Haasteen edessä. Isoon konserttisarjaan valmistautuva Ville Urponen perehtyy Bachin nuotteihin toden teolla tulevina kuukausina.
Urkurin kesäurakka
Ville Urposella on tiedossa iso savotta, sillä hän esittää kesän aikana kaikki Bachin urku-teokset.
Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Sirpa Päivinen
– Palaan nyt tavallaan juurilleni. Mielessäni on jo kauan hautunut, että esittäisin jonain päivänä koko Bachin urkutuotannon. Hetki tuntui nyt sopivalta.
– Vastaavaa ei ole tehty meillä aiemmin, kukaan ei ole ollut niin hullu, Urponen toteaa.
Urposen konserttipaikkoina ovat 7.6.–30.8. vuorotellen Kallion kirkko ja Musiikkitalon Organo-sali. Taiteiden yönä 23.8. ohjelma poikkeaa siten, että urkuri esittää Kallion kirkossa illalla tasatunnein Bachin teoksia.
– On hienoa, että nyt on käytössä akustiikaltaan hyvä Musiikkitalon sali. Soitan siellä barokkityylisiä urkuja, samoin kuin Kallion kirkossa, jonka urut kuuluvat ensimmäisiin barokkityyliin rakennettuihin urkuihin Suomessa. Pidän tärkeänä, että barokkiajan musiikkia voi soittaa siihen sopivalla soittimella.
Ville Urposen mukaan 1700-luvun alkupuolella vaikuttanut Bach ei ollut omana aikanaan niin tunnettu säveltäjänä kuin esimerkiksi Georg Friedrich Händel. Suurperheen isä oli välillä kuninkaan hovin palveluksessa, mutta vietti loppuelämänsä kirkon leivissä Leipzigissa, Tuomaskirkon vieressä sijainneen Tuomaskoulun kanttorina.
– Bach oli enemmän duunari kuin taiteilija. Hän opetti Tuomaskoulussa, veti koulun kuoroa ja sävelsi kirkon jokaiseen sunnuntaijumalanpalvelukseen uuden kantaatin, Urponen selvittää.
– Loppuvaiheessa Bach sävelsi erityisesti fuugia ja jätti jälkipolville vanhaan sävellysperinteeseen perustuvan musiikillisen testamentin nimeltä Die Kunst der Fugen .
Bach sävelsi elämänsä aikana satoja teoksia, joista merkittävä osa oli urkumusiikkia. Urposen konserteissa sitä kuullaan yhteensä lähes 20 tuntia, 244 teosta.
– Bach sävelsi jokaisen urku-teoksensa Jumalan kunniaksi, joten ne sisältävät hienon musiikin lisäksi syvää uskonnollisuutta.
Turussa asuvan Urposen kesä menee kokonaan töissä, sillä konsertoimisen ohella hän toimii heinäkuun lopussa pidettävien Turun Urkujuhlien taiteellisena johtajana. Talvisin hän työskentelee urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa.
Suhtautuminen urkuihin on Urposesta nykyään hieman ongelmallinen, sillä kirkon piirissäkin jotkut pitävät niitä aikansa eläneenä virsisoittimena.
– Itse ajattelen, että kyseessä on taiteellinen soitin, ei pelkästään kirkollinen. Kun urkuja osaa soittaa, ne ovat parhaimmillaan kuin suuri orkesteri.
Helsingissä järjestetään kesällä Ville Urposen Bach-sarjan lisäksi myös paljon muita urkumusiikin ja klassisen musiikin konsertteja.
Helsingin Urkukesä tarjoaa 29.8. saakka yli 40 koti- ja ulkomaisten taiteilijoiden konserttia, jotka kattavat tyylillisesti viisi vuosisataa. Konsertteihin on vapaa pääsy.
Ilta- ja matineakonserttien ohjelma maksaa viisi euroa. 30 euroa maksavalla ohjelmapassilla saa käsiohjelman kaikkiin Urkukesän konsertteihin. Festivaalin järjestävät Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Kallion seurakunta ja Johannes Församling. Lisätiedot: www.urkukesa.fi
Myös Itä-Helsingin kirkoissa elokuun loppuun asti kestävä Metrolla musiikkiin -konserttisarja sisältää eri musiikkityylien ja -lajien kirjon. Tänä vuonna sarjassa on huomioitu designpääkaupunkivuosi: tiistai-iltojen konserttipaikkojen arkkitehtuurista ja sisustuksesta kerrotaan konserttien ohjelmalehtisissä. Lisäksi päätösviikolla on ohjelmassa Designvuoden lisäraide. Silloin konsertteja pidetään kirkollisissa tiloissa, joissa niitä ei muuten järjestetä.
Konsertteihin on vapaa pääsy, ohjelma maksaa viisi euroa. Konserttisarjan järjestävät Herttoniemen, Mikaelin, Vartiokylän ja Vuosaaren seurakunnat sekä Matteus församling. Lisätiedot: www.metrollamusiikkiin.fi
Ville Urposen ensimmäinen Bach-sarjan konsertti torstaina 7.6. klo 18–19. Musiikkitalon Organo-salissa,
Mannerheimintie 13 a. Ohjelmassa Toccata ja fuuga d-molli, Christ, der du bist der helle Tag, Triosonaatti d-molli, Fantasia ja fuuga c-molli, Allein Gott in der Höh sei Ehr ja Passacaglia c-molli. Liput 5–15 e. Lisätiedot: www.siba.fi
Jaa tämä artikkeli: