null Tyttöjen ja poikien nimistä

Puheenvuorot

Tyttöjen ja poikien nimistä

Luin jonkin aikaa sitten mielenkiintoisen uutisen, että jaottelusta tyttöjen ja poikien nimiin saatetaan jollakin aikataululla luopua. Tällä hetkellä ei ole luvallista antaa lapselle vastakkaisen sukupuolen nimeä. Nimistä tulisi siis sukupuolineutraaleja. Tälläkin hetkellä on joitakin sukupuolineutraaleina pidettyjä nimiä.

On ihan eri asia kuitenkin luopua kokonaan jaottelusta tyttöjen ja poikien nimiin. Olen yleensä hyvin avarakatseinen asioiden suhteen, mutta tällaista en voi kuitenkaan kannattaa. Perustelunani on, että sukupuolineutraalit nimet voisivat vaikeuttaa jollain tapaa poliisin ja muiden viranomaisten työtä, koska nimen perusteella ei pystyttäisi päättelemään ihmisen sukupuolta. En yleensäkään kannata sellaista yksilönsuojaa ja anonyymiyttä, joka vaikeuttaa viranomaisten työtä esimerkiksi rikosten ratkaisemisessa.

Tuntuisi myös hassulta, että työhakemuksesta ei työnantaja nimen perusteella pystyisi päättelemään työnhakijan sukupuolta. Sama pätee myös opiskelupaikan hakemiseen. En myöskään kannata esillä ollutta nimetöntä työnhakua, koska koulutuksen ja työkokemuksen lisäksi oleellisinta on kuitenkin tietää, kuka työtä hakee. Tuskin kuitenkaan moni sukupuolineutraalien nimien toteutuessa antaisi lapselleen vastakkaisen sukupuolen nimeä. Transseksuaalitkin ihmiset voivat vaihtaa nimensä sukupuolta vaihtaessaan. Kyllä ajatus vastakkaisen sukupuolen nimestä kumminkin sen verran hymyilyttää.

Päivi Turkki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.