Kotouttamispolitiikkaa. Kansainvälisen seurakunnan (IEC) johtava pappi Timo Keskitalo nauttii seurakunnan luottamusta. IEC tekee tärkeää työtä maahanmuuttajien kanssa. Se jakaa joka viikko tuhat kiloa ruoka-apua.
Tuki IEC:lle katkolla
Naispappeus hiertää Kansainvälisen seurakunnan (IEC) ja evankelisluterilaisen kirkon välejä.
Teksti Juhani Huttunen
Kuva Jani Laukkanen
Evankelisluterilaisen kirkon naispappeja on syrjitty vuosina 2012–2013 messuissa, joita Kansainvälinen seurakunta IEC (International Evangelical Church of Finland) pitää paikallisseurakunnan kanssa yhteistyössä Espoossa.
– Naispappien syrjiminen on ilmennyt muun muassa niin, että IEC:n johtava pappi on kävellyt naispapin pitämän saarnan ajaksi ulos pitämään pyhäkoulua tai on pysynyt messun ajaksi kirkkosalin ulkopuolella naispapin toimiessa liturgina, Kirkko ja kaupungin lähde toteaa.
IEC:n johtava pastori on Helsingin hiippakunnan pappi ja piispa Irja Askolan alaisuuteen kuuluva Timo Keskitalo. Hän itse ei suostu antamaan haastattelua, mutta tekstiviesteissä hän sanoo, että kaikki väitteet ovat perättömiä.
IEC perustettiin 1970-luvulla Suomen evankelisluterilaisen kirkon ja Amerikan evankelisluterilaisen kirkon (ELCA) aloitteesta palvelemaan maahan muuttaneita anglosaksisia protestantteja.
– 1990-luvulla IEC:n luonne alkoi muuttua, kun maahan alkoi virrata kristittyjä hyvin erilaisista kulttuureista ja kirkkokunnista, valottaa Helsingin seurakuntien yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen.
– Nykyään IEC koostuu liki 50 etnisestä ryhmästä ja kaikista mahdollisista kirkkokunnista eri puolilta maailmaa.
Helsingin seurakunnat ovat katsoneet IEC:n toiminnan siinä määrin omakseen, että sille on tarjottu toimitilat.
– Ensi vuoden talousarvioesitykseen sisältyy 40 000 euroa IEC:n vuokrakuluihin, minkä lisäksi annetaan 28 000 euroa muuta avustusta, Miettinen sanoo.
Tulevaisuudessa avustuksia ei ehkä tule, sillä pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymät ovat itse ryhtyneet viime helmikuusta lähtien koordinoimaan omaa englanninkielistä työtään. Miettisen mukaan suhteita IEC:hen ei silti ole järkevää katkaista.
– IEC:llä on paljon arvokasta kokemusta tällaisesta työstä.
Pääkaupunkiseudun vieraskielisen työn neuvottelukunnan ja yhteisen kirkkoneuvoston jäsenen Riitta Asikaniuksen mukaan kirkko Helsingissä ei voi tukea toimintaa, joka sotii kirkon jäsenten oikeustajua vastaan. Hän ottaa vertailuksi esimerkin omasta siviiliammatistaan terveydenhuoltoalalta.
– Vuoteen 1981 asti homoseksuaalisuus oli sairausdiagnoosi. Olen nähnyt, miten terveydenhuolto on mukautunut sen poistamiseen rikoslaista ja psykiatristen sairauksien tautiluokituksesta ihan sulassa sovussa.
– Miksei kirkko pysty samaan, Asikanius ihmettelee.
Syrjinnän kohteeksi väitetty naispappi vahvistaa, että ongelmia on ollut.
– Kaikki, jotka tuntevat Timon [Keskitalo], tietävät hänen vakaumuksensa. On totta, että matkan varrella on ollut haasteita ja jännitteitä, jotka ovat olleet raskaita.
– Ongelmakohdat on kuitenkin selvitetty ja niihin on löydetty ratkaisuja, joihin olen ollut tyytyväinen.
Naispappi ei halua esiintyä omalla nimellään, koska arka tilanne vaikeuttaisi hänen työtään jatkossa.
Yhteistyön alussa hän myös suostui mielellään hoitamaan ainoastaan ei-papillisia tehtäviä, kuten lukemaan esirukouksia.
– Se oli sisäänajovaiheessa minun oma toiveeni, koska olin ensimmäisiä kertoja mukana. Monille eri kulttuureista ja traditioista tuleville seurakuntalaisille naispappeus on uusi asia. Halusin ottaa heidätkin huomioon.
Naispapin kertomuksen mukaan IEC:ssä kuitenkin järjestetään Timo Keskitalon työvuorot niin, etteivät ne osu yksiin naispapin vuorojen kanssa.
– En halua laittaa ristiriitoja IEC:n syyksi. IEC ei ole sama kuin Keskitalo. Minulla on paljon myönteisiä kokemuksia yhteistyöstä kansainvälisen seurakunnan kanssa, naispappi sanoo.
IEC:n hallituksen puheenjohtajan mukaan IEC:lla ei ole erikseen määriteltyä kantaa naispappeuteen.
– IEC on tunnustuskuntien välinen yhteisö, puheenjohtaja korostaa.
Hänkään ei halua tulla julkisuuteen omalla nimellään.
– Juridisesti IEC ei ole kirkkokunta vaan yhdistys, joten sillä itsellään ei ole omaa uskonoppia. Tämä on yhteisö, jossa eri kirkkokuntien uskonopit kohtaavat samassa tilassa.
– Joukossa on mukana myös niitä, joille sopeutuminen naispappeihin esimerkiksi heidän traditiotaustansa vuoksi on vaikeaa. Itse yhdistys toimii yhteistyössä naispappien kanssa.
Piispa Irja Askola ei vielä kommentoi julkisuudessa Timo Keskitalon virkanäkemystä. Askola kuitenkin ilmoittaa tapaavansa Keskitalon lähiaikoina.
Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto puolestaan käsittelee budjettiesityksessä IEC:lle kaavailtuja avustuksia joulukuussa.
Jaa tämä artikkeli: