null Urbaani partio kiinnostaa

Sudenpennusta vaeltajaksi. Sara Mattsson palasi lapsuutensa harrastuksen pariin 18-vuotiaana, Helmi Erkamo on ollut partiossa yhtäjaksoisesti 7-vuotiaasta. Monet Merilokkien lippukunnan aikuisista partiolaisista ovat aloittaneet partion täysi-ikäisinä.

Sudenpennusta vaeltajaksi. Sara Mattsson palasi lapsuutensa harrastuksen pariin 18-vuotiaana, Helmi Erkamo on ollut partiossa yhtäjaksoisesti 7-vuotiaasta. Monet Merilokkien lippukunnan aikuisista partiolaisista ovat aloittaneet partion täysi-ikäisinä.

Urbaani partio kiinnostaa

Nykypartiolaiset nukkuvat mudassa ja pitävät allasbileitä. Leiripäivän huipentavassa sisaruspiirissä puhutaan nykyään onnesta eikä Jeesuksesta.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Sirpa Päivinen

Päivällä kaupunkisuunnistusta ja flashmob, illalla allasbileet. Sellaista on partio nykyään. Tai sellaista se oli ainakin viime syksynä, kun helsinkiläiset vaeltajat Sara Mattsson, 18, ja Helmi Erkamo, 19, järjestivät suurta Explo13-partiotapahtumaa Riihimäellä.

– Monelle tulee partiosta mieleen Tupu, Hupu ja Lupu, Mattsson sanoo.

– Ja erilaiset merkit, metsä ja suolla rämpiminen, Erkamo täydentää.

He kuuluvat viime syksynä perustettuun kansainväliseen Merilokkien lippukuntaan, joka toimii Helsingin Ruoholahdessa ja Jätkäsaaressa. Viime syksynä Erkamo ja Mattsson osallistuivat esimerkiksi kynttiläpajaan ja kävivät laulamassa vanhainkodissa joululauluja. Mielikuva metsäharrastuksesta ei silti ole täysin väärä. Merilokkiuransa kohokohtana nuoret naiset pitävät yötä, jonka viettivät Nuuksion kansallispuistossa taivasalla syysmyrskyssä.

– Nukuimme vellovassa mudassa, mutta se kuului asiaan, Erkamo nauraa.

Partion suosio on kasvanut viime vuosina pitkän laskun jälkeen. Viime vuonna pääkaupunkiseudun partiolaisten toimintaan tuli mukaan noin 2 600 uutta harrastajaa. Jäsenmäärä kasvoi 1 100 partiolaisella, sillä osa vanhoista partiolaisista lopetti. Se tarkoittaa 14 prosentin kasvua, jota tuli kaikissa ikäryhmissä. Noin puolet uusista partiolaisista on helsinkiläisiä.

Pääkaupunkiseudun partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm kertoo, että jäsenmäärän laskun katkaisemiseksi on työskennelty viime vuodet määrätietoisesti.

– Partiolla on ollut maine sisäpiiriharrastuksena, joka aloitetaan sudenpentuna ja lopetetaan omissa hautajaisissa. Olemme opetelleet olemaan avoimempia. Jokainen vapaaehtoistyötunti on yhtä arvokas, ja on hyvä, jos lapsi on partiossa vuodenkin.

Partion tehtävä on Munsterhjelmin mukaan sama kuin ennen: kasvattaa aktiivisia yhteiskunnan jäseniä. Partiolla on yhteistyösopimus evankelisluterilaisen ja ortodoksisen kirkon kanssa, ja monien lippukuntien taustayhteisönä on seurakunta.

Partio on avoin kaikille uskontoon katsomatta, mutta toisaalta partiolupauksessa luvataan ”parhaani mukaan rakastaa Jumalaani”.

– Lupauksen sanamuoto on ”Jumalaani”. Se voi olla siis myös muu kuin kristinuskon Jumala, Munsterhjelm sanoo.

Hän kertoo, että Iso-Britanniassa luotiin viime syksynä vaihtoehtoinen partiolupaus, jossa Jumalaa ei mainita lainkaan. Muutos tehtiin yhteisymmärryksessä paikallisten kirkkojen kanssa.

– Partio on yhteiskunta pienoiskoossa. Yhteiskunnan muutokset kuten maallistuminen ja moniarvoistuminen näkyvät myös partiossa. Vaikka Suomessa partiota pidetään periluterilaisena harrastuksena, maailmalla valtaosa partiolaisista on muslimeja.

Kansainvälisissä Merilokeissa on useita kansallisuuksia ja uskontoja. Toimintaa järjestetään englanniksi ja suomeksi.

Lippukunnalla on yhteistyösopimus Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa, mutta tulevaisuudessa yhteistyötä saatetaan tehdä myös esimerkiksi islamilaisen yhdyskunnan kanssa.

Helmi Erkamon ja Sara Mattssonin mielestä partion suhde uskontoon on muuttunut heidän partiouransa aikana.

– Ennen sisaruspiirissä sanottiin ”hyvää yötä, Jeesus myötä”. Nykyään se kuuluu ”hyvää yötä, onni myötä”, Mattsson kertoo.

Erkamo ja Mattsson pitävät suomalaisen partion moniarvoisuutta rikkautena. Kun Helmi Erkamo oli vaihto-oppilaana Ranskassa, hän oppi, että siellä kullakin uskonnolla on oma partionsa. Erkamo osallistui katolisen partion toimintaan, koska hänen isäntäperheensä oli katolinen.

Merilokeissa uskontoa ei piiloteta, vaan tavoitteena on sallia kaikki uskonnot.

– Partioon kuuluu ajatus solidaarisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Hyväksytään se, että ihmiset ovat erilaisia, Erkamo sanoo.

Partioon pääsee mukaan ottamalla yhteyttä oman alueen lippukuntaan. Uusia jäseniä otetaan ympäri vuoden.
Lisätietoa: partio.fi/tule-mukaan

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.