null Ulosheitetyt elämää etsimässä

Ulkopuolella. James (vas.) ja Tyler ovat liittyneet monien kotoaan paenneiden tai poispotkittujen homonuorten joukkoon. Heidän kotinaan on dokumentissa Golden Gate -puisto San Franciscossa.

Ulkopuolella. James (vas.) ja Tyler ovat liittyneet monien kotoaan paenneiden tai poispotkittujen homonuorten joukkoon. Heidän kotinaan on dokumentissa Golden Gate -puisto San Franciscossa.

Ulosheitetyt elämää etsimässä

Helsingissä 24.–30.6. vietettävän Pride-viikon kunniaksi elokuvateatteriin saapuu kesäistä juhlamieltä tummempia tuntoja välittävä Susanna Helken dokumentti American Vagabond . Filmi kertoo kahden toisiinsa kiintyneen nuoren miehen tarinan maailman homomyönteisimmässä San Franciscon kaupungissa.

Jos elokuva olisi fiktio, veikkaanpa, että siihen olisi rakennettu onnellinen loppu tyyliin tosi rakkaus voittaa ennakkoluulot ja työttömyys ja irrallisuus laukeavat työpaikan turvallisuuteen.

Tosi elämässä ei aina käy niin. Luvatun maan kangastus haihtuu ilmaan.

Dokumentin kertoja James Temple on pikkukaupungin kasvatti, vanhemmat – erityisesti isä – ovat ankaran uskovaisia. Isälle oli suuri järkytys, kun pojasta ei tullutkaan hänelle metsästyskaveria vaan tämä rakastui toiseen poikaan. James sai sananmukaisesti Raamatusta päähänsä ja joutui lukkojen taakse, sillä homopoika oli isälle mahdoton ja pelottava ajatus.

Kun James matkaa Tyler Johnsonin kanssa bussilla kohti San Franciscoa, molemmat ovat hädin tuskin 18-vuotiaita. Moniko suomalainen perhe katsoo, että sen jälkikasvu pärjäisi perheensä hylkäämänä suurkaupungissa, työttömänä ja asunnottomana?

Helke seuraa poikia Golden Gate -puistoon, jossa he yöpyvät pensaiden alla makuupussissa, kunnes sekin suoja varastetaan. Päätyminen asunnottomien ja narkkareiden joukkoon ei ollut Jamesin ja Tylerin suunnitelmissa.

Puolentoista tunnin mittainen dokumentti riipaisee, sillä pojat ovat nuoria ja kokemattomia sekä niin lojaaleja toisilleen. Päivästä toiseen pyristellään avustusten varassa, työtä ei löydy ja unelmat liukenevat syksyn sateisiin. Kunnes on edessä nöyrä paluu kotiseudulle lepäämään väliaikaisesti Jamesin isoäidin hoiviin.

Helke ei tarjoa helpottavaa loppua, sillä James päätyy hiukan sekavien tapahtumien jälkeen vankilaan syistä, jotka meikäläisittäin vaikuttavat omituisilta. Eikä siitäkään mieli ilahdu, kun poika vakuuttaa vankilasta käsin suostuvansa isän metsästyskaveriksi. Yhden sortin eheytystä sekin.

En voi olla ajattelematta, miten erilainen Jamesin ja Tylerin tulevaisuus olisi ollut, jos perhe olisi tukenut Jamesia niin kuin muitakin sen ikäisiä tuetaan ja avannut sydämensä myös lapsen rakastetulle.

Monet nuoret jakavat yhä poikien kokemuksen perheen torjunnasta – myös Suomessa. Onneksi tieto ja ymmärrys ovat myös kasvaneet, vanhempien turha syyllisyys lientynyt ja homoseksuaalisuus nähdään vain muunnelmana elämän monimuotoisuudesta.

Ajatuksia herättävä ja katsomisen arvoinen dokumentti.

Marja Kuparinen
American Vagabond. Käsikirjoitus ja ohjaus Susanna Helke. Elokuvateattereissa 26.6.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.