null Urbaani luontoretki 1/6: Putoukselle Pitskuun

Strömbergin puistosta Pitäjänmäeltä löytyy komea vesiputous. Kuva: Marko Leppänen

Strömbergin puistosta Pitäjänmäeltä löytyy komea vesiputous. Kuva: Marko Leppänen

Urbaani luontoretki 1/6: Putoukselle Pitskuun

Vuolas vesi syöksyy kallion yli hypnoottisena mattona. Desibelirikas jyminä peittää alleen muut äänet, jopa innokkaasti lavertelevat rastaat. Putousta nauliutuu katselemaan ja kuuntelemaan; sen äärellä tuntuu koko olemus huuhtoutuvan. Hapekas ilma säkenöi pientä pisarointia.

Jos mielit kokea vesiputouksen lähiseudulla, suuntaa Pitäjänmäen Strömbergin puistoon. Vaikka Mätäjoen putous ei kolme metriä korkeana vedä vertoja Pohjois-Suomen suurille könkäille, on sen pudotus meikäläisittäin vaikuttavan jyrkkä. Lisäksi Strömbergin tehtaan entisessä edustuspuutarhassa luontoretki hoituu harvinaisen sivistyneesti. Putousta voi ihailla pieneltä sillalta, jokivartta seurata pitkin kutsuvia puuramppeja ja eväshetken viettää huvimajassa. Uskalikko voi ylittää putouksen kallioniskan vanhoja kiviaskelmia loikkien.

Pieni laakso on kasvillisuudeltaan lehtomainen vaahteroineen (vinkki: maista nuorta lehteä tai kukkaa), tuomineen ja kotkansiipineen. Kosken alapuolella toimi aikoinaan Munkkiniemen kartanon saha ja mylly, ja sittemmin panimo, joka paloi 1914.

Suoalueelta Kaivokselasta alkava Mätäjoki laskee Iso-Huopalahteen Talissa. Viranomaiset ovat monena vuonna kummastelleet putouksen alueella esiintyvää mystistä mutta ilmeisen harmitonta vaahtoa. Teekkaripilaksikin epäiltyä vaahtoa havaittiin taas vapun alla.

Putoukselle kävelee viidessä minuutissa Pitäjänmäen asemalta.

 

Jaa tämä artikkeli: