null Vaara vaanii lemmikkiä

Viimeinkin vapaus. Lomailevaa lemmikkiä odottavat kesäilojen lisäksi myös helle, ampiaiset, kyyt ja punkit.

Viimeinkin vapaus. Lomailevaa lemmikkiä odottavat kesäilojen lisäksi myös helle, ampiaiset, kyyt ja punkit.

Vaara vaanii lemmikkiä

Loma voi olla lemmikille vaaran paikka. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa, että ennen matkaa on syytä varmistaa, että koiran ja kissan rokotukset ja madotukset ovat kunnossa, jotta sairauksilta vältytään.

Kesällä kuumuus voi koitua lemmikin kohtaloksi, jos sillä ei ole pääsyä varjoon. Kaikilla ulkona pidettävillä lemmikeillä pitää olla tarjolla raikasta vettä ja varjostava suoja. Helteisinä päivinä lemmikkejä ei saa jättää pitkäksi aikaa edes varjoisaan paikkaan jätettyyn autoon tai asuntoautoon, sillä auringon siirtyessä auto saattaa joutua paahteeseen. Ikkunan pitäminen raollaan ei viilennä autoa.

– Helteisinä päivinä lämpötila kohoaa suljetussa autossa jo muutamassa minuutissa vaarallisen korkeaksi. Lämpöhalvaus kehittyy nopeasti ja voi hoitamattomana johtaa lemmikin kuolemaan, HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen sanoo.

Autoilijoiden on syytä pitää lemmikit matkan aikana joko verkolla erotetussa takaosassa, turvavaljaissa tai auton rakenteisiin sidotuissa kuljetushäkeissä ja -kopeissa, sillä autossa irrallaan matkustava eläin voi aiheuttaa riskitilanteita. Pysähdyspaikoilla lemmikki on aina pidettävä kytkettynä tai sylissä, jotta se ei pääse karkaamaan.

Luonnossa utelias lemmikki voi nuuskia kyykäärmeitä ja ampiaisia. Lemmikin omistajan on syytä pitää mökillä ja ulkoillessaan mukanaan apteekista saatavaa kyypakkausta ja päivystävän eläinlääkärin yhteystietoja. Ihoon pureutunut puutiainen on poistettava mahdollisimman pian ja puremakohtaa on seurattava iho-oireiden varalta.

Koiraa ei saa koskaan päästää uimaan sinilevän saastuttamiin vesistöihin, sillä koira voi saada myrkytyksen juodessaan sinileväpitoista vettä tai nuollessaan turkkiaan uimisen jälkeen.

Grillatessa ja tulisijoja käytettäessä on varottava, että koira tai kissa ei pääse kosketuksiin kuumien pintojen kanssa. Kannattaa muistaa sekin, että ihmisen ravinto ei välttämättä sovellu eläimelle. Koiran suolisto voi vahingoittua pihvissä olevan luun säleistä tai tukkiutua maissintähkästä. Jotkut tavalliset ruoka-aineet, kuten esimerkiksi sipuli ja suklaa, ovat myrkyllisiä joillekin eläimille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.