null Vaarallinen tehtävä

Rohkeat naiset. Aura Rodriguez ja Catalina Lleras Cruz tarkkailevat suomalaisia kaivosinvestointeja Kolumbiassa.

Rohkeat naiset. Aura Rodriguez ja Catalina Lleras Cruz tarkkailevat suomalaisia kaivosinvestointeja Kolumbiassa.

Vaarallinen tehtävä

Suomen Lähetysseura puolustaa sodan jalkoihin jääneiden ihmisten oikeuksia Kolumbiassa.

Viime vuonna 69 kolumbialaista ihmisoikeuksien puolustajaa menetti henkensä työnsä vuoksi. Moni heistä oli Catalina Lleras Cruzin ja Aura Rodriguezin henkilökohtainen tuttu. PCDHDD-ihmisoikeusverkostossa toimivat naiset kävivät maaliskuussa Helsingissä Suomen Lähetysseuran kutsumina.

Kolumbiassa on jatkunut vuosikymmeniä aseellinen konflikti, jossa ovat osallisina valtion armeija, eri sissiliikkeet ja puolisotilaalliset joukot. Selkkauksissa on kuollut vähintään 600 0000 ihmistä. Lisäksi maassa ”katoaa” ja teloitetaan laittomasti tuhansia ihmisiä.

Konfliktin vuoksi maassa on arviolta liki viisi miljoonaa sisäistä pakolaista.

”Suurin osa pakolaisista on lapsia ja naisia, joiden puolisot ovat joutuneet murhien, väkivallan tai kidnappauksen kohteeksi”, Cruz kertoo.

Naisia käytetään konfliktissa myös sota-aseena. Puolisotilaalliset joukot käyttävät raiskauksia yleisesti ”merkitsemään” kyliä omaan valtapiiriinsä.

Leimallista Kolumbian ihmisoikeustilanteelle on laajalle levinnyt rakenteellinen rankaisemattomuus. Ihmisoikeusloukkauksia ei enää käsitellä siviilioikeudessa, vaan sisäisessä sotaoikeudessa. Valtion tai armeijan toimia kritisoiva henkilö on hengenvaarassa.

Väkivaltarikoksen tekijänä on useimmiten sotilas, ja muun muassa raiskaus voidaan oikeudessa katsoa hänen työhönsä kuuluvaksi.

Ihmisoikeusloukkauksien taustalla ovat Cruzin mukaan suuryhtiöiden taloudelliset pyrkimykset. Chocon maakunnassa, joka on yksi keskeisimmistä kaivosalueista. Suuri määrä väestöstä on joutunut jättämään kylänsä, kun maat on annettu kaivosyhtiöiden käyttöön.

Myös Suomi on kiinnostunut kaivosteollisuuteen investoimisesta Kolumbiassa, ja Bogotaan ollaan perustamassa kaupallista edustustoa. Cruz ja Rodriguez kävivät Suomen vierailullaan myös ulkoministeriössä, jossa tilanne otettiin esille.

”Suomalaisten olisi tärkeää tutustua kaivosalueiden tilanteeseen. Tiedot ja luvut osoittavat, että juuri kaivostoiminta aiheuttaa eniten vahinkoa varsinkin afrokolumbialaisten ja alkuperäiskansojen alueella”, Rodriguez sanoo.

Suomen Lähetysseura tukee kehitysyhteistyövaroin Luterilaisen maailmanliiton Kolumbian maaohjelmaa, joka puolustaa afrokolumbialaisten ihmisoikeuksia ja maaoikeuksia. Lisäksi Lähetysseura paransi viime vuonna Chocón maakunnassa asuvan embera-alkuperäiskansan ruokaturvaa.

”Juuri heidän kylissään on tällä hetkellä käynnissä taisteluja. Suuri joukko joutui jättämään kotikylänsä vuoden alussa ja odottaa nyt jotakin ratkaisua”, Lähetysseuran kehitysyhteistyökoordinaattori Arja Koskinen kertoo.

Lähetysseuralla ei ole varsinaista yritysvalvontaroolia missään päin maailmaa, Kolumbiassakaan. Kuitenkin Suomen kiinnostus kaivosalan laitetoimituksista maahan on erityistapaus.

”Suomi avaa Kolumbiassa edustuston jo tänä vuonna. Maan ihmisoikeustilanteen takia näkisimme mielellämme, että se olisi muutakin kuin pelkkä kaupallinen edustusto”, Koskinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.