Tyyny kainalossa yökonserttiin
Yllätyksiä luvassa. ”Yön aikana tapahtuu aivan varmasti jotakin erikoista”, Håkan Wikman lupaa.

Yllätyksiä luvassa. ”Yön aikana tapahtuu aivan varmasti jotakin erikoista”, Håkan Wikman lupaa.

Tyyny kainalossa yökonserttiin

Läpi yön kestävä kirkkokonsertti vaatii kahvitankkauksen.

Kesäkuun viimeisenä perjantaina Espoon Tuomiokirkossa kuulostellaan kesäyön tunnelmaa. ”Mystico – kesäyön mystiikka kirkonmäellä” -konsertti alkaa kymmeneltä illalla ja kestää viiteen aamulla.
Kanttori Håkan Wikman aikoo varautua soittomaratoniin kahvitankkauksella. Soittajalle siinäkin on riskinsä, sillä runsas kahvin juominen voi saada kädet tärisemään.
”Läpi yön soittaminen on raskainta henkisesti”, Wikman sanoo.
Wikman on soittanut tunteja kestävissä konserteissa aiemminkin. Muutama vuosi sitten hän soitti 24 tuntia virsiä Vantaalla.

Kyseisessä konsertissa Wikman oli ainoa esiintyjä, kun Mysticoon saapuu kanttoreita lähes kaikista Espoon seurakunnista. Lisäksi mukana on useita muita esiintyjiä.
Wikmanilla on vinkki muille konsertin esiintyjille. Mukaan kannattaa varata pientä purtavaa, jotta verensokeri pysyy tasaisena. Pikaruokalan kautta ei kannata tulla, sillä raskas ruoka unettaa.
”Periaatteessahan tämä on normaali työpäivä, seitsemän tuntia, mutta yöllä. Tarvitsemme ehkä päivystysvuorot sen varalle, että joku nukahtaa kesken”, hän nauraa.

Öinen Tuomiokirkko tarjoaa puitteet erilaiselle musiikkielämykselle. Aamun valjetessa linnut aloittavat laulunsa, kenties auringon ensisäteet tulvivat ikkunoista kirkkoon. Konsertti päättyy puoli viideltä aamulla veisattavaan Suvivirteen.
”Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus kokea mystiikkaa. Tuomiokirkko on vanha rakennus, ja täällä tapahtuu aivan varmasti jotakin erikoista yön aikana”, Wikman sanoo.
Yöllinen konsertti voi parhaimmillaan luoda kirkkoon tiiviin yhteishengen. Wikman toivookin, että konsertin aikana yleisön ja esiintyjien välille muodostuisi yhteys.
”Monet sanovat, etteivät ymmärrä klassista musiikkia. Ei sitä tarvitse ymmärtää, jokainen saa kokea sen omalla tavallaan.”

Idea yöllä järjestettävästä konsertista syntyi, kun kanttori Pia Bengts osallistui pari vuotta sitten Siuntion kirkossa pidettyyn meditatiivisen laulun konserttiin.
”Heräsi ajatus tehdä jotakin vastaavaa kesäyössä”, kirkkomusiikkiviikon taiteellisena johtajana toimiva Bengts sanoo.
Mystico-konsertin ohjelma sisältää esimerkiksi kelttiläisiä sävelmiä ja barokkimusiikkia. Erikoisuutena on pyhä tanssi, joka on rukousta tanssin muodossa. Tanssin aikana yleisö ja esiintyjät liikkuvat rauhallisesti musiikin tahdissa.
Yleisö saa tulla ja mennä vapaasti, välillä voi käydä vaikkapa kappelissa kahvilla ja haukkaamassa välipalaa.
”Tai sitten voi pötköttää penkillä. Oma tyyny kannattaa ottaa mukaan”, Bengts sanoo.

Espoon seurakuntien yhdessä ideoima Mystico on kirkkomusiikkiviikon ennakkotapahtuma.
Yöllinen konsertti vaatii Håkan Wikmanin mukaan rentoa asennetta ja urheiluhenkeä niin esiintyjiltä kuin yleisöltäkin.
Wikman on työvuorossa vielä lauantain, jolloin ohjelmassa on ainakin kahdet häät.
Kanttori lupaa, että urut soivat oikein myös lauantaina. Illalla kotiin päästyään Wikman aikoo ensimmäiseksi ottaa pienet torkut.
 

Jaa tämä artikkeli: