Työ
Luterilainen työmoraali on käsite, joka vilahtelee usein keskusteluissa. Useimmiten sillä kuvataan virheellisesti otsansa hiessä ja niska limassa itseään työllä uuvuttavaa ihmistä. Luterilaisella työmoraalilla on kylläkin rakennettu tämän kansakunnan hyvinvointi. Oikein käsitettynä se pitää sisällään pelkistetysti sen, että jokaisella kunniallisella työllä ihminen täyttää kutsumustaan lähimmäisten palvelemisessa.
Työmies on palkkansa ansainnut, ja oikeuden lepoon. Varhaisimmat työaikasäännökset löytyvät Raamatun alkulehdiltä. Seitsemäntenä päivän Jumalakin lepäsi ja jo kolmas käsky kehottaa lepopäivän pyhittämiseen. Luterilainen työmoraali ei ole työhön uuvuttamista vaan työn ja levon tasapainoa.
Työllä ihminen elättää itsensä ja perheensä. Kaikki työ ei suinkaan ole palkkatyötä. Esimerkiksi kotona perheen hyväksi tehty työ on kutsumuksen täyttämistä siinä kuin palkallinenkin. Monet meistähän joutuvat elämän ruuhkavuosissa paiskimaan joskus kohtuuttomastikin saadakseen nämä molemmat hoidetuiksi. Siinä ei juuri ylimääräisiä velvoitteita kaivata.
Ihailtavan monet jaksavat tehdä palkatonta työtä lähimmäisten hyväksi myös kodin ulkopuolella. Esimerkiksi useimmat urheiluseurat ja muut järjestöt eivät pystyisi toimimaan ilman vapaaehtoisten työntekijöiden joukkoja. Myös kirkon toiminta olisi vain varjo nykyisestään, ellei olisi ihmisiä, jotka antavat kykyjään ja aikaansa seurakuntansa elämän rakentamiseen sulasta omistautumisesta asialle.
Kirkossa tehdään valtava määrä vapaaehtoistyötä. Kukaan ei oikein tiedä kuinka paljon ja mitä. Ei sitäkään, kuinka paljon vapaaehtoisia työntekijöitä on. Kunnollista tilastointitapaa ei ole. Paljon on myös tehtäviä, joita halukkaat tekijät eivät löydä, kun ei ole toimivaa järjestelmää näitä yhdistämään. Nettipohjainen Suurella sydämellä -palvelu on hyvä alku, mutta kaipaa vielä paljon kehittämistä.
Helsingin seurakunnissa vapaaehtoistyön kehittäminen on yksi keskeinen hanke. Mallia kannattaisi ottaa sieltä, missä hommassa on onnistuttu erinomaisesti, esimerkiksi HelsinkiMissiosta, jossa suuri joukko tekee vapaaehtoista työtä yksinäisten vanhusten hyväksi. Vapaaehtoistyön kehittäminen vaatii paljon työtä.
Seppo Simola
Päätoimittaja
Jaa tämä artikkeli: