null Uudenlaista työkulttuuria kypsyttelevä Hoffice rantautui Alppilan kirkkoon

Alppilan kirkolla kokoontuva työporukka on jalostanut satunnaisista Hoffice-päivistä pysyvämmän metodin. Hoffice-menetelmässä korostuu yhteisöllisyyden tehostama itsekirittäminen ja omasta tuottavuudesta vastuun kantaminen, mutta myös sosiaalisuus, hyvinvointi ja verkostoituminen. Kuva: Sari Saaristo

Alppilan kirkolla kokoontuva työporukka on jalostanut satunnaisista Hoffice-päivistä pysyvämmän metodin. Hoffice-menetelmässä korostuu yhteisöllisyyden tehostama itsekirittäminen ja omasta tuottavuudesta vastuun kantaminen, mutta myös sosiaalisuus, hyvinvointi ja verkostoituminen. Kuva: Sari Saaristo

Hyvä elämä

Uudenlaista työkulttuuria kypsyttelevä Hoffice rantautui Alppilan kirkkoon

Uudet, itseorganisoituvat yhteisöt korostavat virastolähtöisyyden sijaan moniammatillisten, elävien verkostojen tärkeyttä.

Alppilan kirkon kolmannessa kerroksessa on vapaat pistorasiat kortilla. Nuorisotilan pitkään pöytään on läppäriensä kanssa istahtanut kymmenkunta ihmistä. Naapurihuoneessa heitä on toinen mokoma. He ovat kaikki tulleet tänne tekemään töitä. Hiljaisen keskittynyttä tunnelmaa rytmittää näppäimistön tasainen rapina. Hoffice on rantautunut Alppilan kirkkoon.  

Hoffice on Suomeen Ruotsista levinnyt työskentelytapa, jonka tarkoituksena on koota etänä ja itsenäisesti työtään tekevät samaan työtilaan, tarjoten näin verkostoitumisen ja sosiaalisuuden mahdollisuuksia yksin kotonaan, kirjastoissa, pientoimistoissa ja kahviloissa työskenteleville.

”Ryhmästä saa sosiaalisen verkoston, työyhteisön kaltaisen porukan, vaikka jokainen täällä tekeekin omia  töitään itsenäisesti”, kertoo Hofficen työporukkaa koordinoiva Kristina Hyrri.  

Sosiaalisuuden lisäksi porukasta voi saada ammatillistakin apua.

”Täältä voi saada omille projekteilleen moniammatillista näkökulmaa ja neuvoja. Toisekseen verkostoitumisen kannalta tällainen yhdessä työskentely on hurjan hedelmällistä, ” Hyrri kertoo.

Ideoita ja inspiraatiota yhteisen pöydän äärellä

Alppilan kirkon Hoffice-porukka koostuu eri alojen ammattilaisista. Paikalla on muun muassa freelancereita, kirjoittajia, tutkijoita, opiskelijoita, talous- ja hallintoalan ammattilaisia, silpputyön tekijöitä ja työttömiä. Joku työskentelee luurit päässä, toinen on leiriytynyt lattialle. Yksi hoitaa välillä puheluita käytävässä.  

 

On oikeasti mukavaa, kun joku kyselee vointia tai sitä, miten työt edistyvät.

 

Työskentelyaikoina ei pöydän äärellä rupatella tai hölistä, vaan kukin syventyy omaan projektiinsa. Hoffice ei ole siis mitään epämääräistä latte-lillumista, vaan keskittynyttä ja tavoitehakuista työntekoa.

”Täällä saa paljon enemmän aikaan kuin yksin kotona”, kertoo paikalle saapunut osuuskuntayrittäjä Pauline Lahti.  ”Yhteisessä työtilassa on helpompi keskittyä kuin kotona ja työtehtäviä tulee tehtyä ihmeen paljon tehokkaammin.”

Ehkä juuri siksi Lahti päätyy Hofficessa tekemään usein epämieluisampia tai tavallista vaivalloisempia asioita.

”Yhteisöllisyys tuo imua ja tehokkuutta niihin hankalampiinkin tehtäviin. Tässä ikään kuin tekee julkisen lupauksen, että nämä ja nämä ehdin tehdä tänään.”

Yhteisö tuo myös tärkeää kuuluvuuden tunnetta ja vertaistukea.

”On oikeasti mukavaa, kun joku kyselee vointia tai sitä, miten työt edistyvät. Yksin työskentelevälle tuollaiset yksinkertaiset jutut ovat harvinaisempaa herkkua”, Pauline Lahti miettii.

Hoffice-menetelmällä viritetään työtehoa

Alppilassa kokoontuva työporukka soveltaa päivärytmiinsä Hofficeissa yleisesti käytössä olevaa menetelmää, jossa työajat pilkotaan 45 minuutin jaksoihin. Jaksojen välillä on 15 minuutin lepotauko, jonka aikana venytellään, jumpataan, kahvitellaan tai valmistellaan lounasta. Hiljainen työskentelyaika lyhyine välitaukoineen kestää puoleen päivään, jolloin alkaa yhteinen lounastauko. Suurin osa osallistuu yhteiseen nyyttärihengessä koottuun lounasbuffettiin, mutta jotkut saattavat kipaista syömään kotona tai muualla.

 

Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, luottamukseen ja yleiseen ystävällisyyteen.

 

”Ryhmän koostumus vaihtelee päivittäin ja osa tulee tänne vain hetkeksi”, Kristina kertoo.

Itsenäisesti työtään tekeville on tärkeää, ettei ryhmään kuuluminen ole ei liian sitovaa: kukin saa tulla ja mennä omien aikataulujensa mukaisesti ja osallistua mukaan niinä päivinä, kun omaan työrytmiin sopii. Tästä huolimatta kaikilla on tahtotila säännöllisen ryhmän jatkosta.

”Tavallisesti Hoffice-ryhmät ovat satunnaisia, pop up –henkisiä. Tässä ryhmässä tarkoitus on muovata jatkuvampaa ja pysyvämpää ryhmää, joka kokoontuu aina siellä, mistä sopivat tilat löytyvät.”

Ryhmän koordijoija Kristina Hyrri sai idean tiiviimmän ryhmän perustamisesta erään pop up –Hofficen jälkeen. Facebookissa vakituisen työporukan kokoaminen sujui nopeasti.

”Tämä meidän työporukka on hyvä esimerkki itseorganisoituvasta ryhmästä, jonka toiminnan edellytyksenä ei ole mikään yhdistysmuoto eikä sitä varten tarvitse perustaa työryhmiä, Kristina miettii. ”Tieto kulkee Facebookin ryhmän kautta ja mukaan tulevat ne, jotka kulloinkin pääsevät ja haluavat. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, luottamukseen ja yleiseen ystävällisyyteen.”

Eroon virastokeskeisyydestä

Tulevaisuuden työmarkkinoilla Hofficea hyödyntävien, itsensä työllistävien tai silppu- ja etätöitä tekevien freelancereiden ja kevytyrittäjien joukko tulee todennäköisesti yhä kasvamaan. Avoimien, yhteisten työtapojen muodotkin samalla moninaistuvat.

”Hofficen työporukan kautta Alppilan kirkkokin saa tuntuman näiden ihmisten arkeen ja siihen liittyviin haasteisiin. Se on yhteiskunnallisesti tärkeää”, miettii Kallion seurakunnan pappi Marjaana Toiviainen, joka itsekin osallistuu ryhmän toimintaan väitöskirjaansa tehden.

”Sitä paitsi tällaisellä ryhmällä on paljon annettavaa kirkolle, jonka työmenetelmistä on jostain syystä rakentunut tosi virasto- ja virkamieslähtöistä. Kirkko voisi omaksua ryhmän menetelmistä ja yhteisöllisyydestä paljon.”

Hofficen päivärytmin taustalla on työn tehokkuutta kehittävä Pomodoro-menetelmä, jossa työaika pilkotaan pienempiin jaksoihin. Jaksojen, eli pomodorojen, välillä pidetään lepotauko. Tekniikka on nimetty tomaatin muotoisen keittiöajastimen mukaan. Kuva: Thinkstock

Alppilan kirkon Hoffice-ryhmään on vapaa pääsy ja kaikki työtilaa tarvitsevat ovat tervetulleita.

”Tällainen itse itsensä luova organisaatio ja sen moniammatillinen kokonaisuus on muutakin kuin vain jaettu yhteinen työtila. Ideat syntyvät ja inspiraatio herää,” kehuu Kristina.  

”Lisäksi aina kaikenlaisten onnekkaiden sattumien mahdollisuus kasvaa, kun ihmiset kohtaavat.”

 

Lisätietoja: Hoffice-työporukan Facebook-ryhmä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.