Unelma-Jeesus löytyi Googlella
Poikkeuksellista teatteria. Jeesusta esittävä Kai Vaine (vas.) on Via Crucis -produktiossa mukana ensimmäistä kertaa.

Poikkeuksellista teatteria. Jeesusta esittävä Kai Vaine (vas.) on Via Crucis -produktiossa mukana ensimmäistä kertaa.

Unelma-Jeesus löytyi Googlella

Kai Vaine on Via Crucis -pääsiäisnäytelmän Jeesuksena jokaisen renessanssimaalarin unelma.

”Mietin, kukahan voisi sopia rooliin. Kun googlasin Jeesusta, niin Kai Vaineen kuva tuli haussa esiin. Idea oli siis minun”, naurahtaa oopperaohjaajana tunnettu Ville Saukkonen.

Hän tuli mukaan viime vuonna käsikirjoittaja Veli-Pekka Hännisen pyynnöstä ja ohjaa Via Cruciksen nyt toista kertaa. Alkanutta yhteistyötä Kai Vaineen kanssa Saukkonen kehuu.

”Vaineen Jeesuksesta tulee vahva. Ulkonäöltäänkin hän on kuin jokaisen renessanssimaalarin unelma-Jeesus”, ohjaaja sanoo.
 

Jeesuksella ehkä paita päällä tai sitten mennään vaipoilla."

 

Kai Vaine vastaakin hyvin eurooppalaista mielikuvaa Jeesuksesta. Kun hänestä otettiin orjantappurakruunuineen, valkoisessa hupparissa ja housuissa lehdistökuvia Kampin keskuksessa, vanhempi nainen tuli kuiskaten kysymään kuvauksissa mukana olleelta Saukkoselta: ”Onks toi Jeesus?”

Via Cruciksessa Jeesusta ovat vuosien varrella esittäneet monet nimekkäät näyttelijät, muun muassa Martti Suosalo, Jussi Lehtonen, Tommi Korpela, Hannu Kivioja ja Kai Lehtinen. Tämä ei kuitenkaan luo paineita Vaineelle.

”Jeesuksen rooli on vähän kuin Niskavuoren Aarne, sen ovat tehneet kaikki. Aarnenkin roolin tehneenä en koe minkäänlaisia paineita edellisistä. Jokaisen roolin rakentaminen aloitetaan alusta ja tehdään omalta pohjalta. Kaikilla on Jeesuksesta oma mielipide, miltä hänen tulisi näyttää ja millainen hänen tulisi olla. Mutta otan tämän kuin minkä tahansa roolin. Ei ole muuta vaihtoehtoa”, Kai Vaine sanoo.
 

Kaikki menevät omilla vahvuuksillaan. Tämä on ryhmätyötä.


Muilla paikkakunnilla järjestetään pienempiä pääsiäisvaelluksia, mutta kokoluokaltaan vastaavaa pääsiäisnäytelmää ei ole koko maassa.

”Tapahtumana Via Crucis on aivan poikkeuksellinen. Tähän osallistuminen on harvinainen tilaisuus. Kuulin kavereilta, jotka ovat aiemmin olleet mukana, että tämä kannattaa tehdä. Esityksessä on kuulemma keskittynyt ja hyvä fiilis, kun tuhannet ihmiset seuraavat tapahtumia aivan hipihiljaa. Esityksestä jää jotain itsellekin, he ovat kertoneet”, Vaine kuvaa ja Saukkonen on samaa mieltä.

Vaine pyrkii tekemään Jeesuksestaan totuudenmukaisen. ”Kaikki on totta, vuorosanat ja tilanteet lähtevät tekstistä. Pyrin tekemään totuudellisesti sen, miten Jeesus käyttäytyy. Jeesus oli ensimmäisiä tunnettuja oikeustaistelijoita. Sellaisena hänet näen ja näyttelen tämän roolin sitä kautta.”
 

Tuhannet ihmiset seuraavat tapahtumia hipihiljaa.

 

Säätkin tuovat oman mausteensa Via Crucikseen. Vaikka sataisi räntää vaakasuoraan, esitystä ei voi perua. Ulkoharjoitukset ovat hiljaisella viikolla maanantaista alkaen. Yhtenä pääsiäisenä oli niin kylmä, että pelkässä lannevaatteessaan ristillä palellut Martti Suosalo oli jo hypotermian partaalla.
”Kyllä me ehkä Jeesuksella se paita pidetään päällä tai sitten mennään vaipoilla”, ohjaaja Saukkonen vitsailee.

”Minulle tämä oli mieluinen työ, koska olen aiemmin käynyt katsomassa melkein kaikki parikymmentä Helsingin Via Crucista. Se on kuulunut pääsiäisperinteisiini.” Kai Vaineella ei pääsiäisperinteitä ole.

 

Saukkosen toinen pääsiäisperinne on käydä ortodoksisessa pääsiäisyön jumalanpalveluksessa, vaikka hän on luterilainen.

”Pääsiäisyön Tuomasmessussakin minulla oli tapana käydä, mutta nyt sitä ei enää järjestetä, mitä kyllä suren. Aiemmin Via Cruciksen kenraaliharjoitus oli pitkäperjantaina ja varsinainen esitys lauantaina. Pidän sitä parempana, koska esityksen jälkeen pääsi suoraan kirkkoon, joko Tuomasmessuun tai ortodoksikirkkoon."

Sabluuna on Saukkosen mukaan sama kuin viime vuonna, mutta ohjauksessa vielä jalostetaan viimevuotista visuaalisesti näyttävää esitystä. Saukkonen kertoo olevansa erittäin visuaalinen ohjaaja.

Via Cruciksessa on mukana myös paljon harrastajia. Heidän kanssaan toimimiseen ovat molemmat tottuneet.

”Kaikki menevät omilla vahvuuksillaan. Tämä on ryhmätyötä”, vahvistaa Vaine.

 

Ville Saukkonen haluaisi jatkaa ohjaajana vielä kolmannenkin kerran. Hänellä on jo uusia jännittäviä ideoita seuraavaankin Via Crucikseen. Saukkosen mukaan tänä vuonna esitys oli vaakalaudalla Helsingin seurakuntien tiukan taloudellisen tilanteen vuoksi.

”Rahapula on ollut tänä vuonna melkomoinen. Syksyllä käytiin pitkiä keskusteluja siitä, voidaanko tätä järjestää ollenkaan. Se oli minusta ihan kauheaa, koska 15 000 ihmistä tulee tätä joka vuosi katsomaan, eikä toista tällaista järjestetä Suomessa. Tämä on vain tehtävä!”

Saukkosesta Via Crucis on tärkeä tapahtuma niille 15 000 ihmiselle, joilla ei kenties ole muita kirkollisia pääsiäisperinteitä.

”Ei tätä voida lakkauttaa.”

Jaa tämä artikkeli: