null Tukea pienyrittäjille

Lappu luukulle. Viime vuosien talouskriisi on koetellut pienyrittäjien toimintaedellytyksiä ja jaksamista.

Lappu luukulle. Viime vuosien talouskriisi on koetellut pienyrittäjien toimintaedellytyksiä ja jaksamista.

Tukea pienyrittäjille

Pienyrittäjien tukemiseen etsitään uusia keinoja.

Teksti Matleena Kantola
Kuva Lehtikuva/Mikko Stig
Helsingissä on tuhansia pienyrittäjiä, jotka kriisin kohdatessa jäävät helposti yksin. Yrittäjät ovat heikommassa asemassa esimerkiksi palkansaajiin verrattuna, jos yritys ei menesty. Viime vuosien talouskriisi on koetellut pienyrittäjien toimintaedellytyksiä ja jaksamista.

Helsingin seurakuntien yhteiskunnallinen työ aloittaa nyt hankkeen, jossa etsitään uusia keinoja tukea pienyrittäjiä ja selvitetään millaista apua pienyrittäjät tarvitsisivat. Pienyrittäjälle tukea -esiselvitysprojektissa kartoitetaan myös jo tarjolla olevia palveluja. Hankkeen tavoitteena on luoda moniammatillinen tukiverkosto pienyrittäjille.

– Jos yrittäjällä menee huonosti taloudellisesti, hän tarvitsee usein tukea myös muilla elämänalueilla, hankkeen projektipäällikkö Kati Jääskeläinen Helsingin seurakuntayhtymästä sanoo.

Hankkeelle on myönnetty Euroopan sosiaalirahaston rahoitusta liki 100 000 euroa, joka kanavoidaan Hämeen ELY-keskuksen kautta. Tämän lisäksi Helsingin seurakuntayhtymä osallistuu rahoitukseen 17 500 eurolla. Esiselvitysprojekti käynnistyi kesäkuun alussa ja jatkuu helmikuuhun 2015 saakka.

Uusien yritysten määrä on kasvanut Helsingissä, mutta samalla myös yritysten sekä yksityishenkilöiden maksuvaikeudet ja häiriöt ovat lisääntyneet.

Myös työmarkkinoilla tilanne on ollut pitkään vaikea, minkä vuoksi itsensä työllistämisestä on tullut monille ainoa vaihtoehto. Yritystoiminnasta saadut tulot voivat olla pienet erityisesti alkuvuosina.

Tilastokeskuksen yritysrekisterin mukaan Helsingissä oli toissa vuonna yhteensä 36 129 pienyritystä, jotka työllistivät lähes 43 000 työntekijää. Pienyrityksellä tarkoitetaan tässä niin sanottua mikroyritystä, jossa on alle viisi työntekijää.

– Helsingissä valtaosa yrityksistä on juuri mikroyrityksiä. Lisäksi Helsingissä toimii kasvava ja monimuotoinen joukko itsensä työllistäviä. Heihin kuuluu eri alojen yksinyrittäjiä, ammatinharjoittajia ja freelancereita. Monet heistä tekevät myös osa-aikaista palkkatyötä, Jääskeläinen sanoo.

Vuonna 2008 alkaneen talouskriisin seurauksena Helsingin ja Uudenmaan yrittäjäjärjestöt esittivät kirkolle toiveen yrittäjien tukemisesta peläten 1990-luvun laman toistumista. Helsingin seurakuntayhtymä käynnisti 2010 Pienyrittäjien tukihankkeen, joka jatkuu tämän vuoden loppuun.

– Seurakunnan tehtävänä on antaa yrittäjälle henkistä tukea ja apua vaikeissa tilanteissa. Vaikka yritys menisi, ihmistä autetaan selviytymään, Kati Jääskeläinen kertoo.

Tutkimuksen lisäksi hankkeessa kehitetään pienyrittäjien yrittäjäklinikka- ja mentorointitoimintaa. Tähän mennessä Pienyrittäjien tukihanke on järjestänyt pienyrittäjille muun muassa vapaamuotoisia tapaamisia, joissa voi tutustua, verkostoitua ja saada vertaistukea.

Yrittäjille on järjestetty myös leirejä, hiljaisuuden retriittejä ja diakoniatukea. Uudessa hankkeessa pienyrittäjille annetaan mahdollisuus verkostoitua ohjelmallisissa aamutapaamisissa. Lisäksi käynnistetään pilotit pienyrittäjien keskusteluryhmästä ja mentoreiden työnohjauksesta.

Helsingin seurakuntayhtymän yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Pääkaupunkiseudun Yrityskummit ry, jolla on 20 vuoden kokemus mentoroinnista. Vapaaehtoiset yrityskummit tarjoavat mentoroinnin ohella vertaistukea sekä toimivat yrittäjien tukena liiketoiminnan elinkaaren eri vaiheissa.

Helsinkiläisten pienyrittäjien ja freelancereiden lomaleirillä Rautalammilla Törmälän loma- ja kurssikeskuksessa 11.–15.8.2014 on vielä tilaa. Lomaleiriä tuetaan seurakuntayhtymän varoin, ja osallistujan oma osuus on 172 euroa, mikä kattaa ohjelman ja täysihoidon.

Lisätietoa: Pienyrittäjälle tukea
-hankkeen projektipäällikkö
Kati Jääskeläinen,
kati.jaaskelainen@evl.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.