null Tunnusta – siitä maksetaan

Ensi perjantaina on 26-vuotiaan Sofian totuuden hetki. Ohjelman juontaa Ilari Johansson.

Ensi perjantaina on 26-vuotiaan Sofian totuuden hetki. Ohjelman juontaa Ilari Johansson.

Tunnusta – siitä maksetaan

Vieläkö Suomesta löytyy yksi rehellinen ihminen, hehkuttaa juontaja Ilari Johansson. Nyt on totuuden hetki!

MTV3:n uudessa ohjelmassa Totuuden hetki kilpailija tavoittelee 50 000 euron summaa. Häntä erottaa palkinnosta vain 21 kysymystä. Niihin pitäisi vastata oikein. Mistään tietovisasta ei ole kysymys, sillä vastausten oikeellisuuden ratkaisee etukäteen tehty valheenpaljastustesti. Siinä kilpailijalta on kysytty toista sataa hyvin henkilökohtaista kysymystä. Niistä ohjelmaan on valittu 21. Rahaa kertyy sitä enemmän, mitä pidemmälle rehellisyys riittää.

Omat tukijoukot on saanut tuoda mukaan. Heidän tehtävänsä on kannustaa. Heillä on myös mahdollisuus estää kerran kysymykseen vastaaminen, jos se tuntuu menevän liian pitkälle.

Ohjelman ensimmäinen jakso oli seurauksiltaan erityisen räväkkä, sillä tilintekoaan kameroiden edessä tehnyt, IBM:llä työskennellyt Mikael Sjövall menetti välittömästi työnsä. Työtovereiden ja asiakkaiden reaktiot olivat liian kielteisiä.

Sjövall ehti tunnustaa ohjelmassa muun muassa kieltäneensä lapsiaan leikkimästä maahanmuuttajalasten kanssa ja haluavansa naapurikseen mieluummin suomalaisen kuin maahanmuuttajan. Maahanmuuttaja ei myöskään olisi saamassa kutsua kotiin illalliselle – Sjövall ei tiennyt, millaista ruokaa hänelle voisi tarjota. Tunnustettua tuli myös työpaikalta varastaminen ja työn tulosten kaunistelu esimiehille.

Kun Sjövallilta kysyttiin, voisiko hän rekrytoida työporukkaansa maahanmuuttajan, tukijoukot estivät tähän kysymykseen vastaamisen.

Tunnustuksistaan mies nettosi 20 000 euroa. Kolme seuraavaa kysymystä olisivat nostaneet summan 50 000 euroon.

Totuuden hetki -ohjelman kaltainen julkirippi ei siis tähtää oikean ripin tavoin mielenmuutokseen, anteeksiantoon ja elämäntavan parantamiseen. Sen yllyke on tunnustajan puolelta raha ja julkisuus, ehkä myös tietynlainen ”rohkeus”: Omasta itsestä uskaltaa tunnustaa jotain sellaista, jonka moni haluaa pysyvän piilossa. Vastakkain ovat häpeä ja rahanhimo.

Katsojia kutkuttaa uteliaisuus ja halu tietää, millaisia ajatuksia ja asenteita kilpailijan pinnan alta löytyy, ja missä menee tämän raja. Katsoja itse on turvassa ehkä samanlaisine ajatuksineen ja asenteineen, kun toinen panee itsensä peliin.

Näin on nyt siis hinnoiteltu ihmisen yksityisyys ja identiteetti. Halvalla menee, hyvin halvalla. Olen aina luullut, että ihmisen yksityisyys ja identiteetti ovat rahassa mittaamattomia asioita, sellaisia, joilla on jopa lainsuoja.

Vaikka tällaisella itsensä paljastelulla irtoaisikin rahaa, millä saa pois esimerkiksi rasistin leiman, jota ensimmäinen kilpailija nyt kantaa? Ihmisenä hän varmaan on paljon muutakin. Rahako korvaa mahdolliset muutokset ihmissuhteissa? Työpaikan menetyksen? Lasten kokemukset pihalla, kun leikkikaverit sattuvat ilkkumaan: sinun isäsi on varas!

Julkisuuden lasku voi olla arvaamattoman suuruinen.

Jos tekee mieli tunnustaa, ajan voi varata jokaiselta papilta. Kameroita ja studiolamppuja ei silloin sytytetä, mutta vaitiolo ja yksityisyys ovat taattuja.

Tunnustamisen rajoja ei koetella rohkeudella, vaan omalla, itse mietityllä ja tunnetulla syyllisyydellä. Ihmisen minuudesta ei tehdä kauppatavaraa.

Jokaiselle mielenmuutosta tavoittelevalle ja syyllisyyden kiusaamalle pappi julistaa ihan ilmaiseksi Jumalan anteeksiantoa, ja kaupan päälle tulee vielä siunaus.

Sen voimalla voi ehkä yrittää sitä elämänmuutostakin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.