null Tutustu sukuusi, opit itsestäsi

Jokainen meistä on helmi sukumme nauhassa. Edellisillä sukupolvilla on yllättävän paljon vaikutusta persoonaamme. Kuva: Thinkstock

Jokainen meistä on helmi sukumme nauhassa. Edellisillä sukupolvilla on yllättävän paljon vaikutusta persoonaamme. Kuva: Thinkstock

Hyvä elämä

Tutustu sukuusi, opit itsestäsi

Terapeutti Anu Lindqvist on huomannut, että samat traumat ja tarinat toistuvat sukupolvesta toiseen.

Sukumme siunaukset ja rasitteet ovat osa meitä. Kannamme sukuamme mukanamme myös monissa elämänvalinnoissamme.

"Ulkonäkö, luonteenpiirteet, jopa tunneperimä voi periytyä sukupolvelta toiselle ja kulkea suvussa", uskoo Anu Lindqvist.

Hän vieraili Kallion kirkossa 4. helmikuuta Torstaina iltapäivällä -tilaisuudessa puhumassa tunneperimän siirtymisestä sukupolvelta toiselle.

”Olen kahdeksan vuotta työskennellyt näiden asioiden parissa ja havainnut, että esimerkiksi ne takaiskut, mitä omasta elämästä löytyy, niin samat löytyvät myös omasta suvusta”.

Lindqvististä jokainen ihminen on koko sukunsa perimän summa. Samat traumat ja tarinat toistuvat yleensä sukupolvesta toiseen.

Kuten ulkonäkö voi periytyä suvuittain, myös suhteet ja tunteet voivat Lindqvististä periytyä ja toistua suvussa. Myös luonteenpiirteet, esimerkiksi sisäänpäin- tai ulospäinsuuntautuneisuus, äkkipikaisuus tai rauhallisuus, ylikiltteys tai jyräävyys, saattavat olla suvulle ominaisia.

Toteutatko isovanhempiesi haaveita?

Traumat, alkoholismi sekä muut riippuvuudet, sairaudet ja jopa takaiskut tai onnettomuudet elämässä voivat Lindqvististä toistua suvuittain. Sama pätee ammatteihin. Niinpä esimerkiksi lapset tai lapsenlapset saattavat toteuttaa vanhempiensa tai isovanhempiensa toteutumattomia unelmia tai haaveita omissa ammatinvalinnoissaan. Myös kiinnostuksen kohteet ja kyvyt voivat siirtyä suvussa eteenpäin.
 

Elämä hurahtaa äkkiä ohi, jos ei ole omaa intohimon kohdetta.
 

”Toiset ovat vaikkapa koiraihmisiä, joku kirjoittaa blogia. Näitäkin piirteitä voi etsiä suvustaan. Kannattaa miettiä, ketä sukunsa jäsentä itse muistuttaa.”

Lindqvist ajattelee, että ihmisillä pitää olla elämässään intohimoja.

”Elämä hurahtaa äkkiä ohi, jos ei ole omaa intohimon kohdetta."

Jokaisen pitäisikin löytää asioita, joiden tekemisestä pitää. Siitä voi syntyä ammatti, toisilla taas rakas harrastus.

”Lapset ottavat esimerkkiä vanhemmistaan. Siksi olisi hyvä, että vanhemmillakin olisi oma harrastus.”

Suku ohjailee puolison valintaa

Lindqvist uskoo sukumme vaikuttavan jopa siihen, millaisiin ihmisiin rakastumme.

”Rakastumme tuttuuteen. Naiset etsivät usein isoisänsä tyyppistä miestä ja miehet taas isoäitinsä.”  

Isot traumat toistuvat Lindqvististä siten, että ne hyppäävät yhden sukupolven yli. Myös käsittelemättömät tunnetraumat periytyvät.

”Eli naisten kannattaa tutkailla isoäitinsä elämää, ja miesten isoisänsä elämän tapahtumia”, hän kehottaa.

Jos vanhemmat ovat tietoisia omien sukujensa vaikutuksista, toimintamalleista ja perinnöstä, lapset saavat puhtaamman pöydän. Lindqvist suositteleekin, että vanhemmat käsittelisivät sukujensa tarinat parisuhteessaan.

Lindqvistista tasapainoon pääseminen on tärkeää.

”Esimerkiksi ylikiltin olisi opeteltava pitämään puoliaan ja jatkuvasti riitelevän taas maltillisuutta.”

Hänestä ei ole hyvä velloa liikaa tunteissaan, mutta tunteitaan ei pidä kieltääkään.

"Itku on itkettävä silloin kuin on sen aika”.

”Jotkut pyytelevät koko ajan anteeksi, toiset taas eivät koskaan. Pitää osata pyytää anteeksi. Omat syyllisyyden tunteet kannattaa ottaa tosissaan, ja viedä ne anteeksipyyntöön asti”, Lindqvist suosittelee.

Lindqvististä myös kehomme reagoi tunneperäisiin ongelmiin.

”Se kyllä kertoo meille, jos teemme väärin.”

Vastuu on lopulta itsellä

Jokainen on oman sukunsa tarinan paras asiantuntija. Kirjoista voi saada yleisiä vinkkejä, mutta oman tien yksityiskohdat löytyvät omasta suvusta.

”Jokainen on itse vastuussa elämästään, vaikka suvulta peritäänkin. Monesti pelkkä tieto siitä helpottaa, että muutkin suvussa ovat painineet samojen asioiden kanssa”, Lindqvist muistuttaa.

Lindqvististä jokainen on helmi sukunsa nauhassa. Sukunsa tarinaan perehtyminen antaa osviittaa ihmiseksi kasvamisessa.  Siinä ei tarvitse kiirehtiä, vaan asioihin kannattaa tarttua sitä mukaan kun ne tulevat elämässä vastaan.
 

Ota ajoissa selvää, mitä aiemmin on tapahtunut.


”Ota tunteet mukaan, pura niitä myös itsekseen ja ääneen. Asioille löytyy usein monia tunnesyitä, etsi ne kaikki. Ota ajoissa selvää, mitä aiemmin on tapahtunut, ja toisaalta taas mitä itse olet tehnyt.”

Joskus itkemme myös vanhempien sukupolvien itkemättömiä itkuja. Lindqvist vinkkaa, että esimerkiksi psykodraama eli näytelmälliset keinot on hyvä keino omien asioiden purkamiseen.

Itseymmärryksensä kasvattamiseksi ja sukunsa tarinaan tutustumiseksi kannattaa Lindqvististä kirjoittaa oma elämänkertansa. Se onnistuu esimerkiksi www.bod.fi -sivustolla ilmaiseksi.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.