Tuomiokirkon maalareilla ei päätä huimaa
Helsingin pääpyhätön keskitorni saa uuden maalipinnan ja risti kultauksen.
Tuuli käy mereltä lähes 20 metriä sekunnissa. Vettä sataa vaakasuoraan, ja rakennustelineiden pressut lepattavat Tuomiokirkon keskitornin ympärillä. Työpäällikkö Martti Rissanen kiipeää edeltä korkeuksiin.
– Kertaakaan urakan aikana ei ole ollut niin paha sää, ettei telineille olisi noustu, hän sanoo.
Helsingin tunnetuin symboli peittyi huppuun elokuun lopulla. Syksyn aikana keskitornin eteläsivu saa uuden maalipinnan, kipsikoristeet korjataan ja risti kullataan. Rappaus on kestänyt ihmeteltävän hyvin, sitä on jouduttu paikkaamaan vain muutamasta kohdasta.
– Alhaalta kirkko näyttää vitivalkoiselta. Lähempää näkee selvästi, kuinka vaativat sääolosuhteet ovat syöneet maalipintaa, Rissanen osoittaa kulunutta seinää.
Portaissa kunto joutuu koetukselle. Sade valuu virtanaan pitkin telineitä. Äkkiä nenän edessä raksuttaa yksi kaupungin tunnetuimmista kellotauluista, hupun alla sekin.
Rakennuskonservaattori Pentti Pietarila ja maalarimestari Raimo Laeslehto tutkivat värimalleja. Seinäpintoihin ja pylväisiin käytetään useaa eri valkoisen sävyä. Maalausta edeltävät pintojen teräsharjaus ja korkeapainepesu.
– Seinät maalataan perinteisillä kalkkimaaleilla alkuperäisen mallin mukaan. Ikkunanpieliin käytetään öljymaalia, Laeslehto kertoo.
– Säännöllinen huolto pidentää historiallisten arvorakennusten peruskorjausväliä. Helsingin seurakunnat ovat ymmärtäneet tämän esimerkillisesti, Pietarila kiittää.
Huoltotyöt on tilattu Liehunen Oy:ltä, joka on aiemminkin tehnyt Tuomiokirkon korjauksia. Vastaavan työnjohtajan Matti Liehusen mukaan urakkaan on ollut helppo saada työvoimaa, sillä taantuma on vähentänyt rakennushankkeita. Telineillä työskentelee kaikkiaan reilut kymmenen maalaus- ja entistämisalan taitajaa.
– Ammattilaisen kannalta tämä on erikoisuudessaan kaupungin ykköskohde ja siksi erittäin houkutteleva, Liehunen sanoo.
Pylväänpäiden tasolla entistäjät Kari Malmgren ja Jaakko Ahola tekevät pikkutarkkaa työtä koukeroisten kapiteelien ääressä. Kipsikoristeet on puhdistettu ja restauroitu. Puhdistamiseen on käytetty uutta mikropuhallusmenetelmää, jolla lika lähtee huomattavasti tehokkaammin kuin käsipelillä.
– Meneillään on koristeiden pohjamaalaus. Työ etenee yhden kapiteelin päivävauhtia, Malmgren kertoo.
Tornin huipulla komeilevan ristin juurelle kiivetään pitkin kupolin syrjää. Avonaisilta portailta avautuu henkeäsalpaava näkymä yli kaupungin.
– Nyt irtotavarat taskuihin, muuten ne ovat pian Töölössä saakka, Rissanen komentaa, kun tuuli käy kimppuun täydellä voimalla.
Perillä 62,4 metrin korkeudessa sähköpatterit lämmittävät hupun suojissa pohjamaalattua ristiä, joka päällystetään 24 karaatin lehtikullalla. Kultauksesta huolehtii kultaajamestari Harri Virtanen. Hänen käsialaansa ovat myös Uspenskin katedraalin sipulikupolien kultaukset.
Tuomiokirkon korjaustyöt maksavat noin 200 000 euroa. Työ valmistuu arviolta marraskuun alkupuoliskolla. Kirkko on remontin ajan normaalisti käytössä.
Arkkitehti Carl Ludwig Engelin suunnittelema Tuomiokirkko valmistui vuonna 1852. Se peruskorjattiin viimeksi vuosina 1996–1997. Tuolloin uusittiin myös julkisivuja.
Parhaillaan on meneillään myös Temppeliaukion kirkon pienimuotoinen korjaus. Lähivuosina peruskorjataan Alppilan, Töölön ja Hakavuoren kirkot.
Jaa tämä artikkeli: