikana katumus on sitä, että hiljennän vauhtia ja jätän pois turhia asioita. Kuljen kohti pääsiäistä ja ajattelen Jeesuksen kulkemaa kärsimystietä.

Näin syntyy tuhkakeskiviikon seos: ”Käyn kaivelemassa kirkon kahdesta takasta tuhkaa ja sekoitan sitä veteen ja oliiviöljyyn.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.