null Vähemmän byrokratiaa, kiitos!

Edustaja. Perinteinen edustuksellinen demokratia on Wiking Vuorelle luonteva kanava vaikuttaa.

Edustaja. Perinteinen edustuksellinen demokratia on Wiking Vuorelle luonteva kanava vaikuttaa.

Vähemmän byrokratiaa, kiitos!

”Uskon hyvän tekemiseen.”

Marraskuun seurakuntavaaleihin on vielä kuukausia, mutta vaalien tunnuslauseella varustettu pinssi koristaa jo Wiking Vuoren takin lievettä. Vuori on aloittanut kampanjoinnin hyvissä ajoin paitsi oman ehdokkuutensa, myös vaalien puolesta.

– Jos jotain haluaisin vaaleissa muuttaa, niin se olisi äänestysprosentti, hän sanoo.

Seurakuntavaalien äänestysinto on yleensä jäänyt reilusti alle kahteenkymmeneen prosenttiin. Viimeksi vuonna 2010 se oli 17 prosenttia.

Samana vuonna vasta 18-vuotias Vuori päätti asettua itse ehdolle. Hän tuli valituksi sekä kotiseurakuntansa Roihuvuoren seurakuntaneuvostoon että Helsingin seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Nyt ensimmäinen kausi on päättymässä. Nuori valtuutettu kokee päässeensä vaikuttamaan tärkeänä pitämiinsä asioihin.

Kirkkovaltuustokaudelta Vuorelle on jäänyt parhaiten mieleen äänestys lähetysrahojen jakamisesta syksyllä 2011. Äänestyksessä päätettiin, ettei seurakuntayhtymä enää rahoita Kansanlähetyksen, Kylväjän ja Sanansaattajien lähetystyötä. Yhteinen kirkkovaltuusto katsoi, etteivät ne ole sitoutuneet kirkon linjaan suhteessa naispappeuteen ja seksuaalivähemmistöihin.

– Äänestys oli dramaattinen, Vuori sanoo.

Roihuvuoren seurakuntaneuvostossa päätetään myös Vuoren omaa arkea koskevista kysymyksistä. Hän on päässyt vaikuttamaan esimerkiksi siihen, minkälaisia työntekijöitä seurakuntaan palkataan.

Vaikuttaminen perinteisen edustuksellisen demokratian keinoin on teologian ja oikeustieteen ylioppilaalle luontevaa. Hän on toiminut myös Oulunkylän yhteiskoulun oppilaskunnan hallituksessa, Lukiolaisten liitossa sekä SDP:n nuoriso- ja opiskelijaliitossa. Lisäksi Vuori on perustanut ystäviensä kanssa Nuorten Helsinki ry:n, joka ajaa Helsinkiin nuorisovaltuustoa.

Vaikka Vuorella on runsaasti kokemusta erilaisista järjestötehtävistä, byrokratian määrä kirkollisessa päätöksenteossa yllätti.

– Minua oli varoitettu etukäteen siitä, että byrokratiaa on ja että sitä on paljon. Ensireaktioni oli silti hämmennys siitä, miten voidaan saada tällainen kasa hallintoa aikaiseksi.

Myös siihen Vuori toivoisi muutosta. Vähempikin byrokratia riittäisi.

– Toivoisin, että kirkossa otettaisiin ennemmin mallia päätöksentekoon kansalaisjärjestömaailmasta kuin julkishallinnosta.

www.kirkkojakampus.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.