null Työtä tuulesta ja auringosta

Ehkä jo muutaman vuoden kuluttua kotien lämpö ja sähkö tuotetaan omassa voimalassa kaasuttamalla tai polttamalla. Energia saadaan esimerkiksi puuhakkeesta. Kuva: Tero Sivula/Rodeo

Ehkä jo muutaman vuoden kuluttua kotien lämpö ja sähkö tuotetaan omassa voimalassa kaasuttamalla tai polttamalla. Energia saadaan esimerkiksi puuhakkeesta. Kuva: Tero Sivula/Rodeo

Työtä tuulesta ja auringosta

Vihreä raha tuottaa, väittää suomalaisen pääomasijoitusyhtiön toimitusjohtaja. Vaikka talous takkuaa, uusiutuva energia on kasvuala.

Ilmastonmuutos on saanut monet yritykset päivittämään ympäristöohjelmiaan. Energiaa säästetään, kierrätystä tehostetaan ja turhaa matkustamista vältetään. On alettu puhua hiilineutraaleista tuotteista ja palveluista, siis sellaisista, joiden tuotanto ei synnytä kasvihuonekaasupäästöjä.

Taantumasta huolimatta joillakin yrityksillä menee hyvin. Energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan keskittyneiden yritysten kasvu- ja tuottonäkymät kiinnostavat sijoittajia niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Suomalainen pääomasijoitusyhtiö VNT Management Oy investoi uusiutuvaan energiaan, ennen kaikkea puhtaan teknologian sähköteknisiin sovellutuksiin.

– Omistamamme yritykset tarjoavat ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloihin ja polttokennoihin, kertoo VNTM:n toimitusjohtaja Jarmo Saaranen.

– Yksinkertaistettuna haemme sijoituskohteiksi yrityksiä, jotka muuntavat luonnon energiaa sähköksi ja lämmöksi.

Tuulivoima kasvaa voimakkaimmin

Euroopan unionin alueella uusi sähköntuotanto tapahtuu uusiutuvilla energiantuotantomuodoilla. Jarmo Saaranen uskoo erityisesti merituulivoimaloihin. Maailmanlaajuisesti suurin potentiaali pitkällä tähtäimellä on kuitenkin aurinkovoimassa. Uusiutuva tuotanto tarjoaa myös työpaikkoja, mikä kuulostaa lohduttavalta taantumauutisten keskellä.

– Eräs sijoituskohteemme, viime vuonna perustettu vaasalainen tuulivoimaloita valmistava Mervento Oy, aloitti yhdeksän työntekijän voimin. Vuoden lopussa töissä on arviolta 30 henkeä. Uskomme, että viiden vuoden kuluttua yhtiö työllistää suoraan 250 ja välillisesti tuhatkunta, Saaranen laskee.

Parantaako yritystoiminta maailmaa?

VNT Management Oy perustettiin vuonna 2002 ja sen ensimmäinen rahasto, Power Fund I, kerättiin 2003. Yhtiön perustajan sekä muiden omistajien taustalta löytyy pitkiä työuria suurissa konepaja- ja energiayhtiöissä. Nyt he ovat mukana rahastobisneksessä, johon liittyy mielikuvia epäeettisestä toiminnasta, roskalainoista ja korruptiosta. Jarmo Saaranen lähti mukaan henkilökohtaisista syistä, ja vaikka työ tuottaa taloudellista tulosta, tärkein motiivi oli halu olla mukana luomassa uutta.

– Yritystoiminnalla voi parantaa maailmaa. Enkä nyt tarkoita hyväntekeväisyyttä vaan tuottavaa liiketoimintaa, Saaranen pohtii.

Vaikka VNTM:n omistamien yritysten liikeidea nojaa kestävään kehitykseen, se ei omistajille riitä. Vastuullisuuteen vaaditaan muutakin, kuten eettisyyttä johtamisessa ja laadun jatkuvaa kehittämistä. VNTM:n partnerit työskentelevät aktiivisesti omistamiensa yritysten johdon kanssa hyvien käytäntöjen kehittämiseksi.
Kirkko aktivoituu omistajana

Jarmo Saaranen kertoi VNT Managementin taustoista ja tavoitteista Kirkon keskusrahaston vastuullisen sijoittamisen neuvottelukunnan järjestämässä yritysseminaarissa Helsingissä viime viikolla. Neuvottelukunta asetettiin vuoden 2008 alussa, ja seuraava ulostulo on luvassa loppukeväästä, jolloin julkaistaan kirkon omistajapolitiikka.

– Omistajapolitiikka linjaa kirkon roolia aktiivisena omistajana. Samalla viestimme yrityksille, analyytikoille ja muille sijoittajille siitä, millaista vastuullista toimintaa kirkko odottaa yrityksiltä, kertoo vastuullisen sijoittamisen projektipäällikkö Magdalena Lönnroth Kirkon keskusrahastosta.

Kirkkoa kuunnellaan, sillä se on suomalaisessa mittakaavassa varteenotettava varallisuuden haltija. Eläkerahaston lisäksi varallisuutta on seurakunnilla, joita vastuullisuuden vaatimukset koskevat yhtä lailla.

– Vastuullisen sijoittamisen projekti järjesti viime syksynä seurakuntien talousvastaaville ja luottamushenkilöille koulutustilaisuuksia vastuullisesta sijoittamisesta. Yhteistoiminta seurakuntien kanssa saa nyt jatkoa, Lönnroth iloitsee.

– Kirkon keskusrahasto on tehnyt sopimuksen ruotsalaisen vastuullisen sijoittamisen konsulttifirman Ethix SRI Advisorsin kanssa. Ethix tarkistaa kirkon sijoitussalkun pari kertaa vuodessa ja hälyttää meitä mahdollisista ympäristörikoksista tai muista vastuuttomuuksista.

Keskusrahasto on kutsunut palvelun käyttäjiksi myös seurakuntia, ja isoista yhtymistä ainakin Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat lähdössä mukaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.