null Uskontojen ystävyyskävelyllä julistettiin rauhan sanomaa

Kolmen uskonnon edustajat kävelivät kolme pyhäkköä yhdistävän reitin merkkinä ystävyydestä.

Kolmen uskonnon edustajat kävelivät kolme pyhäkköä yhdistävän reitin merkkinä ystävyydestä.

Uskontojen ystävyyskävelyllä julistettiin rauhan sanomaa

Uskontojen välinen ystävyyskävely Helsingissä moskeijalta Vanhankirkon kautta synagogalle keräsi torstaina 5.3. mukavasti väkeä. Leppoisasti sujunutta kävelyä kunnioittivat läsnäolollaan eri uskontojen edustajat.

Joukkoon mahtui niin juutalainen Ruben Stiller, islaminuskoinen Ylen radiotoimittaja Abdirahim "Husu" Hussein kuin kaksi luterilaista piispaakin: Irja Askola ja Kaarlo Kalliala. Mukana oli myös uskonnottomia, jotka halusivat antaa tukensa kävelylle ystävyyden ja rauhan hengessä.

– Ääri-ilmiöiden ehkäiseminen lähtee henkilökohtaiselta tasolta, kun ihmiset ovat tekemisissä keskenään ja hälventävät näin ennakkoluulojaan. Koulujen uskonnonopetus ehkäisee radikalismin syntyä, sanoo kävelylle osallistunut Vantaan ekumeenisen työryhmän sihteeri, pastori Kaj Andersson Vantaan ruotsinkielisestä seurakunnasta.

Andersson toivoo, että kouluihin saataisiin päteviä opettajia opettamaan eri uskontoja, koska hänen käsityksensä mukaan esimerkiksi pätevistä islaminuskon opettajista on tällä hetkellä pulaa.

– Suomen yliopistoihin pitäisi tulla myös islaminuskoa opettavien opettajien koulutusta, Andersson toivoo.

Lämminhenkisen kävelyn päätteeksi Helsingin synagogan porteilla julistettiin Uskontojen yhteistyöfoorumin eli USKOT-foorumin julkilausuma evästykseksi päättäjille eduskuntavaalien alla. Myös julistuksessa korostettiin oman uskonnon kouluopetuksen välttämättömyyttä kaikille.

Ystävyyskävelyn tarkoituksena oli edistää uskontojen välistä ymmärrystä ja kunnioitusta sekä vastustaa antisemitismiä, islamofobiaa, rasismia ja muukalaisvihaa kaikissa muodoissa. Mukana oli myös koululuokallinen lapsia.

 – Uskonnoissa paras tapa vaikuttaa ääriliikkeiden ehkäisyyn nousee sisältä päin. Yhteistyö opettaa kohtaamaan muitakin uskontoja. Lapsillahan ei ole synnynnäisesti mitään estoja ja ennakkoluuloja toisia kohtaan, pohtii oppilaitospastori Henri Järvinen Helsingin seurakuntayhtymästä.

Uskontojen julkilausumassa todettiin oman uskonnon kouluopetuksen olevan tärkeää, koska oman uskonnon ja kulttuuritaustan hyvä tuntemus kehittää kriittistä ajattelua ja antaa välineet radikalisoitumista ja vihan lietsontaa vastaan.

Julkilausumassa myös todettiin, että maahanmuuttopolitiikan on oltava avointa ja oikeudenmukaista kaikkia kohtaan. Maailmanlaajuista hyvinvointia koskien julkilausuma perää Suomelta, että se kohottaisi profiiliaan kehityksen, rauhan ja ihmisoikeuksien eteenpäin viejänä.

– Olemme tässä ilonlähteellä. Emme lietso viholliskuvia tai rakenna raja-aitoja, vaan rakennamme yhdessä turvallisempaa Eurooppaa. Tervetuloa on yksi Suomen kielen kauneimmista sanoista, joten tervetuloa kaikki, sanoi Helsingin piispa Irja Askola tapahtuman välietapilla Vanhankirkon portailla.

Muissa Pohjoismaissa on Ranskan ja Kööpenhaminan iskujen vuoksi niin ikään korostettu uskontojen rauhanomaista rinnakkaineloa ja suvaitsevaisuutta. Oslossa yli 1000 muslimia muodosti 21.2. "rauhan ketjun" Oslon synagogan ympärille. Ketjussa olleet muslimit ja juutalaiset pitivät toisiaan kädestä ja huusivat "ei antisemitismille, ei islamofobialle”.

Samanlainen ketju tehtiin myös Tukholmassa 28.2. synagogan ympärille. Useiden satojen ihmisten ketjussa oli mukana myös Ruotsin pääministeri Stefan Löwen. Kööpenhaminassa pidettiin vastaava tilaisuus kaupungintalolla.

Tanskan muslimit olisivat halunneet muodostaa ketjun synagogan ympärille, mutta poliisi kielsi sen turvallisuussyistä. Kyseessä oli sama moskeija, jossa islamistiterrotisti tappoi synagogan vartijan.

Tanskan juutalaisten edustaja piti Tanskan yleisradion haastattelussa paikallisten muslimien aloitetta koskettavana ja kauniina.

https://www.youtube.com/watch?v=u5652Nobm_4

Teksti: Sirpa Patronen

Kuva ja video: Katri Saarela

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.