Tuonpuoleisesta on viitteitä
Esa Gullsten arvelee (K&k 23.10.), että kuoleman jälkeen ei enää ole ainuttakaan toimivaa aistia, jolla voisi kokea tai tuntea yhtään mitään. Ihmisellä on kuitenkin tietoisuus. Vuonna 2012 kuollut lääketieteen professori Andrew Huxley, joka sai Nobel-palkinnon aivotoiminnan tutkimuksistaan, totesi, että hän ei voi olla ateisti, koska ihmisellä on tietoisuus eikä sitä voida selittää tieteellisesti.
Onko kuolema kaiken loppu vai jonkin uuden alku? Sydänlääkäri Maurice Rawlings on julkaissut raportin Kuoleman tuolla puolen. Se kertoo kuoleman kohtaamisesta. Takaisin elämään elvytetyt potilaat kertovat siinä kokemuksistaan.
Pekka Reinikainen
Esa Gullsten kritisoi (K&k 23.10.) Vesa Rahkosen kirjoitusta Raamatusta Jumalan ilmoituksena ihmiskunnalle, ja epäilee sen sanoman uskottavuutta, koska se on ihmisten aikaansaannos. Arvoisa kirjoittaja ei kuitenkaan maininnut, millä tavalla se olisi pitänyt laatia, jotta olisi uskottavampi.
Kaikkinainen epäily on tietysti aina paikallaan ja oikeutettua. Niinpä historiasta jo Sokrateen ajalta tutuksi tulleet solipsistit epäilivät kaikkea muuta paitsi omia subjektiivisia havaintojaan.
Tosiasia kuitenkin on, että erilaisia uskonnollisia kokemuksia on lukematon määrä eri ihmisillä. Kun toisaalta kaikkien tiedossa on myös, että niiden merkitys kanssaihmisille on samaa luokkaa kuin hiekansirulla Saharassa, ei niitä suuremmin kuulutella kenellekään. Ei niitä kuitenkaan käy kieltäminenkään, eivätkä ne kaikki liioin voi johtua aivotoiminnan häiriöistä niin kuin tiede asian selittää Saatujen kokemusten valossa kaitseminen on nimensä mukaisesti kaiken kattavaa.
Realismin käsite pitää siis sisällään muutakin kuin fysiikan lait ja matematiikan kaavat. Ja mitä se muu on, se selviää meille, mutta vain, jos pidämme silmät auki.
Mauno Aholainen
Jaa tämä artikkeli: