Urkuilmiö Pietarissa
Vetonaula. Pyhän Marian kirkko Pietarissa sai vuonna 2010 uudet urut Kirkon Ulkomaanavun toteuttaman hankkeen ansiosta. Urkuja varten järjestetty keräys tuotti yhteensä noin 589 000 euroa. Suurin osa tuloista kertyi seurakuntien lahjoituksista ja kolehdeista.

Vetonaula. Pyhän Marian kirkko Pietarissa sai vuonna 2010 uudet urut Kirkon Ulkomaanavun toteuttaman hankkeen ansiosta. Urkuja varten järjestetty keräys tuotti yhteensä noin 589 000 euroa. Suurin osa tuloista kertyi seurakuntien lahjoituksista ja kolehdeista.

Urkuilmiö Pietarissa

Urkukonsertit vetävät kansaa Pyhän Marian kirkossa.

Teksti ja kuva Tuulikki Vilhunen
Pietarin Pyhän Marian kirkon urkukonsertit ovat syksyn mittaan lyöneet konserttien järjestäjät ällikällä. Seitsemänsadan kuulijan raja on rikottu useita kertoja viime heinäkuusta lähtien. Konsertit ovat aina lauantaisin, mutta usein konsertteja on myös sunnuntai-iltaisin. Tuolloin viikonlopun aikana Pyhän Marian kirkon konserttivieraita on ollut jopa 1 200, usein tuhannen paikkeilla.

Vaikka kuukausittain Pyhän Marian kirkossa on 6–10 konserttia, ne vetävät lähes aina väkeä kiitettävästi.

– Urkukonserttien suureen suosioon vaikuttavat tunnetut konsertoijat Pietarista, mutta myös Moskovasta ja Suomesta, kertoo Pyhän Marian kirkon kanttori–urkuri Marina Väisä.

Pyhän Marian konsertit ovat päässeet Pietarissa myös nettisivustojen konserttiohjelmiin, joita seurataan paljon.

Konserteissa käy paljon nuoria, joilla opiskelijoina ei ole mahdollisuutta mennä maksullisiin konsertteihin. Sana kirkon avoimesta ja mukavasta ilmapiiristä sekä hyvistä konserteista ja hienoista uruista kulkee suusta suuhun ihmisten kutsuessa toisiaan.

Ihmiset tulevat ja kuuntelevat seisten, monet koko konsertin ajan, sillä ylimääräisetkin istuimet ovat täynnä. Pastori Mihail Ivanovin mielestä konserttien suosiota lisää se, että kirkon toiminnan ja konserttien puolesta rukoillaan. Niiden eteen on myös tehty paljon työtä venäläisten keskuudessa.

– Urut ovat paras lähetystyöntekijä. Ne tuovat niin paljon uusia ihmisiä kirkon toimintaan mukaan. Jokaisen konsertin alussa kerrotaan, mikä on luterilainen kirkko, jaetaan sanaa viikonlopun aiheen mukaan, tai kerrotaan kirkkomusiikista ja säveltäjistä, Ivanov kertoo.

Konserttivieraita myös kutsutaan jumalanpalveluksiin ja muuhun toimintaan. Heitä innostetaan keskusteluun siitä, mistä kristinuskossa on kysymys.

Mihail Ivanov uskoo, että konsertit herättävät uskoa kuulijoissa. Kun konserttiveraat reilun tunnin ajan katsovat Kristuksen ylösnousemusta kuvaavaa alttaritaulua, se ei voi olla vaikuttamatta.

– Monet tulevatkin keskustelemaan konsertin jälkeen. Uusissa rippikouluryhmissä on jo runsaasti konserttien kautta tulleita aikuisia, miehiä ja naisia. Tämä on varmasti parasta kiitosta suomalaisille lahjoittajille, niin seurakunnille kuin yksityisille.

Pyhän Marian konserteissa kannetaan kolehti, mikä on kohottanut seurakunnan itsekannattavuutta tuntuvasti.

Jaa tämä artikkeli: