Tuomiokirkko palvelee monenlaisia ihmsiä

Tuomiokirkko palvelee monenlaisia ihmsiä

Riikka Uoti vertaili kesäistä Uspenskin katedraalia ja Helsingin tuomiokirkkoa todeten kirkkoon pääsemisestä: ”ortodoksit pelasivat niin sanotusti homman kotiin.” (K&k 2.7.) Hän ei kertonut olevansa Helsingin ortodoksisen seurakunnan palkkalistoilla.

Teemme suuresti arvostamamme ortodoksisen kirkon kanssa monenlaista yhteistyötä. En ota nyt kantaa heidän toimintaansa. Kerron, mitä teemme Tuomiokirkossa, jossa vuonna 2013 oli noin 440 000 kävijää. Kun siellä on tilaisuus, kaikki osallistujat ovat tervetulleita – mistä tahansa maasta. Ovella vastaanottaa suntio. Porttivahteja ei ole. Ohjelmia saa eri kielillä, kesäsunnuntaisin raamatuntekstitkin. Joskus messu on monikielinen. Koska läsnä voi olla väkeä eri puolilta maailmaa, saatetaan kieliä käyttää muulloinkin. Kesäkuussa messussa taas oli ryhmiä ja matkailiijoita Unkarista, Norjasta, USA:sta ja Australiasta.

Tuomiokirkon nähtävyysarvo on kiistaton. Isotkin ryhmät käväisevät siellä. Sisääntulo on välillä kovaääninen: Kaikki eivät tiedä, mikä kirkko on. Osa tulijoista saapuu pitkin päivää hiljentymään. EU:n kaupunkiympäristöihin kaivataan nyt yleisemminkin hiljaisuuden keitaita. Tuomiokirkko on ytimeltään sitä – hiljentymisen ja Jumalan kohtaamisen paikka. Sightseeing on mahdollista valtaosan päivää eli tilaisuuksien ulkopuolella: kesällä Tuomiokirkko on auki kello 9–24. Ilta-aukiolon mahdollistavat vapaaehtoiset valvojamme.

Suvi-Päivi Koski

Tuomiokirkko-Suomenlinna -aluekappalainen, TT
Turistityön vastaava

Jaa tämä artikkeli: