null Uimaopetus on Espoossa kallista

Lasten uimaopetus on Espoossa kalliimpaa kuin Helsingissä. Uimaseura Cetuksen järjestämiä kursseja kuitenkin kehutaan. Kuva: Jukka Granström

Lasten uimaopetus on Espoossa kalliimpaa kuin Helsingissä. Uimaseura Cetuksen järjestämiä kursseja kuitenkin kehutaan. Kuva: Jukka Granström

Uimaopetus on Espoossa kallista

Hintoihin vaikuttavat kurssin pituus, tilavuokra ja opettajien palkat. Cetuksen ja Espoon kaupungin yhteistyökurssina toteutettava alkeisuimakoulu sisältää 9–10 opetuskertaa ja maksaa 73 euroa. Vastaava 11 kerran kesäkurssi maksaa 115 euroa. Cetuksen alkeisuimakoulun hintahaitari on 7,3–10,5 euroa opetuskertaa kohden.

Myös Vantaan kaupunki järjestää uimaopetusta yhteistyössä uimaseurojen kanssa. Viiden opetuskerran kurssit maksavat keskimäärin 37 euroa (7,4 e kerta).

Helsingin kaupungin yhdeksän opetuskerran kesäkurssi maksaa 36 euroa – vain 4 euroa kerta.

Kaikkien kaupunkien kursseilla hintoihin sisältyy hallin sisäänpääsymaksu ja vakuutus. Opetuskerrat ovat puolen tunnin mittaisia. Helsingissä kurssin hinta on ulkopaikkakuntalaisille kaksinkertainen.

Espoon kaupungin liikuntapäällikkö Virpi Mikama myöntää, että kysymys hintaeroista kaupunkien välillä on kiusallinen. Hän kuitenkin huomauttaa, että päällekkäiset toiminnat eivät ole järkeviä.

”Miksi kustantaa erikseen uimaopetusta, kun kaupunki voi tehdä toimivaa yhteistyötä Cetuksen kanssa, joka järjestää tasokasta uimaopetusta,” hän kysyy.

Lasten ja nuorten liikunnan koordinaattori Tytti Soini Helsingin kaupungin liikuntavirastosta uumoilee kaupunkien välisen hintaeron selittyvän osin uimaopetuksen ulkoistamisella.

Helsingissä uimaseurat järjestävät omia uimakoulujaan ja liikuntavirasto omansa.

”Uimataito on kansalaistaito, jonka hankkimisen täytyy olla mahdollista kaikille. Kaupungin liikuntavirasto tahtoo tarjota tasapuolisen mahdollisuuden osallistua opetukseen”, Soini sanoo. 

Helsingin liikuntaviraston kursseilla opetuksesta vastaavat kaupungin omat liikunnanohjaajat, jotka ohjaavat muutakin kaupungin ryhmäliikuntaa. Kaupunki työllistää tämän lisäksi tuntipalkkaisia apuohjaajia. Helsinkiläisen uimaopetuksen hintoja ei myöskään korota hallivuokra, sillä kaupunki järjestää kurssit omistamissaan uimahalleissa.

Myös espoolaisen uimaseura Cetuksen opettajat ovat uimaopetukseen erikoistuneita liikunnanohjaajia. Apuohjaajina toimii seuran omia uimareita. Palkkakulut ovatkin seuran suurin menoerä.

Seuran toiminnanjohtaja Johanna Vartiainen vakuuttaa, että kurssien hinnoittelussa on tehty eri kaupunkien vastaavat palvelut huomioiva vertailu. Se sisältää kaikki kuluerät.

”Kaupungin kanssa järjestettävillä kursseilla meidän ei tarvitse maksaa tilavuokraa. Määrittelemme näiden kurssien pituudet, ajankohdat ja hinnat yhdessä kaupungin kanssa, mutta silloinkin meidän täytyy pystyä maksamaan opettajien palkka. Seuran omien viikonloppukurssien ja kilpailulajien valmennusaikoina maksamme allasvuokran ja ryhmän sisäänpääsyn.”

Seuran oma, viikonlopuille sijoittuva 18 kerran kurssi voi maksaa jopa 190 e.

Cetuksesta kerrotaan, että silloin kun uimakoulujen järjestämisestä syntyy katetta, yli jäävät varat käytetään seuran nuorisotoiminnan ylläpitämiseen ja henkilöstön ensiapu- ja pelastuskoulutukseen.

Vertailua tehdessä tulee puhua myös uimakurssien laadusta. Espoolaisseuran kursseille tullaan naapurikunnistakin, sillä opetuksen tasoa pidetään korkeana.

Espoolainen Jenni Oljakka on tyytyväinen. Hänen kouluikäinen tyttärensä Mona on käynyt Cetuksen uimakoulun ja 3,5-vuotias poika Eetu Kirkkonummen Gladiuksen vesipeuhun.

”Kurssit ovat hintansa väärtejä. Kun uimahallin sisäänpääsymaksu kuuluu hintaan, tasoittuu ero esimerkiksi Gladiukseen, jolla näin ei ole”, Oljakka sanoo.

”Opettajat ovat iloisia ja osaavat olla lasten kanssa. Uimakoulusta on tehty hauskaa.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.