null Tyhjän panttina

Tyhjän panttina

Ihmiselle on yleensä kovin vaikeata odottelu, varsinkin turhanpäiväiseltä tuntuva. Yhteiskunta ja koko hallintokoneisto eivät siedä tyhjän panttina olemista, etenkään jos suuret rahat ovat kysymyksessä.

Joskus turhaltakin tuntuva työ on juuri sitä tärkeintä. Vanhemmat vahtivat uupumukseen asti lapsiaan, ja paljolta pahalta on varmaan vältytty heidän päivystyksensä ansiosta. Ehkä joku tenava on päässyt putoamaan pöydältä tai polttamaan sormensa kynttilänliekissä, mutta yleensä suomalaiset vauvat selviävät aikuisikään saakka.

Joka yö roihuaa tulipaloja jossakin päin Suomea. Entä jos kuluisi pari päivää ilman tulikukon riehumista? Pitäisikö palokunnat lakkauttaa pelkkinä rahansyöjinä? Siis antaa palaa. Entä sairaskuljetukset, ensiapupäivystykset, puolustusvoimat, rajavartiosto ja poliisivoimat? Lyhyen rauhallisen rupeaman jälkeen koko auttamisvalmius katsottaisiin turhaksi rahanreiäksi. Kirurgi saattaisi päivystää pari yötä ilman leikkauksia, ja jo hänet lempattaisiin pois tarpeettomana taakkana yhteiskunnalle.

Suomi on pinta-alaltaan Euroopan viidenneksi suurin maa. Silti meillä on hätäkeskusten määrä tipautettu seitsemään. Inhimillinen olento siirretään karttojen ja numeroitten taakse. On jo ollut tapauksia, että hätäpuhelimeen vastaava virkailija on vain tingannut tarkkaa postiosoitetta, vaikka onnettomuus tai pahoinpitely on tapahtunut jonkin kaupungin keskustassa sijaitsevalla torilla. Samannimisiä paikkoja saattaa olla useampia, ja aina on erehtymisen mahdollisuus. Paikallistuntemusta ei arvosteta. Lahden tienoilla asuva ei varmaankaan aloita jutustelua aiheesta: ”Ai, radiomastojenko luona? Mikä postinumero ja katuosoite? En tunne lainkaan koko Lahtea. En voi ottaa vastaan ilmoitusta.”

Jos hätänumero on varattu, vaikkapa Ivalosta tuleva puhelu siirretään toiselle, esimerkkinä hyppelystä: Oulu–Pori–Kouvola. Lohdutuksena kansalaisillemme mainittiin, että joskus paikalla on ylimääräinen päivystäjä, mutta eihän häntäkään voi istuttaa ”tyhjän panttina”. Minkä tyhjän? Ihmishengenkö?

Ritva-Liisa Harjumaa
Rovaniemi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.