Vaalit uusiksi
Kirkolliskokousvaalit saatetaan joutua Espoon osalta uusimaan. Tapiolassa tupeksittiin ja jätettiin äänestyslippuja sisältänyt kuori sinettiä vaille. Moisen muotovirheen vuoksi seurakunnasta annettuja ääniä ei voitu ottaa mukaan laskentaan lainkaan. Espoon onnahdus vahvistaa pienenä yksityiskohtana koko vaalitavan monimutkaisuuden ja vanhanaikaisuuden. Kirkolliskokouksen kokoonpano ja vaali on nykyaikaan sopimaton yritys yhdistää perinteistä kirkon virasta nousevaa vallankäyttöä ja demokratiaa. Pappeja on piispat mukaan lukien kirkolliskokouksen jäsenistä noin 40 prosenttia. Loput ovat luottamushenkilöitä, jotka valitaan kummallisella välillisellä vaalilla.
Kirkolliskokousvaaleissa olisi syytä siirtyä suoran kansanvaalin suuntaan. Se tietenkin halutaan torjua vetoamalla muun muassa vaalin kalleuteen ja vähäiseen kiinnostukseen. Se olisi kuitenkin hyvä mahdollisuus nostaa kirkko ja sen asiat kansan punnittaviksi. Koko happening olisi varmasti hintansa väärti. Samalla papiston kiintiötä pitäisi demokratian lisäämiseksi pienentää.
Tuskin kirkossa tässäkään asiassa ihan heti tähän päivään siirrytään. Päätöksenteon ketteryys on tehokkaasti torjuttu muun muassa tiukoilla määräenemmistösäännöillä. Lakimuutoksiin tarvitaan kirkolliskokouksessa kolmen neljäsosan enemmistö. Kohtuullisen pieni vähemmistö pystyy siis torppaamaan uudistukset. Paineet tämänkin muuttamiseen ovat kovat.
Itse vaalin tuloshan oli hyvä. Edustajat saatiin valituksi ehkä Espoota lukuun ottamatta. Mitään vyörytystä kirkkopoliittisissa voimasuhteissa ei tapahtunut. Noin viidennes edustajista on ”liberaaleja”, toinen viidesosa ”konservatiiveja” ja loput sillä ja välillä soutajia ja huopaajia, sikäli kuin kukaan ylimalkaan pystyy edustajien taustoista mitään erittelyä tekemään.
Ensi kertaa kirkolliskokousvaaleissa tapahtui samoin ajattelevien kesken jonkinlaista verkostoitumista, vaikka ehdokaslistat käyttivätkin edelleen mitä veikeimpiä peitenimiä. Ehkä tulevaisuudessa tämä johtaa selkeämpiin aatteellisiin asetelmiin. Yhdestä puusta kirkko ei kuitenkaan ole veistetty. Myös kirkollisesti erityisesti pääkaupunkiseutu on maakuntia arvoliberaalimpaa aluetta.
Seppo Simola
Päätoimittaja
Jaa tämä artikkeli: