null Uudet urut ovat kesäfestivaalin ykkössoitin

Uudet urut ovat kesäfestivaalin ykkössoitin

Espoon tuomiokirkon kesämusiikkisarja Urkuyö ja aaria tutustuttaa kuulijat kirkon uusien urkujen äänimaailmaan. Loppukeväällä valmistuva soitin on korostetusti esillä kesän ohjelmistossa.

Kapellimestari ja kuoronjohtaja Hannu Norjanen aloitti Urkuyö ja aaria -festivaalin taiteellisena johtajana viime syksynä ja on koonnut kesän konserttiohjelmiston on ensimmäistä kertaa.

”Tällä musiikkifestivaalilla on jo pitkä perinne. Musiikki on kaikunut Espoon vanhassa kivikirkossa kesäisin vuodesta 1986. Ohjelmistoa on hyvä välillä uudistaa”, sanoo Norjanen.

”Halusin nostaa loppukeväällä valmistuvat urut erityisasemaan. Urkuja käytetään ensi kesän konserteissa monipuolisesti erilaisissa rooleissa, kuten soolo- ja säestyssoittimena sekä orkesterin solistina.”

”Solisteina on useita suomalaisia esiintyjiä, espoolaisiakin. Mukana on myös ripaus kansainvälisyyttä. Lavalle nousee sekä tuttuja että uudempia laulajia, soittajia, kuoroja ja orkestereita. Konserteissa kuullaan sekä laulu- että instrumentaalimusiikkia.”

Kesäkausi käyntiin urkujen kruunauksella

Uusien urkujen kruunaus aloittaa konserttisarjan 7. kesäkuuta. Avauskonsertissa esiintyvät sopraano Tuuli Lindberg, mezzosopraano Melis Jaatinen, tenori Tom Nyman sekä basso Heikki Orama. Konsertissa esiintyy myös saksalainen kamarikuoro Amici del canto. Ohjelmassa on muun muassa Francis Poulencin urkukonsertti. Esa Heikkilän johtaman Lohjan kaupunginorkesterin solistina on urkuri Markku Hietaharju.

Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi ja Santtu-Matias Rouvalin johtama Tapiola Sinfonietta yhdistävät voimansa konserttia varten uruille ja orkesterille sovitetussa Charles-Marie Widorin Goottilaisessa sinfoniassa 2. elokuuta.

Kesän aikana kuullaan myös muun muassa Johann Sebastian Bachin ja Franz Lisztin urkumusiikkia. Urkujen äärellä ovat Kiviniemen lisäksi urkutaiteilijat Pertti Eerola, Ville Urponen, Aapo Häkkinen, Ilpo Laspas, Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen, Markku Mäkinen, Markus Malmgren sekä Peter Frisée Itävallasta ja Kristine Adamaite Latviasta.

Kuoroja Suomesta ja ulkomailta

Suomalaisen yhtyelaulun huippua festivaalilla edustaa Lumen Valo, jonka renessanssiajan musiikkia sisältävä konsertti kuullaan 5. heinäkuuta. Turkulainen uusi kuoro Key Ensemble esittää Sergei Rahmaninovin Vigilian 9.8.

Saksalaista kuoro-osaamista tarjoavat Berliner Kantorei -kuoro Gabriel Faurén Requiemissä ja Kamarikuoro Amici del canto W. A. Mozartin C-duuri messussa (Kruunajaismessu).

Mestaribasso Jaakko Ryhänen sävähdyttää kuulijoita äänellään 23. elokuuta, ja Johanna Rusanen-Kartano ihastuttaa venäläisellä romantiikalla 28. kesäkuuta. Nousevaa laulajatähteä Virpi Räisästä kuullaan 14. kesäkuuta barokin aarioiden ja Suomalaisen barokkiorkesterin yhtyeen kanssa. Festivaalin päätöskonsertissa 30. elokuuta Riccardo Minasi ja Helsingin Barokkiorkesteri esittävät Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa.

Urkuyö ja aaria on ylpeyden aihe

”Urkuyö ja aaria tunnetaan hyvin laajasti muusikoiden keskuudessa sekä Suomessa että ulkomailla. Esiintyjät tulevat mielellään Espoon tuomiokirkkoon. On ainutlaatuista että konserttisarja jatkuu koko kesän kesäkuusta elokuun loppuun asti. Espoolaiset saavat olla ylpeitä tästä festivaalista”, huomauttaa Norjanen.

Hänen taiteellisen johtajan pestinsä kestää kolme vuotta. Jo nyt ensi vuoden festivaalin ohjelmisto pyörii mielessä.

”Festivaalin kokoaminen on monen asian yhdistelmä. Esiintymistarjouksia tulee hurja määrä. Minulla on oma visioni kokonaisuudesta. Ohjelmistoa rajoittavat tietenkin sekä tilat että raha. Tavoite on saada aikaan täysipainoinen kokonaisuus konserttivieraita varten. Ensimmäisen kesän ohjelmistoon olen tyytyväinen”, tiivistää Hannu Norjanen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.