Tule Pyhä Henki!
Navigaattori. Henki johdattaa tuntemattomassa maastossa. Kuva: Katri Saarela

Navigaattori. Henki johdattaa tuntemattomassa maastossa. Kuva: Katri Saarela

Tule Pyhä Henki!

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:

– Nyt alkaa erittäin haastava vaihe. Minä poistun keskuudestanne. Mutta en jätä teitä orvoiksi. Annan teille lahjan, joka estää teitä eksymästä. Saatte sen helluntaina.

Mikä se lahja oli? Johannes käyttää hankalaa kreikankielistä sanaa parakletos, jota on eri raamatuissa käännetty eri tavoin. Nyky-Raamatussa se on puolustaja, ja ihan hyvä niin. Sitä ennen se oli lohduttaja.

Mutta parakletos on paljon muutakin. Kirjaimellisesti käännettynä se merkitsee vierelle kutsuttua. Tämän päivän teknologia on tuonut hyvän vaihtoehdon vanhoille käännöksille.

Navigaattori. Sen tehtävä on johdattaa maastossa, joka on tuntematon.

Opetuslapsilla oli helppoa vielä, kun Jeesus eli. Kun eteen tuli uusia kysymyksiä, he saattoivat heti esittää ne mestarille.

Mutta Jeesus oli poistumassa. Ja kertoessaan siitä hän lupasi opetuslapsille, että järjestää heidän vierelleen avun, joka ei koskaan väisty.

Helluntaista on yli 2 000 vuotta. Kristikansa on suunnistanut alati muuttuvassa maailmassa. Uudet kysymykset ovat vaatineet uutta ohjausta. Ilman Pyhää Henkeä olisimme olleet niiden kanssa hukassa.

Näitä kysymyksiä on riittänyt viime vuosina. Naispappeus? Tasa–arvoinen avioliitto? Edessä odottaa vielä vaikeampia. Esimerkiksi uuden kirkkorakenteen synnyttäminen, kun kirkko vääjäämättä siirtyy Suomessa kolmannen sektorin toimijaksi.

Tule Pyhä Henki!

Olli Valtonen

Helluntaipäivä

Pyhän Hengen vuodattaminen
Väri: punainen
Valo: kuusi kynttilää
Tekstit: Ps. 68: 5–11, Jer. 31: 31–34, Ap.t. 2: 1–13, Joh. 14: 15–21

Jaa tämä artikkeli: