null Uniikki kastemalja tuo luksusta kotikasteeseen

Parin vuoden takaisen kastemaljakilpailun voitti Tero Välimaan Kasteenristi, jonka kylkeen on muotoiltu risti ilmakuplin. Se ja 14 muuta kastemaljaa ovat nähtävissä Tuomiokirkon kryptassa 21.7. lähtien.

Parin vuoden takaisen kastemaljakilpailun voitti Tero Välimaan Kasteenristi, jonka kylkeen on muotoiltu risti ilmakuplin. Se ja 14 muuta kastemaljaa ovat nähtävissä Tuomiokirkon kryptassa 21.7. lähtien.

Hyvä elämä

Uniikki kastemalja tuo luksusta kotikasteeseen

Mikä yhdistää boolimaljaa, salaattikulhoa, muovista pesuvatia ja Mariskoolia? Ainakin se, että kaikkia niitä on käytetty kastemaljoina. Ja mikä ettei.

Kastemalja voi kuitenkin olla myös uniikki taide-esine. Lasitaiteilijoille ja alan opiskelijoille suunnattu suomalaisen kastemaljan muotoilukilpailu tuotti kaksi vuotta sitten hyvän sadon. Kristillisen taidesäätiön, Helsingin seurakuntayhtymän, Kirkkohallituksen, Suomen lasimuseon ja Suomen lasimuseon ystävien järjestämän kilpailun parhaimmisto on heinä–elokuun vaihteessa esillä Tuomiokirkon kryptassa.

– Ajatuksemme on, että kummi tai isovanhempi voi ostaa kastelahjaksi lapselle uniikin kastemaljan, joka juhlavoittaa kotikastetta ja kantaa kristillistä sanomaa, kertoo Kristillisen taidesäätiön hallituksen puheenjohtaja Veijo Muroke.

Esillä olevat kastemaljat sopivat erityisesti kotikasteeseen, joka on suomalainen erikoisuus. Kun maa on harvaan asuttu ja matka kirkkoon saattoi ennen sotia olla hyvinkin työläs, oli yksinkertaisempaa, että pappi saapui kotiin kastamaan. 1950-luvulla kotikaste yleistyi myös kaupungeissa.

– Huolella suunniteltu taide-esine tuo kotitilanteeseen pyhyyttä. Malja on lapsen oma esine, jonka hän on saanut kummiltaan ja jota hän voi aikuisena käyttää omissa juhlakattauksissaan tai lastensa kasteissa, Muroke visioi.

Näyttelyn 15 kastemaljaa ovat suomalaisten lasitaiteilijoiden luomuksia. Veijo Muroken mukaan taso on korkea, vaikka lasitaiteen vanhoja mestareita ei joukossa olekaan.

– Nykyään nuoret taiteilijat eivät enää saa näkyvyyttä, joten ihmiset ostavat kiinalaisten valmistamia esineitä. Haluamme näyttelyllä tuoda suomalaisia muotoilijoita esille. Lasihan on pitkään ollut suomalaisen muotoilun kärkituote.

Näyttelyyn kannattaa suunnata paitsi lasidesignista kiinnostuneen myös hänen, jolle kaste tai kastelahja ovat ajankohtaisia asioita. Kaikki Tuomiokirkon kryptassa esillä olevat maljat ovat nimittäin myös ostettavissa. Kilpailussa tavoitteena oli, että kotikasteeseen suunnitellut maljat pysyvät 100–200 euron hintaluokassa. Se onnistui varsin hyvin.

– Taiteilija tekee jokaisen maljan tilauksesta, joten nämä eivät ole sarjatuotantoa. Siksi mukaan on mahdollista saada myös jotakin henkilökohtaista, Veijo Muroke vinkkaa.

Osa seurakunnista on hankkinut kilpailussa menestyneitä töitä kotikasteisiin lainattaviksi, joten taidemaljaa voi myös kysyä lainaksi kotiseurakunnasta.

Suomalainen kastemalja -näyttely Tuomiokirkon kryptassa, Kirkkokatu 18, 21.7.–9.8. Avoinna ma–la kello 11–17, su kello 12–17.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.