
Uutiset tehdään. Kotimaa24-uutispalvelun Jan Ahonen (vas.), Simo Alastalo ja Olli Seppälä tietävät, ettei uutisia ole vaan ne tehdään. Uusi palvelu haluaa nostaa kirkollisen uutisoinnin näkyvyyttä aina valtakunnalliseen uutisvirtaan saakka. Kuva: Matti Karppinen
Uutispalvelu mullistaa kirkollista viestintää
Kotimaa24 tuottaa uutisia nettiin seitsemänä päivänä viikossa.
Syyskuun alussa aloittanut Kotimaa24-uutispalvelu raportoi kirkosta ja uskonnoista sekä suomalaisen yhteiskunnan arvovalinnoista. Viime viikolla palvelu uutisoi muun muassa Julkisen sanan neuvoston päätöksen, jonka mukaan kirkossa valokuvaaminen ei loukkaa yksityisyyttä.
Ulkomailta kerrottiin, että useat yhdysvaltalaiset muslimijärjestöt päättivät perua ramadan-juhlallisuudet, koska paastokuukausi päättyy syyskuun yhdentenätoista päivänä. Kyseisenä päivänä yhdysvaltalaiset hiljentyvät muisteleman vuoden 2001 terrori-iskua.
Kotimaa24:n päätoimittajan Olli Seppälän mukaan tarkoituksena on tuottaa ajankohtaisia uutisia nopeasti ja luotettavasti. Pyrkimyksenä on välittää tietoa ja herättää keskustelua.
Erityisenä kohderyhmänä ovat kirkon työntekijät, luottamushenkilöt ja seurakunta-aktiivit. Tärkeä ryhmä ovat myös muut tiedotusvälineet, joiden toivotaan nappaavan uutispalvelun lähteekseen.
– Korostamme omaa uutishankintaa ja aloitteellisuutta. Emme vain seuraile tapahtumia vaan myös synnytämme itse uutisia, Seppälä sanoo.
Yksi palvelun tavoitteista on rakentaa yhteisöä. Mitä se tarkoittaa uutisten yhteydessä?
– Uutispalvelu rakentaa yhteisöä jo pelkällä olemassaolollaan. Nyt kirkosta ja uskonnoista kiinnostuneilla on oma saitti, jossa he voivat lukea paitsi uutisia myös blogeja ja tuntea kuuluvansa ryhmään, Seppälä vastaa.
Uutispalvelun taustayhteisönä toimivat kirkolliseen kustannustoimintaan erikoistunut Kustannus-Osakeyhtiö Kotimaa, Kirkon tiedotuskeskus ja pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien sähköisen viestinnän toimitus Toivontuottajat.
Kotimaa-lehti tuotti nettiin uutisia vielä reilu vuosi sitten, mutta sen toiminta lakkautettiin taloudellisesti kannattamattomana. Olli Seppälän mukaan Kotimaan nettipalvelu sai runsaasti lukijoita ja sellaista on kaipailtu eri tahoilla. Nyt pystyyn nostettu Kotimaa24 on saanut tuekseen laajan rahoituspohjan. Sopimukset on tehty ainakin vuoteen 2013 saakka.
Rahoitus on koottu Kotimaan, Kirkon tiedotuskeskuksen ja suurten seurakuntien voimin. Neuvotteluja käydään vielä useiden seurakuntayhtymien kanssa, jotka ovat tulossa mukaan rahoittamaan omilla osuuksillaan.
– Seurakunnat näkevät tällaisen palvelun tarpeellisena osana omaa viestintäänsä, Seppälä kertoo.
Kolmen hengen uutistoimisto toimii niin, että päätoimittaja Seppälä tulee Kotimaasta samoin kuin toimittaja Johannes Ijäs. Toivontuottajien Jan Ahonen on seurakuntien palkkaama ja Simo Alastalo kirkkohallituksen listoilla. Kotimaa vastaa siitä, että palvelu toimii moitteettomasti.
– Työ tehdään verkostotoimituksessa, jossa jokainen työskentelee omissa työtiloissaan. Tapaamme vähintään kerran viikossa, jolloin käydään läpi uutissuunnittelua, Seppälä kertoo.
Kotimaa24 operoi maastossa, jossa on monenkarvaista toimijaa. Kirkollisia uutisia tehdään muun muassa seurakuntalehdissä ja muissa kristillisissä lehdissä, kirkkohallituksessa, radiossa ja netissä. Kaikilla näillä on oma näkökulmansa uutisiin. Tähän saakka mikään taho ei ole ottanut hoitaakseen uskonnollisten asioiden kattavaa uutispalvelua.
– Kirkollista uutisointia leimaa hajanaisuus ja sattumanvaraisuus. Kenelläkään ei ole ollut tehtävään riittäviä resursseja, Olli Seppälä sanoo.
Kotimaa24 lähtee uutistyöhön klassisin uutishyvein, mutta kuinka suuri liikkumavara sillä on suhteessa omiin taustayhteisöihinsä?
Olli Seppälän mukaan rahoittajat ovat antaneet Kotimaa24:lle journalistisen vapauden:
– Tarkistamme jatkuvasti tietojen ja juorujen paikkansapitävyyttä. Jos meillä on tietoa epäkohdasta, teemme siitä journalistisin perustein uutisen. Tämä on kaikkien etu. Kirkossa ei saisi olla mitään salattua. Jos on, teemme siitäkin uutisen.
Tommi Sarlin
Jaa tämä artikkeli: