Uusi kirkkoherra Mikaeliin
17 294 äänestäjää saa päättää, kuka kolmesta ehdokkaasta on Mikaelin seurakunnan uusi johtaja.
Kysymykset:
1. Miksi sinä olisit hyvä johtaja Mikaelin seurakuntaan?
2. Mikä on kirkkoherran tärkein tehtävä?
3. Miksi ihmiset eroavat kirkosta ja mitä tekisit asialle?
4. Mitä muuttaisit Mikaelin seurakunnassa?
5. Missä sielusi lepää hengellisesti?
Heikki Hilvo, 1. vaalisija
60-vuotias rovasti on työskennellyt lähes 30 vuotta Suomen Lähetysseurassa eri tehtävissä, muun muassa 15 vuotta Taiwanilla, ja vuodesta 1999 ulkomaanosaston hallintotehtävissä. Perheellinen Hilvo harrastaa avantouintia ja kestävyysjuoksua, lukemista ja kirjoittamista ja pitää kielistä, joita hän käyttää paljon työssään.
1. Mikaeliin haetaan hengellistä johtajaa. Olen julistaja ja organisaattori. Johtajamalleja minulle ovat paimen ja valmentaja.
2. Kirkkoherra näkee kokonaisuuden, henkilöstön ja talouden tilanteen sekä ympäristön, jossa evankeliumia jaetaan. Läsnä olevana hän luo rakentavan yhteistyöilmapiirin.
3. Monen mielestä kirkko on vieraantunut sekä ihmisen arjesta että Jumalan Taivaasta. Hinta-laatusuhde ei ole kunnossa, veroille ei saada vastinetta, maallikoille ei löydy käyttöä, julistus on latistunut. Ihmiset kaipaavat selkeää arvo- ja armopohjaa elämälle. Kirkon tulee mennä lähelle ihmistä ja lähelle Jumalaa. Julistus ja diakonia kulkevat käsikkäin ja vievät koko ihmistä hoitavaa sanomaa Jeesuksesta kaikkialle. Kirkossa eletään todeksi Jumalan eheyttävä rakkaus. Se vetää kirkon yhteyteen.
4. Toisin yleensäkin seurakuntaelämään lisää hoitavaa rukousta ja tilaisuuksia, joissa väsynyt ihminen saa levätä Jumalaa lähellä. Mikaelissa on upeat tilat, osaava tiimi ja uskolliset maallikot, joiden kanssa rakennetaan kirkko, ihmisten ja Jumalan kohtauspaikka.
5. Pyhä Henki hoitaa monin tavoin: rukouksessa, Raamatun sanassa, ehtoollisella, rakentavan kirjan ja musiikin ääressä, ystävien seurassa.
Martti Häkkänen, 2. vaalisija
51-vuotias Seurakuntaopiston lehtori kouluttaa kirkon työntekijöitä Järvenpäässä. Hän on työskennellyt seurakuntapappina Mikaelin seurakunnassa ja kasvatuksen pappina seurakuntayhtymässä. Perheellinen Häkkänen harrastaa lukemista, liikuntaa ja luonnossa vaeltamista.
1. Töissäni olen saanut kokemusta kirkkoherralle keskeisesti kuuluvista hallinnosta, taloudesta ja henkilöstöjohtamisesta. Tunnen Mikaelin seurakuntaa 23 vuoden ajalta sekä pappina että seurakuntalaisena ja tiedän, miten kehittää seurakuntaa koulutuksen avulla.
2. Johtaa seurakunnan hallintoa ja taloutta yhdessä seurakuntaneuvoston kanssa, toimia seurakunnan hengellisenä johtajana sekä taata työntekijöille edellytykset tehdä työtään mahdollisimman hyvin.
3. Ihmiset eivät halua maksaa kirkollisveroa eivätkä sitoutua kirkkoon, joka ei hahmotu heille omaan elämään kuuluvaksi yhteisöksi. Hengelliset asiat koetaan toisaalta edelleen tärkeiksi. Tekisinkin evankeliumin ja sakramenttien yhteydessä elämisen mahdollisimman luonnolliseksi ihmisille. Organisoisin aidosti lapsilähtöistä ja nuorten elämää arvostavaa kasvatustyötä.
4. Rikastuttaisin jo nyt monimuotoista toimintaa teemallisilla kirkkokahveilla ja yhteisillä laulu- ja musiikkitilaisuuksilla. Tarjoaisin seurakuntalaisille vielä enemmän mahdollisuuksia osallistua toimintaan omaksi kokemallaan tavalla. Lisäisin seurakunnan kaikkia työmuotoja ja kaikenikäisiä ihmisiä yhdistäviä tapahtumia.
6. Ehtoollisella, kesäaamuna aikaisin kauniin järven rannalla, hyvässä konsertissa ja koskettavan taideteoksen äärellä.
Äitienpäivänä äänestämään
Mikaelin seurakunnan kirkkoherran vaali käydään 9.–10.5. Ennakkoäänestys toimitetaan 3.–7.5. Mikaelinkirkolla kello 9–18 ja liikuntarajoitteisille pyynnöstä myös kodeissa. Sunnuntaina 9.5. kirkolla voi äänestää kello 12.30–19 ja maanantaina 15–19.
Vaalin tulos selviää noin kello 21. Kirkko ja kaupunki kertoo tuloksen verkossa.
Äänioikeutettuja ovat kaikki, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta viimeistään 9.5. ja jotka ovat olleet Mikaelin seurakunnan jäseniä 28.2.
Hannu K. Saloranta, 3. vaalisija
57-vuotias rovasti ja kappalainen on työskennellyt 25 vuotta Nurmijärven seurakunnassa ja vuoden Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa vs. hiippakuntadekaanina sekä toiminut pappisasessorina. Perheellinen Saloranta harrastaa opiskelua, ruoan valmistusta, karatea ja moottoripyöräilyä.
1. Minulla on lähes 30 vuotta kokemusta suomalaisesta seurakuntatyöstä ja käsitys hyvästä johtamisesta. Olen ollut kahdessa suuressa seurakunnassa kolmen kirkkoherran alaisena. Olen työskennellyt kirkkoherran viransijaisena ja johtanut pitkään diakonia-, nuoriso- ja sairaalatyötä. Johtamiskäsitykseni selkiytyi Espoon hiippakunnan erityistehtävissä.
2. Johtaa! Siis johtaa seurakuntaa ja sen hallintoa, toimia seurakunnan hengellisenä johtajana, huolehtia henkilöstön hyvinvoinnista, kannustaa alaisia työssä ja edustaa seurakuntaa.
3. Tutkitusti taustalla on monenlaisia syitä. Nuoret aikuiset eroavat merkityksettömyyden takia ja vanhemmat ihmiset pettymysten takia. Kirkon työssä tulee kehittää niitä toimintoja, joiden avulla ihmiset voivat kokea, että oma seurakunta on alueen ihmisille merkityksellinen, hengellinen tuki, turva ja koti.
4. Asioiden ja toimintatapojen muutostarve selviää minulle, jos tulen valituksi virkaan. Olen työssäni yhteistyö- ja oppimiskykyinen sekä kehityskelpoinen toimintojen kehittäjä.
5. Hengellisesti sieluni lepää raamatuntutkimuksen parissa. Se on samalla vankka osaamisalueeni. Olen kansankirkkomme kasvatti, hengellisesti matalakirkollinen. Edustan suvaitsevaisuutta ja sisään kutsuvaa kirkkoa.
Eira Serkkola
Kolme pappia kisassa. Heikki Hilvoon (vas.), Martti Häkkäseen ja Hannu K. Salorantaan voi tutustua myös ehdokkaiden nettisivuilla www.heikkihilvo.fi, www.marttihakkanen.fi ja www.hannusaloranta.fi.
Jaa tämä artikkeli: