null Unesco tunnustaa pyhät paikat

Puheenvuorot

Unesco tunnustaa pyhät paikat

Pauli Ojala väitti (Kirkko ja kaupunki 1.12.) Unescon linjanneen, ettei Jerusalemin pyhillä paikoilla ole historiallista yhteyttä juutalaisten historiaan. Unescon lokakuun päätöslauselmassa mainitaan selvästi pyhien paikkojen tärkeys kolmelle monoteistiselle uskonnolle eikä missään kohdassa kielletä alueen merkitystä juutalaisten historialle.

Alueen historiaan siinä ei perehdytä enempää, koska päätöslauselma keskittyy tuomitsemaan Israelin miehityspolitiikan vaikutuksen pyhiin paikkoihin: miehitysjoukkojen ja äärioikeistolaisten jatkuvia hyökkäyksiä alueelle, palestiinalaisten pidätyksiä ja pahoinpitelyitä. Alueen tärkeyttä kaikille täytyy kunnioittaa, aikaisempien lauselmien mukaan.

Ojala tulee samaistaneeksi Israelin valtion politiikan kaikkiin maailman juutalaisiin. Yrityksiä ja tuotteita boikotoidaan, mikäli niillä on yhteys palestiinalaisalueiden laittomaan ja sortavaan miehitykseen, ei niiden taustan takia. Useat israelin- ja amerikanjuutalaiset tahot kannattavat siirtokuntatuotteiden boikotoimista, näiden mukana Israelin parlamentin entinen puhemies ja Maailman sionistijärjestön puheenjohtaja Avraham Burg.

Palestiina-solidaarisuusliikkeen lähtökohtana on rasismin vastustaminen ja yhtäläinen ihmisarvo. Palestiinalaisen kansalaisyhteisön edustaja BDS National Committee on tehnyt selväksi, että he eivät hyväksy antisemitismiä tai mitään muutakaan rasismin muotoa. Tavoitteena on yhtäläisten oikeuksien saaminen kaikille ja kansainvälisen oikeuden toteutuminen.

Miika Malinen

ICAHD Finland

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.