null Väärtin tehtävä on vaivan väärti

"Virsikirjojen jako ovella on lempitehtäväni, sillä siinä saa heti kontaktin messuun tulijoihin", Satu Hellsten sanoo. Kuva: Esko Jämsä

Väärtin tehtävä on vaivan väärti

Kirkkoväärti-nimitys on peräisin keskiajalta. Tuolloin kirkkoväärti eli kirkonisäntä piti huolta kirkon taloudesta ja omaisuudesta. Nykyään kirkkoväärtin tehtävät vaihtelevat virsikirjojen jakamisesta päivän psalmin lukemiseen.

”Myös ehtoollista pääsee jakamaan suorittamalla erillisen ehtoolliskoulutuksen. Mihinkään tehtävään ei kuitenkaan painosteta", sanoo pastori Kirsi Muurimäki Tuomiokirkkoseurakunnasta.
”Messu, jossa on kirkkoväärtejä mukana, on paljon enemmän kuin vain papin ja kanttorin toimittama messu”, Muurimäki sanoo. ”Seurakuntalaiseen saadaan läheisempi kontakti.”
Tuomiokirkkoseurakunnassa messuihin otetaan vähintään neljä kirkkoväärtiä. Väärtien listalla on tällä hetkellä 74 nimeä, mutta lisää tarvittaisiin. Muurimäki on tyytyväinen, jos väärti pystyy tulemaan yhteenkin messuun vuodessa.
”Tämä on helppo tapa tutustua seurakuntaelämään”, sanoo kirkkoväärtinä toimiva Satu Hellsten.
”Vaikka aikaa olisi vain pari tuntia silloin tällöin, väärtinä voi kantaa kortensa kekoon ja tulla samalla hengellisesti ravituksi.”
”Kenenkään henkilökohtaista jumalasuhdetta ei arvioida”, Hellsten vakuuttaa.
”Riittää, että olet seurakunnan jäsen ja haluat osallistua.”
 
Lue koko juttu Essen näköislehdestä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.