Urbaani metsämaisema
Kuva: Liisa Huima

Kuva: Liisa Huima

Urbaani metsämaisema

Korkea betoniseinä seisoo tukevasti paikoillaan Aadolfin- ja Harjutorinkadun risteyksessä Kalliossa. Raja-aita luonnon ja kulttuurin välillä kuitenkin horjuu, kun seinään maalattu metsämaisema kohtaa urbaanin miljöön ja graffititaiteen.

Korttelissa sijaitsee myös Helsingin viimeinen puulämmitteinen korttelisauna, Kotiharjun Sauna. Näky on miltei suomalaiskansallinen saunojien parveillessa maiseman edustalla.

Saunojat Mikko Gustafsson ja Antti Elomaa näkevät seinässä maastokuvioita. Hiukan etäisyyttä, ja maisema hahmottuu paremmin.

– Tila kuuluu ihmisille, Gustafsson toteaa.

Idea lähti liikkeelle, kun Asunto-osakeyhtiö Kotiharjun hallitus laski putsanneensa töhryjä liki 6 000 eurolla. Seinän ja rahojen tuhraantumisen sijaan kannattavampaa olisi maalauttaa seinä. Maalaustyön yhtiö sai maalien hinnalla.

– Ihmiset ovat kehuneet maalausta, kertoo hallituksen puheenjohtaja Eija Ainasoja.

Taloyhtiö toivoi maalaukseen saunatunnelmaa. Siksi metsämaisema oli maalarille helppo valinta. Jukka Hakasen maalauksen taustalla on usean valokuvan kooste, jonka päälle teos hahmoteltiin tietokoneella.

Maalaamiseen kului 10 tuntia aikaa sekä noin 60 purkkia spraymaalia. Nopeaa valmistumistahtia avittivat huoltoyhtiön pohjamaalaukset sekä maalausapuri Jaakko Autere.

Työ on turkulaisen maalarin ensimmäinen ulkoilmateos Helsingissä.

Liisa Huima

Jaa tämä artikkeli: