Unelma paremmasta Egyptistä
Egyptiläis- kirjailija Ahmed Tawfiqin synkän tieteisromaanin visio Egyptin tulevaisuudesta on vallankumouksen jälkeen pelottavan ajankohtainen.
Teksti ja kuva Päivi Arvonen
Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät, moraali ja uskonto ovat jäänteitä menneisyydestä. Rikkaat eristäytyvät omille asuinalueilleen. Yltäkylläisyyteen syntyneille nuorille mikään kokemus ei tuota tyydytystä – paitsi metsästysretki köyhien keskuuteen. Retkeltä palataan sankarina, ja matkamuistona on tapetun köyhän käsivarsi.
Ahmed Tawfiqin vuonna 2008 ilmestyneen ja maaliskuussa suomeksi ilmestyneen Utopia -romaanin (Like 2013) maailma on synkkä visio Egyptistä vuonna 2030.
– Romahduksen uhka oli ilmeinen jo vuosia ennen vallankumousta. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvoi koko ajan, sanoo Tawfiq.
Egyptin vallankumousta tammi-helmikuussa 2011 Ahmed Tawfiq kuvailee todelliseksi ihmeeksi.
– Kukaan ei olisi uskonut, että pääsemme eroon Mubarakista . Vallankumous avasi mahdollisuuden parempaan. Aiemmin meillä ei ollut toivoa. Nyt tilanne on synkkä, mutta meillä on ainakin heikko toivo paremmasta.
Tawfiq on huolissaan Egyptin islamistien harjoittamasta poliittisesta propagandasta.
– Poliittinen islam voittaa aina köyhän ja kouluttamattoman muslimikansan keskuudessa, koska islamistit saavat äänestäjät uskomaan, että islamistipuolue on yhtä kuin islam ja äänestämällä islamistia valitsee itselleen samalla paikan paratiisissa.
Tawfiq kirjoittaa myös poliittisia artikkeleita. Hän ei kannata Egyptin opposition vaatimusta vaalien boikotoinnista vaan yrittää vaikuttaa kansaan kirjoitustensa kautta.
– Ainoa vaihtoehto voittaa islamistit on kouluttaa kansaa ymmärtämään yhteiskuntaa, politiikkaa ja äänestämisen merkitystä eli demokratian periaatteita.
Tawfiq pitää Egyptin tilannetta kaikista tämän hetken haasteista ja vaikeuksista huolimatta huomattavasti valoisampana ja toivorikkaampana kuin mitä hänen Utopia-romaaninsa synkkä rappion maailma on.
Sosiaalisuus on Ahmed Tawfiqin mielestä silkkaa ajanhukkaa. Vuonna 1962 Pohjois-Egyptissä Tantassa syntynyt mies laskee kirjallisen tuotostensa määräksi noin viisisataa. Joukossa on kirjojen lisäksi novelleja, runoja ja poliittisia artikkeleja. Utopia on hänen suosituin teoksensa, joka on käännetty suomen lisäksi myös englanniksi, ranskaksi ja italiaksi.
Kirjoittaminen on Tawfiqille vain yksi työ. Hän on koulutukseltaan lääkäri ja työskentelee lääketieteen professorina Tantan yliopistossa.
– Vuorokausi on loppujen lopuksi aika pitkä. Päivisin olen lääkäri ja professori, iltaisin isä ja aviopuoliso. Kirjoitan keskiyöstä aamuneljään ja sitten nukun muutaman tunnin, 14- ja 18-vuotiaiden lasten isä kertoo.
Tawfiq kuvailee temperamenttinsa sopivan huonosti yhteen sosiaalisuuden kanssa ja siksi hän on egyptiläiseksi hyvin epäsosiaalinen.
Nasseristivanhempien ideologia – arabisosialismi ja -nationalismi – vaikutti Tawfiqin ajattelun kehittymiseen. Egyptissä 1950- ja 60-luvuilla presidentti Gamal Abdel Nasserin myötä suosioon noussut nasserismi on sekulaari ideologia, joka ei kuitenkaan kiellä uskontoja.
– Uskonto ei ole kaikki kaikessa elämässäni. Olen muslimi, rukoilen viidesti päivässä ja paastoan, mutta uskon, että uskonto on ihmistä varten eikä ihminen uskontoa varten.
Taiteen vapaus on Ahmed Tawfiqin kokemuksen mukaan vallankumouksen myötä kaventanut.
– Mubarakin aikana oli ainakin poliittisilla kirjoittajilla enemmän liikkumavapautta kuin nyt. Muslimiveljeskunta yrittää olla avarakatseinen, mutta heidän kärsivällisyytensä on rajallinen ja sen loppumisesta on jo merkkejä. Uskonto ja seksi sen sijaan ovat aina olleet vahvasti sensuurin alla.
Sensuuri ei ole Tawfiqin mielestä pelkästään negatiivinen asia.
– Kun kirjoitat vaikkapa insestistä tai homoseksuaalisista suhteista, uskonnolliset auktoriteetit suuttuvat ja kirjasi kielletään. Se tekee sinusta älymystön sankarin ja lopputulos on, että kaikki haluavat lukea kirjasi.
Tawfiqin tuotantoa ei kuitenkaan ole sensuroitu.
Uskonnollisuuden nousu on värittänyt vahvasti Egyptin viime vuosikymmeniä.
– Islamismin suosion kasvu näkyy kaikkialla. Yhteiskunnassamme ei voi edes kävellä tyttöystävänsä kanssa kadulla ilman, että joku huomauttaa sen olevan sopimatonta, Ahmed Tawfiq sanoo.
Kristittyjen ja muslimien välejä hän kuvailee lähinnä kylmiksi.
– Kouluaikana näin paljon kristittyjen syrjintää. Kolmesta läheisimmästä ystävästäni kaksi on kristittyjä ja näen, miten syvästi huolissaan he ovat tulevaisuudestaan Egyptissä. Persoonallisuudessani on paljon kristillisyyttä, ja kristillisyys on olennainen osa egyptiläistä identiteettiäni.
Ahmed Tawfiqin piti saapua
Suomeen toukokuussa Maailma kylässä -festivaalille, mutta sydänkohtaus esti matkan.
Jaa tämä artikkeli: