null Urheilusta tuli lähetystyön väline

– Urheilu opettaa terveitä elämäntapoja ja pitää poissa pahanteosta, sanoo lähetystyöhön lähtevä Jarkko Vähäsarja.

– Urheilu opettaa terveitä elämäntapoja ja pitää poissa pahanteosta, sanoo lähetystyöhön lähtevä Jarkko Vähäsarja.

Urheilusta tuli lähetystyön väline

Entinen maajoukkueurheilija Jarkko Vähäsarja lähtee Mongoliaan valmentamaan palloilijoita.

Lähetysyhdistys Kylväjä on tehnyt urheilulähetystyötä Mongoliassa maaliskuusta 2013 alkaen.

– Urheilu on globaalia, esimerkiksi jalkapalloa pelataan ja katsotaan kaikkialla. Sen avulla on helppo luoda yhteyksiä ihmisiin. Urheilu on hyvä väline viedä eteenpäin kristillistä ilosanomaa, sanoo entinen jalkapalloilija, teologi Jarkko Vähäsarja, 29.

Vielä lokakuussa hän toimii määräaikaisena lapsityönohjaajana Hämeenkylän seurakunnassa. Marraskuun alussa hänen pitäisi olla Mongolian pääkaupungissa Ulaanbaatarissa. Hänellä on vuoden sopimus. Tehtävänä on tukea urheilulähetystyön käynnistäneen Niko Ijäksen työtä.

Vähäsarja aloitti jalkapalloilun 6-vuotiaana ja lopetti loukkaantumisten jälkeen 25-vuotiaana. Hän on pelannut HJK:ssa, Viikingeissä, Hongassa ja Allianssissa. Nuorten maajoukkueessa hän pelasi 37 maaottelua, niistä kaksi 21-vuotiaissa.

Valmistuttuaan teologian maisteriksi Vähäsarja on tehnyt pätkätöitä.

Mongoliassa Jarkko Vähäsarja työskentelee Hämeenkylän seurakunnan nimikkolähettinä.

– Hämeenkylän ­seurakunta on perustamisestaan eli vuodesta 1985 lähtien tukenut tasapuolisesti kaikkia kirkon virallisia suomenkielisiä lähetysjärjestöjä. Niin myös viime vuonna, jolloin seurakuntayhtymä jätti tukensa ulkopuolelle osan järjestöistä, kirkkoherra Jukka Nevala toteaa.

– Maailmalla ei ole auttavia käsiä koskaan liikaa. Kaikki lähetystyö on yhtä arvokasta ja kallistakin.

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston syyskuun kokouksessa esille nousivat tänäkin vuonna lähetysjärjestöjen linjaukset tasa-arvoon ja seksuaalivähemmistöihin liittyvissä asioissa. Äänestyksen jälkeen päätökseksi tuli kuitenkin tukea kaikkia lähetysjärjestöjä. Päätöksellä ratkaistiin puolet vajaan 700 000 euron talousarviomäärärahan käytöstä. Toisesta puolesta päättävät seurakunnat.

– Lähetysjärjestöjä tuetaan myös vapaaehtoisin varoin kolehdeilla, myyjäisillä ja lähetyskynttelikön tuotolla. Seurakuntalaiset tekevät myös suoria lahjoituksia ja testamenttaavat varojaan järjestöille, kertoo Nevala.

Kansainvälistä diakoniaa ja lähetystyötä tuettiin Vantaan seurakunnista viime vuonna yhteensä 1,6 miljoonalla eurolla.

Mongoliassa ei ole epäselvää, että jalka-, lento- tai koripallon pelaaminen liittyy kristilliseen toimintaan, sillä tapahtumia järjestävät paikallisseurakunnat. Pari kertaa viikossa pidettävät tapahtumat ovat avoimia kaikille. Aluksi on rukous ja lopussa on hartaus.

– Urheilu muistuttaa elämää: on harjoiteltava, että kehittyy, ja samalla oppii olemaan toisten kanssa. Urheilu opettaa myös terveitä elämäntapoja ja pitää poissa pahanteosta. Alkoholi on ongelma Mongoliassa, Vähäsarja kertoo.


Jarkko Vähäsarja siunataan matkaan su 26.10. klo 10 messun yhteydessä Hämeenkylän kirkossa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.