null Tukihenkilö auttaa mielenterveyskuntoutujaa ihmisten ilmoille

Kuva: Sini Pennanen

Kuva: Sini Pennanen

Hyvä elämä

Tukihenkilö auttaa mielenterveyskuntoutujaa ihmisten ilmoille

Vantaan alueen Mielenterveysseuran puheenjohtajaa Hannele Tuomista on mietityttänyt, miten kukin selviää vaikeuksista.

Hannele Tuominen on toiminut lähes 20 vuotta Vantaan alueen Mielenterveysseuran puheenjohtajana.

– Kävin koulussa matematiikkalinjan enkä siksi silloin voinut opiskella psykologiaa. Se harmitti minua. Niistä ajoista minua jäi kiinnostamaan, miten ihmisen mieli toimii ja miksi toiset jaksavat vaikeuksien keskellä ja toiset eivät.

Nyttemmin koulupsykologian opintoja korvaavia oppeja on Tuomiselle järjestynyt Mielenterveysseuran kursseilla ja luottamustehtävissä.

– Jokaisella on kyky selvitä arjen haasteista. Jokainen voi myös vahvistaa mielenterveyttään pitämällä huolta hyvinvoinnistaan, perustarpeistaan, ihmissuhteistaan, levosta ja liikunnasta.

– Elämän kriisitilanteissa, masentuneena, vähäisten ihmiskontaktien takia tai mielenterveyskuntoutujana voivat ihmisen omat voimat olla vähissä. Silloin tukihenkilö voi auttaa lähtemään ihmisten ilmoille.
 

Kurssille voi tulla, jos on halua auttaa, saada mieluisaa tekemistä ja kuulua jonnekin."


Vanhusten ulkoiluttajia ja nikkaristeja

Mielenterveysseura, Vantaan kaupunki, SPR Korson osasto ja Rekolan seurakunta järjestävät yhdessä koulutusta vapaaehtoistoimijoille.

– Kurssille voi tulla, jos on halua auttaa, saada mieluisaa tekemistä ja kuulua jonnekin. Voi tulla katsomaan ja kuulostelemaan, millainen vapaaehtoistyö tuntuu omimmalta.

Esimerkiksi seurakuntaan tarvitaan vanhusten ulkoiluttajia ryhmäulkoiluun. Yhtä lailla tarvitaan lisää nikkaristeja, jotka käyvät auttamassa ihmisiä käytännön pikkuongelmissa näiden kodeissa.

Hannele Tuomisen mukaan taustayhteisöllä on väliä vapaaehtoistoimijalle.

– Taustayhteisöt tarjoavat tukea vapaaehtoisilleen. On paikka, minne soittaa, jos tulee kysyttävää tai ongelmia. Ne myös vakuuttavat vapaaehtoistoimijansa.

Mielenterveysseuran tukihenkilö ei korvaa yhteiskunnan palveluita. Hän ei mene autettavansa kotiin eikä ryhdy siivoojaksi. Hän tapaa tuettavansa muualla, käy vaikka kävelyllä, kahvilla tai jossain näyttelyssä tämän kanssa.

Suomen Mielenterveysseura edellyttää vapaaehtoistoimijoiltaan 35 tunnin koulutusta, ja siksi peruskurssi jatkuu tukihenkilöille suunnatulla osiolla. Tukihenkilöiden edellytetään osallistuvan myös työnohjaukseen ja jatkokoulutukseen.

– Mielenterveysseuralla on tarjolla muitakin kuin tukihenkilöiden tehtäviä. Toiveissa on saada esimerkiksi tiedottaja, tapahtumien ja toiminnan ideoija ja järjestäjä sekä ryhmänohjaaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.