null Usko ja epäusko

Usko ja epäusko

Kun ne, joita käärmeet olivat purreet, katsoivat pronssikäärmettä, he jäivät eloon. 4. Moos. 21:9

Ensi pyhän teksti on Vanhan Testamentin jännittävimpiä. Kun taas kerran kansa kapinoi erämaavaelluksen aikana, Jumala lähetti vitsauksena myrkkykäärmeitä, joiden pistosta pelastui katsomalla tangon päähän ripustettua vaskikäärmettä.

Usko tai älä. Tänä päivänä myrkkykäärmeen puremasta saattaisi selvitä seerumilla, mutta ilmeisesti tuolloin ei ollut näin. Pelastautumiseen tarvittiin vain pieni liike: katse ylöspäin. Se ei ollut paljon vaadittu. Silloin, kun hätä oli suuri, etsittiin apua Jumalalta. Epäusko ja kapina vaihtuivat uskoon.

Yhtä tunnetuimmista raamatunkohdista, pienoisevankeliumia, edeltää tähän viittaava lause. "Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän. Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän", kerrotaan Johanneksen evankeliumissa.

Ei tarvitse muuta kuin kohottaa katseensa, ei enää vaskikäärmeeseen, vaan ristiinnaulittuun Jumalan Poikaan, joka on lääke kaikkeen myrkkyyn, jonka olemme kapinoimisellamme saaneet itseemme. Usko näkee Jeesuksessa Jumalan Pojan, jolla on valta pelastaa hätään joutuneet.

Ensi sunnuntai on 20. sunnuntai helluntaista. Sen aihe on Usko ja epäusko. Alttarilla on vihreä liina ja kaksi kynttilää.
Päivän raamatuntekstit ovat Ps. 78:1–8, 4. Moos. 21:4–9, Kol. 1:19–23 ja Joh. 7:40–52.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.