null Tuonen lehtoa hoidetaan hyvin

Tuonen lehtoa hoidetaan hyvin

Mummini oli joutunut hautaamaan kolme lastaan ihan pienenä. Ja niinpä mummolassa oloon kuului kesäaikaan hautausmaalla käynti useamman kerran viikossa. Kasteltiin kukat, poimittiin tuoreet luonnonkukat maljakkoon, haravoitiin roskat pois ja vielä erityisellä työkalulla kuvioitiin punertava hiekka kauniiksi. Haudalla käyminen oli luonnollista ja tavallista.

Monesti mummi kertoi, että kuka missäkin lepäsi, ja osoitti, että tuossa, ukin vieressä, on hänen oma paikkansa. Sinne, tuttuun paikkaan, hän pääsi kymmenen vuotta sitten.

Viimeinen leposija on tunteita täynnä oleva asia. Seurakunnat hoitavat hautausmaitaan pieteetillä, rakkaudella ja ammattitaidolla. Vainajien ja heitä muistavien kunnioittaminen on seurakunnille itsestäänselvyys. Eräs osoitus siitä on hyvin hoidettu hautausmaa.

Tästä on kysymys myös Kappelin hautausmaan juuri alkavissa kunnostustöissä. Espoon siunauskappelin vieressä olevaa hautausmaata kunnostetaan mittavasti ensi kesän aikana. Valaistusta parannetaan, teitä levennetään ja istutuksia uusitaan. Maanpintaa korotetaan joillakin osastoilla.

Korjaustyöt yritetään tehdä niin, että rakennustyöt aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa. Silti jo nyt tiedetään, että täysin häiriöttä töitä ei voida tehdä. Peruskorjausta ei kuitenkaan voi siirtää; kaikella on aikansa myös hautausmaalla.

Espoolaiset voivat saada viimeisen leposijansa niin kaupungin keskeltä kuin metsän siimeksestä, Kellonummelta. Espoossa Kirkon ja Kappelin hautausmaille haudataan enää sukuhautoihin ja veteraanien omalle alueelle.

Kaupungin sykkeeseen on viime vuosikymmeninä rakennettu kaksi uurnalehtoa: Olariin 1996 ja Tapiolaan 2004. Muutaman vuoden sisällä myös Leppävaaran kirkon viereen rakennetaan muistolehto, jonne läheisen tuhka voidaan sirotella.

Kauniaisissa kirkon yhteyteen valmistui viisitoista vuotta sitten valoisa uurnaholvi, kolumbaario. Hautaholvissa solisee vesi. Elämän virta lähtee kirkkosalin kastemaljasta, eikä pääty edes haudalle.

Hautausmaat ovat usein rakennetun luonnonympäristömme kauneimpia paikkoja. Niillä kannattaa vierailla, vaikka ei varsinaista syytä olisikaan. Hautausmaan rauhassa kiire katkeaa hetkeksi.

Urpu Sarlin

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.