null Tukiasuntotoiminta sai jatkoa Espoossa – tarvittaessa perehdytetään taloyhtiökulttuuriin

Monenlaista tukea asumiseen. Espoon seurakuntien diakoni Tytti Kohonen ja kansainvälisen työn sihteeri Markus Silvola sisustivat lahjoitetuilla tavaroilla asuntoa Syyrian pakolaisille vuonna 2014. Kuva: Jukka Granström

Monenlaista tukea asumiseen. Espoon seurakuntien diakoni Tytti Kohonen ja kansainvälisen työn sihteeri Markus Silvola sisustivat lahjoitetuilla tavaroilla asuntoa Syyrian pakolaisille vuonna 2014. Kuva: Jukka Granström

Ajankohtaista

Tukiasuntotoiminta sai jatkoa Espoossa – tarvittaessa perehdytetään taloyhtiökulttuuriin

Espoon seurakuntien tukiasuntojen määrä on kasvanut tänä vuonna lähes kolmanneksella, mutta asuntoa joutuu silti jonottamaan noin vuoden.

Espoon seurakuntien tukiasuntotoimintaa jatketaan vuodella, päätti yhteinen kirkkoneuvosto marraskuun lopussa. Espoon seurakuntayhtymä jatkaa sopimusta tuetun asumisen palvelujen ostamisesta Espoon Diakoniasäätiöltä vuoden 2017 ajan. Diakoniasäätiö on vastannut seurakuntien tukiasunnoista vuodesta 2006 lähtien.

Espoon seurakuntien tukiasuntojen määrä on kasvanut tänä vuonna lähes kolmanneksella, mutta asuntoa joutuu silti jonottamaan noin vuoden. Seurakunnilla on kaikkiaan 25 tukiasuntoa, joista 11 on vuokrattu Y-säätiöltä tukiasuntotoimintaa varten ja loput ovat seurakuntayhtymän omistuksessa. Tämän vuoden kuluessa tukiasuntotoiminnan piiriin on otettu kuusi uutta asuntoa, joita on aiemmin vuokrattu seurakuntayhtymän työntekijöille.

"Tukiasuntojen asukkaat ovat Espoon kaupungin sosiaalitoimen asiakkaita, jotka ovat jääneet asunnottomiksi tai joita uhkaa asunnottomuus", kertoo Diakoniasäätiön asumispalvelupäällikkö Anne Björklund.

Syyt tuetun asumisen tarpeeseen ovat monenlaiset. Asunnoissa asuu esimerkiksi päihdeongelmaisia nuoria sekä perheitä, joita on kohdannut jokin elämänkriisi, kuten työttömyys tai avioero.

Myös tuen tarve vaihtelee.

"Joillekin riittää, että on tieto siitä, kenelle voi soittaa tai laittaa viestin, jos on mieltä askarruttavia kysymyksiä. Apua saa esimerkiksi toimeentulotukihakemusten ja asumistukihakemusten täyttämiseen sekä muuhun viranomaistahojen kanssa asioimiseen. Tuemme arjen hallinnassa ja ohjaamme asukkaita kuntouttavaan työtoimintaan", Björklund kertoo.

 

Apua saa esimerkiksi toimeentulotukihakemusten ja asumistukihakemusten täyttämiseen sekä muuhun viranomaistahojen kanssa asioimiseen.

 

Tuetun asumisen piirissä on myös maahanmuuttajia, jotka tarvitsevat apua suomalaiseen taloyhtiökulttuuriin tutustumisessa.

"Perehdytämme siihen, miten taloyhtiössä asutaan ja eletään. Mitä pitää ottaa huomioon saunavuorolla ja miten käytetään pyykkitupaa", Björklund kuvaa.

Tukipalvelut ovat asukkaille maksuttomia. Asuntojen vuokrahinnat ovat vapaiden markkinoiden hintoja alhaisemmat.

Seurakuntien tukiasunnoissa asuu kaikkiaan 47 espoolaista. Asukkaat valitsee kaupungin sosiaalitoimi. Seurakuntayhtymän diakonit ohjaavat tarvittaessa tuetun asumisen piiriin.

Tarvetta olisi nykyistä suuremmallekin määrälle tukiasuntoja. Espoon Diakoniasäätiön asuntoihin on vuoden jono.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Laurinkoti antoi minulle elämän”, kiittää Ferjana Chowdhury ja odottaa pääsyä omaan kotiin

Hyvä elämä

Vantaan seurakuntien asumispalveluyksikössä elämässään monenlaisiin vaikeuksiin ajautuneet ihmiset pääsevät jaloilleen.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.