Tuleva pormestari
Guatemalan nuoret kaipaavat kipeästi tukea tulevaisuutensa rakentamiseen.
Nuori nainen esittelee ylpeänä koulutustodistustaan, jota hän säilyttää huolella muovisessa kansiossaan. Tarkoin varjeltu paperi on hänelle kultaakin kalliimpi.
Albertina Chub Ba, 19, asuu Guatemalan keskiosassa. Hän on maya-intiaani, ja se tekee elämästä joskus vaikeaa. Guatemalassa alkuperäiskansojen tilanne on ongelmallinen. Oikeus koulutukseen, työhön tai palveluihin jää usein haaveeksi.
– Aiemmin minua pelotti kertoa mielipiteitäni. Ajattelin, että niistä koituu harmia joko minulle tai perheelleni. Nuoria ei osata arvostaa, ja erityisesti nuorten naisten itsetunto murretaan jo varhaislapsuudessa.
Albertina Chub Ba kokee olevansa onnekas. Hänen perheensä on köyhä, mutta vanhemmat arvostavat lastensa kouluttamista. Tytön koulutus ei silti ollut itsestäänselvyys.
– Vanhempani joutuivat miettimään tarkoin, onko heillä varaa laittaa minua kouluun. Monessa köyhässä perheessä tytöt naitetaan aikaisin vain siksi, että näin vanhemmilla on vähemmän suita ruokittavana, Albertina kertoo.
Vanhemmat joutuivat säästämään pitkään, jotta Albertina pystyi käymään ala- ja yläkoulun loppuun.
Yläkoulun jälkeen hän pääsi mukaan Kirkon Ulkomaanavun tukemaan nuorten demokratia- ja ihmisoikeuskoulutukseen. Koulutuksen avulla pyritään lisäämään nuorten tietoa oikeuksistaan. Erityisesti nuoria ja naisia halutaan rohkaista osallistumaan päätöksentekoon. Koulutusta tuetaan myös vuoden 2014 Yhteisvastuukeräyksen varoin.
Guatemalan lähihistoriaa leimaa verinen sisällissota, joka päättyi vuonna 1996. Yhteensä 36 vuotta kestänyt sota on jättänyt jälkensä asukkaisiin. Sodan osapuolia olivat valtaa pitänyt sotilasjuntta ja sissit.
Kuolemanpartiot kaappasivat, kiduttivat ja teloittivat ihmisiä, joita epäiltiin hallituksen vastaisista mielipiteistä. Maaseudun väestöä piinattiin toisinaan vain, koska heidän oletettiin tukevan toisinajattelijoita.
Sodassa sai surmansa 200 000 ihmistä. Monen on yhä vaikea luottaa yhteiskunnan päättäjiin tai edes toisiin ihmisiin. Ihmisoikeuksista tiedetään vähän, eikä niitä uskalleta vaatia.
– Erityisesti maaseudulla vallitsee yhä vaikenemisen kulttuuri. Ihmiset pelkäävät kritisoida nykytilannetta, ja muutosten vaatiminen koetaan hengenvaaralliseksi, Albertina Chub Ba toteaa.
Hän sanoo, että koulutus muutti paitsi hänen ajattelutapansa myös hänen tulevaisuutensa.
– Tajusin, millainen voimavara meissä nuorissa piilee.
Nykyään Albertina Chub Ba työskentelee vapaaehtoisena yhteisönsä nuorten parissa. Hän kiertää myös muissa kylissä tukemassa ja opettamassa nuoria.
– Tärkeintä on kohottaa heidän itseluottamustaan ja luottamusta tulevaisuuteen.
Albertinan suurin toive on päästä jatkamaan opiskelua yliopistossa. Urasuunnitelmat ovat hyvin selvillä.
– Haluan pormestariksi. Kuvitelkaa, nuori nainen päättäjänä!
Vuoden 2014 Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan Guatemalan maya-intiaanien parissa tehtävää ihmisoikeustyötä.
Jaa tämä artikkeli: