null Turisti ihmeissään

Vanha testamentti kieltää katkaravut, mutta että leivänpaahtamisenkin?

Vanha testamentti kieltää katkaravut, mutta että leivänpaahtamisenkin?

Turisti ihmeissään

Suomessa on tottunut siihen, että uskonnon ei anneta rajoittaa tavallista elämää. Esimerkin toisenlaisesta suhtautumisesta saa, jos lähtee lomalle Israeliin, Länsirannalle ja Jordaniaan.

Israelilaisen lentoyhtiön El Alin lennolla ruoka on lähtökohtaisesti kosher ja annoksissa sertifikaatti, joka kertoo, kuka rabbi on hyväksynyt ruoan. Osa matkustajista saa ateriansa jo aiemmin — jotkut kun haluavat juuri tietyn rabbin hyväksymät ateriat. Muutenkaan kosherin perään ei tarvitse erikseen kysellä, Israelissa kun on jopa kosher-McDonald´seja.

Uskonto vaikuttaa muutenkin palveluihin. Pyhäpäivänään sapattina juutalaiset vetäytyvät vapaalle. Hostelliaamiaisella Eilatissa asia tarkentuu. ”No, it´s shabbat!” komentaa tarjoilija, kun ranskalaisturistit yrittävät kaivaa leivänpaahdinta liinan alta. Myös kahvinkeitin on peitetty, sillä moni karttaa sapattina paitsi työntekoa myös sähkölaitteita.

Jordaniassa muslimien pyhä kuukausi ramadan saa turistinkin olon heikoksi. Aamiaista saa, mutta muuten ruokaa on turha etsiä ennen pimeää. Hotellihuoneessa syöty suklaapatukka korvaa lounaan ja vettä neuvotaan juomaan piilossa, ei missään nimessä kadulla.

Pistäytyminen uimarannalla on piristävää vaihtelua. Rannalla on vain pari turistia, joten vettä voi juoda ja pitkälahkeiset vaatteet voi vaihtaa bikineihin.

Suihkun etsijää tulee kuitenkin ohjeistamaan rannalla päivystävä snorklauksenopettaja: ”Naisten suihku on kiinni, koska on ramadan. Voit käyttää tämän kerran miesten suihkua.” Turistin suu loksahtaa taas auki, kysymykset juuttuvat hämmästyksen alle. No, maassa maan tavalla — Tooran ja Koraanin mukaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.