null Tutkija: Kirkon olisi valmistauduttava avioliittolain muutokseen jo nyt

Ville Jalovaara.

Ville Jalovaara.

Tutkija: Kirkon olisi valmistauduttava avioliittolain muutokseen jo nyt

– Kirkon olisi valmistauduttava mahdolliseen avioliittolain muutokseen ja siitä käytävään keskusteluun etukäteen. Tilanne tulee vaatimaan kirkolta konkreettista kannanottoa, arvioi teologian tohtori Ville Jalovaara. Hänen tutkimuksensa Paasikiven diktaatista homoiltaan – Suomen luterilainen kirkko ja seksuaalietiikan murrosvuodet on juuri julkaistu Vartija-lehden e-kirjana.

Se, että kirkossa keskustellaan ja kiistellään seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvistä kysymyksistä, ei ole uutta. Uutta on Jalovaaran mukaan se, että keskustelulla on suoria vaikutuksia kirkon jäsenyyteen. Sitä nähtiin jo 1980-luvulla naispappeuskeskustelun aikana, mutta varsinainen huipentuma oli Ajankohtaisen Kakkosen homoilta lokakuussa 2010, jonka seurauksena kirkosta erosi noin 35 000 jäsentä.

Sosiaalisella medialla oli Jalovaaran mukaan suuri vaikutus homoillan jälkeiseen eroaaltoon. Kirkosta eroamisesta tuli eräänlainen muoti-ilmiö, jossa Eroa kirkosta -sivustolla tehty päätös jaettiin tuttaville sosiaalisessa mediassa.

Vastaavien katastrofien ehkäisemiseksi Jalovaara suosittelee valmistautumista tuleviin tilanteisiin. Esimerkiksi mahdollinen tasa-arvoisen avioliittolain säätäminen ja siitä käytävä keskustelu eivät voi tulla kirkolle yllätyksensä.

– Avoimen, toista kunnioittavan keskustelun mahdollistaminen voisi olla yksi tapa varautua. On myös viisautta, että piispat hakevat yhtenäistä kantaa jo etukäteen, niin että siinä tilanteessa, kun nopeaa vastausta odotetaan, sitä ei tarvitsisi lähteä julkisuuden kautta muodostamaan, Jalovaara sanoo.

Hän tosin arvioi, että sekä kompromissipäätös rukoilla rekisteröityjen parisuhteiden puolesta että viime aikojen julkiset puheenvuorot kertovat, ettei piispoilla välttämättä ole yhteistä näkemystä.

Kirkon vihkioikeus on Jalovaaran mukaan niin konkreettinen asia, että se vaatii myös selkeää päätöstä siitä, miten toimitaan: ketä tulevaisuudessa vihitään vai luovutaanko vihkioikeudesta ja aletaan siunata avioliittoja.

– Sitä ei oikein voi ohittaa niin, että ”me ei nyt haluta sanoa tästä mitään”. Kun kirkolla on nykyisenkaltainen yhteys valtioon ja yhteiskunnallinen rooli, se ei voi katsoa asioita syrjästä. Jos kirkko väistää kannanottoa näin merkittävään kysymykseen, voi olla, että se puolestaan avaa taas uuden keskustelun kirkon yhteiskunnallisesta asemasta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.