null Vaalikone ei anna tietoa kaikista ehdokkaista

Ketä äänestää? Vaalikoneesta saa tietoa, mitä asioita ehdokkaat ajavat. Kuva: Esko Jämsä

Ketä äänestää? Vaalikoneesta saa tietoa, mitä asioita ehdokkaat ajavat. Kuva: Esko Jämsä

Vaalikone ei anna tietoa kaikista ehdokkaista

Äänestäjiä ihmetyttää, miksi jokaisesta ehdokkaasta ei löydy tietoa vaalikoneesta.

Helsingissä osa seurakuntavaalien ehdokkaista ei ole vastannut vaalikoneen kysymyksiin. Vastanneiden ehdokkaiden prosenttiosuus on 84,2. Kirkko ja kaupunki tiedusteli muutamalta  ehdokkaalta, miksi he eivät ole vastanneet.

Vuosaaren seurakunnassa vaalikoneen kysymyksiin vastanneita on vähiten, 63,8 prosenttia ehdokkaista. Molemmat lehden tavoittamat vuosaarelaisehdokkaat, Mika Ilmasti ja Terhen Saarinen, kertoivat vastaamisen jääneen työkiireiden takia.

– Tajusin pahimman kiireen työpaikalla hellitettyä, että aikaraja oli mennyt umpeen. Se harmitti, koska vaalikoneen kysymyksiin vastaaminen on oleellinen osa kampanjaa. Varsinkin nuoret tuntuvat käyttävän paljon vaalikonetta, Saarinen sanoo.

Meilahden seurakunnassa täyttöprosentti on 84 eli paljon parempi kuin Vuosaaressa. Meilahtelainen ehdokas Päivikki Koskinen ei vastannut vaalikoneen kysymyksiin, koska yksinkertaisesti unohti asian, vaikka muistutuslappukin oli pöydällä.

– Kun huomasin kömmähdykseni, kysyin vaalikampanjasta vastaavalta henkilöltä, enkö voisi vielä vastata, mutta hän oli tiukkana, Koskinen harmittelee.

Myös toinen meilahtelainen ehdokas, Sinikka Kontula, kertoo unohtaneensa vastaamisen kiireen keskellä.

 

Espoossa tilanne on huomattavasti parempi. Siellä vaalikoneen kysymyksiin vastasi peräti 95,8 prosenttia ehdokkaista. Viime vuonna keskimääräinen täyttöprosentti oli 83,5.

Espoon seurakuntayhtymän viestintäpäällikön Simo Revon mukaan vastaamatta jättäneistä osa oli ollut matkoilla ja osa ei käytä muutenkaan tietokonetta. Repo ei keksi hyvälle prosenttiluvulle muuta selitystä kuin sen, että espoolaiset ehdokkaat ottavat seurakuntavaalit tosissaan.

– He haluavat saada äänestäjät liikkeelle ja sitoutua vaalien jälkeen seurakunnan kehittämiseen.

Helsingin seurakuntayhtymän vaalitoimikunnan sihteeri Hanna Korpijärvi toteaa, että Helsingissäkin vaalikoneeseen vastanneiden määrä on korkeampi kuin vuosi sitten, jolloin täyttöprosentti jäi alle 70 prosenttiin. Joissakin seurakunnissa vastaajien osuus on tänä vuonna yli 90 prosenttia. Nämä seurakunnat ovat Roihuvuori (95,5 prosenttia), Malmi (94,6 prosenttia), Johannes (90,5 prosenttia) ja Tuomiokirkko (90,2 prosenttia).

– Vaalikonevastauksien valtakunnallinen keskiarvo on 68, joten siihen nähden meillä on saatu hyvin ehdokkaat vastaamaan, Korpijärvi toteaa.

Ehdokkailla oli lokakuussa puolitoista viikkoa aikaa vastata vaalikoneen kysymyksiin. Aikaa oli Korpijärven mielestä tarpeeksi, eikä kysymyksiin tarvinnut vastata kerralla, vaan niihin pystyi tarvittaessa palaamaan uudelleen.

 – Ehdokkaiden kannalta osallistuminen on hyvä asia, sillä ihmiset ovat tottuneet käyttämään vaalikonetta muissakin valtakunnallisissa vaaleissa. Vaalikone tuntuu erityisen tarpeelliselta seurakuntavaaleissa, koska ehdokkaista ei saa kunnolla tietoa pelkkien vaalilistojen avulla.

Marjo Kytöharju

Tutustu vaalikoneeseen: www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.