null Tuunattu kirjasto

Aalto ja Välkky. Aalto-yliopiston opiskelijat ovat osallistuneet kirjastoauto Välkyn suunnitteluun ja toteutukseen. Kuva: Maija Saari

Aalto ja Välkky. Aalto-yliopiston opiskelijat ovat osallistuneet kirjastoauto Välkyn suunnitteluun ja toteutukseen. Kuva: Maija Saari

Tuunattu kirjasto

Kaksi pientä poikaa istuu päiväkodin portilla ja kauhoo suuhunsa lunta. Odotus on pitkä, mutta lopulta Volvo kurvaa mutkan takaa. Pojat hyppäävät ylös ja alkavat hihkua ”kiijastoauto!”

Kirjastoauto Välkky kiertää aamupäivisin päiväkoteja ja kouluja. Maaliskuusta alkaen auto on varattu iltapäivisin erityislapsille. Pyörätuolilla liikkuvatkin on otettu huomioon, sillä autossa on pyörätuolihissi.

Uudenkarhea Välkky saa lapsilta kiitosta. Kolmevuotias Eeli Reen nousee ensimmäistä kertaa Välkyn kyytiin ja kommentoi heti ovella: ”Näyttää hyvältä.” Päivän mittaan eri-ikäiset lapset juoksevat auton luo, hypistelevät kirjoja ja väittelevät siitä, mikä kirja on ”vähän nössö” ja mikä hyvä. Kestosuosikki tuntuu olevan Risto Räppääjä.

Uudella kirjastoautolla tavoitellaan sukupolven vaihdosta kirjaston käytössä. Erikoiskirjastovirkailija Tiitta Auvisen mukaan kirjaston täytyy mennä uutta kohti. Siitä syystä myös uudistukset Välkky-kirjastoautoon on tehty.

”Tämä on Suomen ensimmäinen monitoimiauto. Haluamme olla rohkeita ja uudistua”, Auvinen kehaisee.

Erityisen suosittu on Välkky-auton takaosassa oleva lepotila. Alakoululaiset marssivat tyynyillä ja pehmoleluilla varustettuun tilaan omien sanojensa mukaan chillaamaan, kirjat kainalossa tietysti.  Auvinen kertoo, että lepotilaa voi tarvittaessa käyttää vaikkapa esiintymislavana. Ensi kesänä lavalle nousee Auroran koulun bändi.

Aalto-yliopiston opiskelijat ovat osallistuneet Välkyn suunnitteluun ja toteutukseen. Kirjoja autossa on vain puolet siitä, mitä ennen. Sen sijaan auton varustelutasoon kuuluvat muun muassa taulutietokoneet ja kosketusnäytöllä toimiva tietokonepöytä.

Tuomarilan koulun viidesluokkalaiset, Saana Aho ja Eila Henriksson, pitävät kirjastoauton kirjavalikoimaakin hyvänä. Tärkeintä on se, että kirjat vaihtuvat.

”Luen paljon ja täällä on parempi valikoima kuin koulun kirjastossa”, Aho sanoo.

Kirjastoauto menee sinne, missä ihmiset ovat. Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni uskoo, että kirjastoautoille on kysyntää tulevaisuudessakin.

”Ei sellaisena, kuin viisikymmentä vuotta sitten, vaan aivan uudessa muodossa. Tulevaisuudessa kirjastoautoilla ei paikata kirjastoverkon puutteita, vaan tarjotaan ajanviettomahdollisuuksia. Uusi auto ei ole enää lainauspainotteinen.”

Espoon kahdessa kirjastoautossa tehtiin vuonna 2012 yhteensä noin 150 000 lainausta. Espoon kirjastoissa lainausmäärät ovat pysyneet kymmenen vuoden ajan suunnilleen samana, viime vuonna lainoja oli yhteensä peräti 4,2 miljoonaa.

Kävijöitä on kuitenkin tullut lisää, mikä selittyy sillä, että kirjastoon ei tulla ainoastaan lukemaan. Tyrni huomauttaa, että nykykirjastossa ei tarvitse hiippailla hiljaa. Kirjastossa tehdään töitä, tavataan ystäviä ja järjestetään kerhoja. Espoossa kirjastojen aukioloaikojakin on lisätty.

”Panostamme nuorisoon ja ensi kesänä Välkky lähtee muun muassa Ropecon-roolipelitapahtumaan”, Tyrni kertoo.

Massiivinen Ropecon-tapahtuma järjestetään Otaniemessä heinäkuussa. Välkkyyn on suunnitteilla tapahtumaa varten muun muassa pelipaikka.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.