Ukulelesta innostuu aloittelijakin
Ukulelen lumoissa. Ulla Varila, Kari Nousiainen, Marjut Mulari ja Maria Tapionlinna viihtyivät ukulelen soiton alkeiskurssilla.

Ukulelen lumoissa. Ulla Varila, Kari Nousiainen, Marjut Mulari ja Maria Tapionlinna viihtyivät ukulelen soiton alkeiskurssilla.

Ukulelesta innostuu aloittelijakin

Reilu kymmenen kurssilaista istuu keskittyneinä piirissä Leppävaaran nuorisotilassa. Jokaisella on käsissään miniatyyrikitaraa muistuttava ukulele, hilpeä-ääninen soitin, joka tuo ensimmäisenä mieleen Havaijin tuulessa heiluvat palmut ja rantaan kohisevat aallot.

Seurakunnan järjestämän Ukulelen soiton alkeiskurssin opettaja Markus Rantanen huomauttaa, että vasemmassa kädessä kynsien pitäisi olla lyhyet, jotta kielten painaminen otelautaan onnistuu. Yksi oppilas kipittää nopeasti leikkaamaan kynsiään suurilla taloussaksilla.

Viisitoista minuuttia soitinten virityksen ja kynsien leikkuun jälkeen kurssilaiset soittavat jo sujuvasti Jaakko kultaa.
”Kouluissa nokkahuilut voisi vaihtaa ukuleleen. Ostakaa makkaraa -kappalekin hellisi korvia enemmän ukulelella soitettuna”, kurssin ideoija, Leppävaaran seurakunnan pappi Aija Pöyri ehdottaa.
”Sitä paitsi ukulele taipuu mihin musiikkiin vain. Olen kuullut ukulelella soitettuna niin heviä kuin Finlandiaa.”

Piskuisessa soittimessa yhdistyy positiivinen elämänasenne ja yhdessä soittamisen riemu. Kurssilaiset auttavat toisiaan oikeiden otteiden löytämisessä ja hymyilevät aurinkoisesti soittaessaan Elefanttimarssia.
”Ukulelessa on veikeä ääni. Tämä on tällainen hyvän mielen kurssi”, sanoo Kari Nousiainen.
Nousiainen soittaa ukulelea nyt ensimmäistä kertaa elämässään. Hän aikoo jatkaa harrastusta tulevaisuudessa, sillä ukulelen soittaminen on yksinkertaisesti hauskaa.
Myös Marjut Karjalainen pitelee ukulelea hyppysissään ensimmäistä kertaa. Hän osti ukulelen keväällä, ja aikoo nyt opetella soittamaan.
”En itse asiassa ole soittanut mitään soitinta aiemmin. Nyt jo on sormenpäät hellinä”, Karjalainen sanoo.

Opettaja Markus Rantanen kertoo ukulelesta innostuneille kurssilaisille, että alkuvaiheessa harrastusta noin 40 euroa maksava soitin on riittävä. Taitojen karttuessa voi panostaa kalliimpaankin soittimeen, ja saatavilla on myös Suomessa rakennettuja ukuleleja.
Kitaransoittamistaidosta on apua ukulelen soittoa opetellessa, ja siirtyminen kitarasta ukuleleen tai päinvastoin käy Rantasen mukaan jouhevasti.

Leppävaaran nuorisotilassa järjestettiin sunnuntaina 14. syyskuuta ensimmäistä kertaa ukulelen soiton alkeis- ja jatkokurssi. Kursseille on tulossa jatkoa ensi vuoden aikana.
”Intensiivikurssit ovat tämän päivän juttu. Ukuleleja on tarkoitus käyttää tulevaisuudessa myös rippileireillä sekä lapsi- ja nuorisotyössä”, Aija Pöyri sanoo.


Ukulele-kurssilaiset säestävät virsiä messussa Perkkaan kappelissa 28. syyskuuta kello 17.

Jaa tämä artikkeli: